UT MOT COHEN: Donald Trump angriper sin tidligere advokat dagen etter at Cohen erklærte seg skyldig i åtte tiltalepunkter, blant annet skattejuks og brudd på reglene om finansiering av valgkamp. REUTERS/Mike Segar
UT MOT COHEN: Donald Trump angriper sin tidligere advokat dagen etter at Cohen erklærte seg skyldig i åtte tiltalepunkter, blant annet skattejuks og brudd på reglene om finansiering av valgkamp. REUTERS/Mike Segar

Trump ut mot Cohen på Twitter

USAs president Donald Trump går på Twitter ut mot sin tidligere advokat Michael Cohen, dagen etter at Cohen inngikk en avtale med påtalemyndigheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dersom noen ser etter en god advokat, vil jeg sterkt fraråde å benytte seg av tjenestene til Cohen! skriver Trump på Twitter onsdag ettermiddag.

I en senere Twittermelding beskylder presidenten Cohen for å finne på historier for å kunne inngå en avtale med påtalemyndigheten.

– I motsetning til Michael Cohen, nektet han (Paul Manafort) å la seg «knekke» – å finne på historier for å få en «avtale». Respekt for en modig mann! skriver Trump.

Hevder Trump beordret hysj-penger

Tirsdag erklærte Cohen seg skyldig i åtte tiltalepunkter, blant annet skattejuks og brudd på reglene om finansiering av valgkamp. Innrømmelsen kom som del av en avtale med påtalemyndigheten.

Cohen sa også at Trump beordret ham til å betale penger til pornostjernen Stormy Daniels for at hun ikke skulle fortelle om sitt forhold til Trump.

Samme dag ble Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort domfelt for øknonomisk kriminalitet. Både Manafort og Cohen spilte sentrale roller i Trumps valgkampapparat. Michael Cohen var i årevis Trumps «fikser», mens Manafort ledet Trumps valgkamp under nominasjonskampen.

«Interessante» opplysninger

Onsdag sa Cohens advokat Lanny Davis at Cohen sitter inne med informasjon som vil være interessant for spesialetterforsker Robert Mueller og hans team som etterforsker om Russland påvirket det amerikanske presidentvalget slik at Trumps vinnersjanser økte og Hillary Clintons ble svekket. De etterforsker også om noen i Trumps valgkampteam visste om dette.

Opplysningene kan blant annet handle om hvorvidt Trump visste om datainnbruddene i demokraters epostkontoer under valget i 2016, opplyste Cohens forsvarer Lanny Davis onsdag.

De kan ifølge Davis også handle om hvorvidt Trump hadde kjennskap til et mulig komplott for at russerne skulle skade det amerikanske demokratiet, samt det å unnlate å informere FBI om dette.

Davis føyer til at Cohen ikke ønsker å bli benådet av Trump.

– En av Trumps verste dager

Eksperter er enige om at tirsdagens utvikling er et hardt slag for Trump.

– Det blir vanskelig for presidenten å prøve å bortforklare dette. Det henger over ham, sier tidligere statsadvokat David Weinstein til nyhetsbyrået AP.

Thor Steinhovden, USA-kommentator og rådgiver i tankesmien Agenda, mener tirsdag var en av de verste dagene i Trumps presidentskap, og mener alvorlighetsgraden kan sammenlignes med «grab them by the p*ssy»-skandalen, som kom en måned før valget i 2016.

(©NTB/TV 2)