Støre tok med jobbtelefonen til Russland som utenriks-minister: – Det var en annen tid

TELE-TRØBBEL Jonas Gahr Støre tok med seg jobbtelefonen til Russland for sju år siden, skriver DN.
TELE-TRØBBEL Jonas Gahr Støre tok med seg jobbtelefonen til Russland for sju år siden, skriver DN. Foto: Pedersen, Terje / Scanpix
Ap-leder Jonas Gahr Støre tok med seg tjenestetelefonen til Russland under en reise som utenriksminister i 2011. Likevel forsvarer han kritikken av Per Sandberg.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utenriksdepartementet (UD) opplyser til Dagens Næringsliv, som først omtalte saken, at Støre brukte telefonen under en reise til Kaliningrad i 2011. Under turen sendte han elleve tekstmeldinger, men hadde ingen samtaler med telefonen.

Både UD og Støre selv bekrefter at han hadde med seg jobbmobilen sin til Russland for sju år siden.

– Det burde jeg ikke ha hatt, men det var en ganske annen tid, sier han til TV 2.

UD opplyser at de i 2010 lagde skriftlige retningslinjer for bruk av tjenestetelefoner på reise.

– I forbindelse med at det ble vanligere at våre ansatte fikk tjenestetelefoner, laget departementet skriftlige retningslinjer for bruken av slike telefoner i 2010. Retningslinjene sier blant annet at tjenestetelefoner normalt ikke skal medbringes på tjenestereise til land med forhøyet etterretningstrussel, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen.

Forsvarer Sandberg-kritikk

Regjeringsansattes mobilbruk i utlandet har blitt et hett tema etter at Per Sandberg (Frp) måtte gå av som fiskeriminister etter sin mye omtalte Iran-ferie.

Til tross for at han selv innrømmer en telefonglipp i 2011, forsvarer Støre den nylige kritikken mot Sandberg.

– Jeg mener at det var grunnlag for den kritikken. Etterretningsvirksomheten i dag er avansert, og det er veldig tydelige, skjerpede råd. Dette er råd statsråder og vi stortingsrepresentanter får personlig, og vi får opplegg for å erstatte telefoner med reservetelefoner når vi reiser til land. Slik var det ikke før, sier han.

– Men bagatelliserer du ikke nå det samme overtrampet Sandberg ble tatt for?

– Jeg mener det er to forskjellige ting. Jeg burde ikke tatt med telefonen når vi hadde en retningslinje som sa at vi normalt ikke skulle gjøre det. Men det er en helt annen oppmerksomhet rundt det i dag. Så jeg mener det er ganske forskjellig, sier Støre til TV 2.

– Annet alvor i dag

Støre forklarer overfor DN at man så annerledes på etterretningstrusselen i 2011.

– Det var en helt annen type oppmerksomhet om bruk av mobiltelefon på den tiden enn i dag. Etter at retningslinjene kom i 2010, var det heller ingen rutiner om å samle inn mobiltelefoner, men vekt på å vise forsiktighet. Men jeg burde selvfølgelig fulgt retningslinjene, sier Støre.

Han understreker at «i dag er det et helt annet alvor i PSTs råd på grunn av overvåkingskapasiteten og sikkerhetssårbarheten» og viser til at da han var med Stortinget til Russland i mai, ble private telefoner og nettbrett lagt igjen.

– Karma kommer

Sandberg kommenterer nyheten om Støres mobilbruk slik i en SMS til NRK : «Det var én, hvem er neste?».

På spørsmål om hvordan Sandberg mener Støre har opptrådt i saken, svarer den tidligere fiskeriministeren kort: «Farlig å si det, men: «karma kommer»».

(TV 2/NTB)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook