STØTTER BEKKEVOLD: KrF-er Geir Jørgen Bekkevold har møtt sterke reaksjoner innad i eget parti etter at han viet et homofilt par. Hans partileder Knut Arild Hareide støtter ham og mener han ikke skal fratas vervet.
STØTTER BEKKEVOLD: KrF-er Geir Jørgen Bekkevold har møtt sterke reaksjoner innad i eget parti etter at han viet et homofilt par. Hans partileder Knut Arild Hareide støtter ham og mener han ikke skal fratas vervet. Foto: Pedersen, Terje/NTB Scanpix

Hareide støtter Bekkevold etter vielsen av homofilt par

KrF-leder Knut Arild Hareide sier han ble orientert av Geir Jørgen Bekkevold før han viet et homofilt par, og ikke hadde noen innvendinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bekkevold, som er familiepolitisk talsmann i KrF og prest av yrke, viet nylig KrFs kommunikasjonssjef Mona Høvset og Louise-Hill Vegsund.

Under et møte i stortingsgruppa i juni informerte han om den forestående vielsen, men møtte ingen motstand. I ettertid har imidlertid parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan reagert på at saken ikke har vært tatt opp internt i partiet, og mener vielsen burde vært ugjort.

Hendelsen har skapt splittelse i partiet, og 80 medlemmer har meldt seg ut i protest.

Bør ikke fratas vervet

Hareide sier torsdag morgen i Politisk Kvarter på NRK at han støtter Bekkevold, og legger til at han ikke vil gå inn i det teologiske rundt den homofile vielsen.

Han er tydelig på at Bekkevold ikke bør fratas vervet som familiepolitisk talsmann.

– Nei, han bør ikke fratas vervet. Han har vært lojal i rollen mot vårt program i fem år. Jeg tror det har vært noen krevende dager for ham i etterkant av dette, sier Hareide.

Ingen innvendinger

Han ble orientert om den forestående vielsen i en samtale med Bekkevold.

– Vi samtalte om dette, og jeg hadde ingen innvendinger. Jeg gratulerte paret og gledet meg på hennes vegne, sier Hareide.

– Dette er en beslutning Bekkevold tar som prest og er ikke noe jeg skal legge meg opp i. Jeg er satt til å være partileder, sier Hareide som erklærer seg uenig med Grøvan.

På vei inn til sentralstyremøtet i KrF senere torsdag, sier Hareide at han har undervurdert engasjementet rundt saken.

– Jeg har nok undervurdert denne saken, det engasjementet og den uroen det har skapt i vårt parti. Jeg forsto at det kunne bli reaksjoner, men jeg har nok undervurdert sprengkraften som har vært i dette spørsmålet, sa han til NTB på vei inn i møtet.