REGNBYGER: Mens kystfolket hele veien fra Rogaland opp til Nordland må belage seg på regnbyger denne helga, ser det langt lysere ut for sør- og østlendingene.
REGNBYGER: Mens kystfolket hele veien fra Rogaland opp til Nordland må belage seg på regnbyger denne helga, ser det langt lysere ut for sør- og østlendingene. Foto: Borgen, Ørn E./Scanpix

Her må du finne fram paraplyen i helgen

Et Atlanterhavs-lavtrykk som etablerer seg utenfor kysten i Nord-Norge vil kontrollere store deler av været over hele landet den kommende helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ustabile augustværet er over oss, og en konstant strøm av nye lavtrykk fra Atlanterhavet gjør det lite sannsynlig at noen landsdeler får nyte lengre perioder med stabilt, fint vær i tiden framover.

Dermed later mye til at det helt eksepsjonelle været vi har hatt sommeren 2018 ikke gjør noe comeback.

– Vi er inne i en værsituasjon nå med stadig nye lavtrykk som kommer inn fra Atlanterhavet, forteller vakthavende meteorolog Olav Krogsæter ved Storm.

Men østlendingene og sørlendingene trenger ikke fortvile like mye som resten av landet over denne utviklingen.

– Sørlandet og Østlandet ligger stort sett i le fra disse lavtrykkene, og vil derfor kunne få mer stabilt fint vær, forteller Krogsæter.

Kystbyger

Og dette later også til å være værsituasjonen den kommende helgen. Fra Vestlandet langs kysten helt opp til Nordland blir det mye regnbyger, mens Sørlandet og Østlandet får mer fint vær.

Unntaket blir fredag, da stort sett hele landet vil domineres av regnbyger med fare for torden.

Det heldige unntaket for morgendagen blir Troms og Finnmark, samt nordlige deler av Nordland.

– Troms og Finnmark blir den beste plassen å være fredag. Det blir ganske varmt, helt opp i 18-19 grader i indrestrøk, og det blir mye sol, sier Krogsæter.

Men heller ikke her vil festen vare hele dagen. Utover ettermiddagen vil det skye til, og ut på kvelden melder regnet seg også her.

Regn i vest, sol i øst

Det regnværet gir seg ikke før utpå formiddagen lørdag i Troms og Finnmark, da bygene trekker seg litt tilbake og det blir noe lettere vær.

Fra Nordland og helt ned til Rogaland blir det derimot bygevær. Regnvante vestlendinger har dermed beklageligvis ingen hyggelige overraskelser i vente.

– Sør- og Østlandet får en god del sol, men det er fare for en og annen ettermiddagsbyge, sier Krogsæter.

Søndag fortsetter mye i det samme sporet, med fint vær på Sør- og Østlandet og i Troms og Finnmark. Samtidig fortsetter bygeværet fra Nordland ned kysten til Vestlandet og til Rogaland, men helt bekmørkt er det ikke:

– Det kan minke litt med bygeaktivitet på Vestlandet utover søndagen, sier Krogsæter.

Sommervarmen glimrer med sitt fravær

Men selv om Sør- og Østlandet blir de store værvinnerne denne helgen, så kan ikke Krogsæter love høye temperaturer.

Han tviler på at kvikksølvet stiger over 20-tallet noe sted til helgen.

– Kanskje innerst i Oslofjorden. Der blir det i hvert fall 18-19 grader, sier Krogsæter.