LANDSLAGET ELLER STUDIER? Det har vist seg lettere sagt enn gjort å kombinere idrettskarriere og studio for landslagsspiller Kristine Leine. Hun er ikke alene.
LANDSLAGET ELLER STUDIER? Det har vist seg lettere sagt enn gjort å kombinere idrettskarriere og studio for landslagsspiller Kristine Leine. Hun er ikke alene. Foto: Roald, Berit

Langrennsstjerne om Leine-saken: – Har opplevd akkurat det samme

Astrid Uhrenholdt Jacobsen ber politikerne se på alternative løsninger for idrettsutøvere som også gjennomfører utdanning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Reaksjonene har vært mange i kjølvannet av historien om Kristine Leine som måtte melde forfall til Norges VM-kvalikkamper mot Slovakia og Nederland fordi hun ikke fikk fri fra sykepleierstudiene.

Nå kan det virke som det ender godt for Leine akkurat i dette tilfellet, men saken tydeliggjør hvor vanskelig det kan være å kombinere idrettskarriere og studier. En av de som har nettopp en slik kombinasjon er Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Langrennsløperen, som selv jobber hardt med å fullføre medisinstudier, blir oppgitt når hun hører om saker som Leines.

– Jeg har opplevd akkurat det samme. Jeg har vært nødt til å ta mye ufrivillig permisjon fordi jeg ser at jeg kommer til å få for mye fravær. Ikke fordi jeg ikke har lyst til å stille opp, men fordi jeg er borte feil dager, forteller Uhrenholdt Jacobsen.

Astrid U. Jacobsen savner bedre tilrettelegging for idrettsutøvere som ønsker å studere.
Astrid U. Jacobsen savner bedre tilrettelegging for idrettsutøvere som ønsker å studere.

– Jeg burde kanskje bli overrasket, men egentlig er jeg ikke det. Hun er nok ikke den første som opplever det, og sannsynligvis heller ikke den siste, sier Heming-løperen om situasjonen til Leine.

Vil ha politikerne på banen

For Uhrenholdt Jacobsen er det ikke utdanningsinstitusjonene, i dette tilfellet VID Diakonhjemmet, som har skylden.

– I mitt hode, og det er også min erfaring, så ligger problemet høyere opp i systemet.

– Jeg er veldig spent på hva både kulturministeren og utdanningsministeren mener om saken. NIF, Olympiatoppen og mitt eget forbund er veldig klare på at de ønsker at idrettsutøvere kombinerer satsingen med utdanning. Men i utdanningsloven er ikke idrettsutøvere en egen gruppe, noe som betyr at vi egentlig ikke har noen rettigheter, sier Uhrenholdt Jacobsen.

Og akkurat hva ministerne mener om saken kan hun få svar på ganske raskt. Kulturminister Trine Skei Grande ønsker nemlig snarest mulig en diskusjon om temaet.

– Jeg er blitt enig med (forsknings- og høyere utdanningsminister) Iselin Nybø at vi vil ta initiativ til et møte med idrettsorganisasjonene og utdanningssektoren for å diskutere hvordan vi kan unngå saker som dette. Det kommer vi til å gjøre rett over helgen, sier Skei Grande til NRK.

Ønsker ikke spesialbehandling

For Kristine Leine er sakens kjerne nettopp det at det må jobbes for å skape løsninger som legger til rette for bedre samkjøring av studier og satsing på toppidrett.

– Jeg ber ikke om å få lettere krav enn andre studenter. Jeg skal ha samme krav. Men man ber bare om å få tilrettelagt litt bedre og få lov til å reise på landslagssamling og representere landet sitt, mener Leine selv.

Og selv om hun tidligere har medgitt at hun vurderte å droppe ut av studiene, er 22-åringen tydelig på hvorfor hun ikke har tatt det steget.

– Som kvinnelig fotballspiller så tjener jo ikke vi veldig godt på den idretten vi driver med, vi blir tvunget til å ha et studium ved siden av. Det er mange som sier «Men kan du ikke bare slutte?» Men da må jeg plutselig komme som trettiåring og begynne å studere sykepleie på nytt. Da blir jeg på en måte satt veldig tilbake. Og om det skal så lite til for å tilrettelegge at jeg klarer det samtidig, så synes jeg det skal være mulig.

Håper på løsning i Leine-saken

Leine er for øyeblikket først og fremst fokusert på å løse utfordringene på kort sikt. Noe hun ser lysere på enn for kun et døgn siden.

– Vi jobber for det, det gjør vi. Vi har ikke kommet fram til en endelig løsning enda, men vi jobber med saken, og vi har hatt et positivt møte med skolen der vi prøver å få det tilrettelagt, forteller Røa-spilleren

Skolen hennes, VID Diakonhjemmet, understreker det samme.

– Vi har hatt møter, og vi er i det tror jeg vi er enige om er en god dialog nå med Olympiatoppen og Fotballforbundet og studenten. Alle parter strekker seg, og jeg tror at vi finner løsninger både på kort sikt og lang sikt, sier rektor Ingunn Moser.