KrFs sentralstyre gir tillit til Bekkevold etter homovigsel

Sentralstyret i KrF har tillit til Geir Jørgen Bekkevold etter den betente homovigsel-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristelig Folkeparti (KrF) holdt torsdag sentralstyremøte i partiets lokaler i Oslo sentrum.

Anledningen til møtet var blant annet situasjonen som har oppstått etter at partiets familiepolitiske talsperson på Stortinget, Geir Jørgen Bekkevold, viet KrFs kommunikasjonssjef Mona Høvset og hennes kvinnelige partner.

Flere har tatt til orde for at Bekkevold bør fjernes som partiets familie- og kulturpolitiske talsperson.

Men det var ikke signalet fra KrFs sentralstyre torsdag.

– Det er et samlet sentralstyre som gir tillit til Geir Jørgen Bekkevold, sa partileder Knut Arild Hareide til pressen etter møtet.

Like etter hastet en ordknapp Hareide ut til en ventende taxi utenfor partikontoret.

– Hareide kan ikke kaste han

Hareide sa også torsdag morgen i Politisk Kvarter på NRK at han støtter Bekkevold, og var tydelig på at han ikke bør fratas vervet som familiepolitisk talsmann.

– Nei, han bør ikke fratas vervet. Han har vært lojal i rollen mot vårt program i fem år. Jeg tror det har vært noen krevende dager for ham i etterkant av dette, sa Hareide.

Signalet fra Hareide og sentralstyret er ikke overraskende, ifølge Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk, som fulgte Hareides møte med pressen mandag.

– Hareide kan ikke kaste han nå, det vil gi feil signaler. Men hvis Bekkevold selv hadde tatt den vurderingen og tenkt at det var best i denne situasjonen å bytte litt på roller i Stortinget, så tror jeg det hadde vært det klokeste. Men det er bare han som kan gjøre det, mener Selbekk.

– Jeg tror det er det eneste som kan skape ro i denne saken nå. Da får man avsluttet den, ellers så vil den fortsette å rulle. Man vil få fortsette å få flere som ber om Bekkevolds avgang, og også om Hareides avgang, mener han.

– Sitter Hareide utrygt?

– Han sitter i hvert fall mer utrygt nå enn han gjorde for tre uker siden, da denne saken startet, sier Selbekk.

Flere melder seg ut

Homovigselen har vekket sterke reaksjoner blant flere medlemmer og ført til at rundt 80 har meldt seg ut av partiet, kunne KrF bekrefte til TV 2 torsdag. Samtidig har det kommet flere nye innmeldinger i partiet etter at saken ble kjent.

Selbekk i Dagen mener situasjonen er langt fra bedret etter torsdagens sentralstyremøte.

– Dette er en alvorlig krise for partiet. Jeg kan ikke huske å ha opplevd en sak har rullet så mye og hatt så stort skadepotensiale som denne, sier han.

Møtet i KrFs sentralstyre startet klokken 09.30 torsdag, og ble avsluttet ved 18-tiden.

Bekkevold: – Angrer ikke

Torsdag kveld møtte TV 2 hovedpersonen i partikrisen; Geir Jørgen Bekkevold. Han angrer ikke på valget han tok om å vie det lesbiske paret.

VIET LESBISK PAR: Geir Jørgen Bekkevold har kastet KrF ut i krise de siste ukene.
VIET LESBISK PAR: Geir Jørgen Bekkevold har kastet KrF ut i krise de siste ukene. Foto: Kallestad, Gorm

– Jeg angrer ikke på at jeg som prest stilte opp for dem jeg viet. Jeg står helt og fullt inne for det jeg gjorde som prest. Men jeg beklager at dette har ført til at mange har valgt å melde seg ut av partiet, med meg som årsak. Det er tungt å bære, sier Bekkevold.

Han mener heller ikke at han, ved å vie paret, satt seg selv over partiprogrammet til KrF, som løfter frem ekteskapet mellom mann og kvinne som beste løsning.

– Jeg har hele min tid som politiker vært lojal mot programmet jeg er satt til å forvalte. Det er min kontrakt med velgerne. Så har jeg viet et lesbisk par fordi jeg som prest har kommet fram til at jeg kan gjøre det, sier han.