Publikumsrekord og festfotball da Sarpsborg straffet Maccabi Tel Aviv

Sarpsborg 08 er bare én kamp unna gruppespillet i Europaligaen. Torsdag kveld ble Maccabi Tel Aviv slått 3-1 i den første playoffkampen. – Eventyret fortsetter, slår TV 2-ekspert fast.

Sarpsborg 08 – Maccabi Tel Aviv 3-1:

Se målene i Sportsnyhetene øverst.

Tobias Heintz sendte Sarpsborg 08 i ledelsen allerede etter to minutter. I det sjuende minutt doblet Matti Lund Nielsen hjemmelagets ledelse fra straffemerket, og ti minutter etter pause satte Patrick Mortensen inn nok et straffespark for blåtrøyene.

Det sørget for at Sarpsborg 08 vant 3-1 over israelske Maccabi Tel Aviv, og laget er nå bare én kamp unna gruppespillet i Europaligaen.

– Jeg må si vi er fornøyd. Vi møter et veldig godt lag, det ser man, men jeg syns vi vinner fortjent. Vi gjør en veldig god andreomgang, sier Patrick Mortensen til TV 2.

– Det er en sterk prestasjon, mot et knakende godt lag. Vi ser et enormt potensial i laget vi spiller mot, men vi sitter sammen som et lag og har gode fotballspillere også. Vi er litt smartere enn dem og stresser dem på deres svakheter: få trafikk inn i boksen i luftrommet, andreballer og duellspill. I tillegg er vi gode på kontringer. En helt fortjent seier, sier Sarpsborg-trener Geir Bakke.

– Eventyret fortsetter
Vidar Örn Kjartansson satte inn Maccabis mål etter 13 minutter i torsdagens kamp. Også det kom fra straffemerket.

– Vi fikk en tøff start. Det er vanskelig å komme tilbake etter det. Vi var mye bedre etter de første fem minuttene, men det var vanskelig. Vi var ikke helt påskrudd de første minuttene, sier Kjartansson til TV 2.

Han hevdet likevel at de er så gode hjemme, at han ikke var bekymret.

– Jeg har spilt med Kjartansson før, han sier mye rart han, sier Sarpsborg-kaptein Joachim Thomassen som tilsvar – og flirer.

– Jeg har ikke snakket med ham før kampen. Det var noen ordutvekslinger utpå der, men han var vel ikke fullt så fornøyd som det vi var.

Han vet imidlertid at det blir en knallhard kamp for å komme seg videre.

– Vi drar ned og må spille på det vi er gode på. Vi skal ikke ned der å spille ut dem. Vi skal bruke tid, vi skal ha dødballer, vi skal bruke alle triks i boken for å ta oss videre.

Og før det er det kamp i Eliteserien til helgen.

– Vi får suge litt på karamellen, så er det å mobilisere og gjøre det vi må. Spise, sove, drite holdt jeg på å si, sier Thomassen og flirer.

TV 2s ekspert roser Sarpsborg opp i skyene.

– Eventyret fortsetter i Sarpsborg, og nå har de en alle tiders mulighet til å kvalifisere seg inn i et gruppespill i Europa League. Det vil være enormt for en klubb som Sarpsborg, og den suksessen de nå opplever er fullt fortjent, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

– De har nesten gjort alt rett de siste årene, både på og utenfor banen. Det kokte på fullsatte tribuner i kveld, og det er fantastisk at de leverer på et slikt nivå i klubbens største kamp noensinne, slår han fast.

– Klare favoritter til å gå videre
Mathisen minner likevel om at Sarpsborg fremdeles ikke er i Europaligaens gruppespill.

– Det blir selvfølgelig en knalltøff kamp i Israel, men nå er Sarpsborg klare favoritter til å gå videre. Neste torsdag kan de ha fokus på å være kompakte og godt organiserte mot et desperat hjemmelag, og så har Geir Bakke et par spillere som virkelig kan være farlige på kontringer, poengterer han.

Han håper at Sarpsborg 08 klarer å gjøre det som kreves i returkampen, og at det blir gruppespillkamper i Europas nest gjeveste klubbturnering på Sarpsborg stadion i løpet av høsten.

– De vil få masse rom å angripe i, og det tror jeg de kommer til å utnytte. Både sportslig og økonomisk vil det bety noe helt enormt om dette går, fastslår TV 2-eksperten.

– Vi har ikke vunnet noe ennå. Det blir en helt annen kamp når vi skal til Israel å spille. Alle mann må være påskrudd, sier Sarpsborg-spiss Patrick Mortensen.

– Jeg ville vurderte sjansene våre til små før denne kampen, men nå har vi en god mulighet.

6363 tilskuere var tilstede på Sarpsborgs stadion. Det er ny publikumsrekord.

Ga hjemmelaget noe å juble for etter halvannet minutt
Ett minutt og elleve sekunder var spilt da Sarpsborg tok ledelsen. Et tilsynelatende ufarlig frispark av 20 år gamle Tobias Heintz gikk rett igjennom feltet via en stuss i kunstgresset og i mål på bakre stolpe. Ingen var borti ballen på veien. Dermed var sjokkåpningen et faktum, og Heintz kunne juble for en tidlig scoring sammen med lagkameratene.

Seks minutter senere var det duket for 2-0. Patrick Mortensen ble sparket i fjeset av Eitan Tibi på vei igjennom, og straffesparket var soleklart. Tibi ble også fortjent belønnet med gult kort. Matti Lund Nielsen scoret sikkert fra 11-meteren utenfor rekkevidden til Maccabi Tel Avivs keeper Predrag Rajkovic.

Slo tilbake
Nye seks minutter var spilt da israelerne utlignet på straffe. Tidligere Vålerenga-spiss Vidar Örn Kjartansson ble felt av Joonas Tamm, og islendingen var like sikker som Sarpsborgs Nielsen. Det var selvsagt et svært viktig bortemål for Maccabi Tel Aviv. Bortelaget var farlig frampå en rekke ganger utover i 1. omgang, men uten at det ga mer uttelling enn de tre målene som kom før kvarteret var spilt.

Maccabi Tel Aviv er ingen novise i fotballsammenheng. Klubben har vært i gruppespillet i europaligaen de to siste sesongene, og i 2015/2016-sesongen var de til og med i mesterligaens gruppespill.

Men det spørs om de ikke koste seg så godt i 17 varmegrader, duskregn og på vått kunstgress.

Dessuten var det flere Sarpsborg-spillere som var skikkelig i dytten, blant dem 1-0-scoreren Tobias Heintz.

Bruduljer
Mens Amin Askar var flyttet over til høyrekanten, fikk Heinz tillit på venstrekanten. Heinz skapte nye bruduljer da han dundret til fra langt hold i starten av 2. omgang, men skuddet hans gikk like utenfor fra rundt 25 meters hold.

Heintz hadde også et skummelt skudd med venstrebeinet like etter 3-1-scoringen. Dessverre for hjemmelaget gikk skuddet like utenfor også denne gangen.

Det spørs om ikke Sarpsborg var litt heldige med 3-1-scoringen ni minutter etter hvilen. TV-bildene av Predrag Rajkovics felling av Rashad Muhammed viste at den nok skjedde så vidt utenfor 16-meteren, men det brydde selvsagt ingen i Sarpsborg seg om. Og ikke at det spilte noen rolle heller. Dømt er dømt, og Patrick Mortensen scoret selvsikkert fra krittmerket med Maccabi Tel Avivs keeper sendt i motsatt retning av ballen.