– Her står vi i møkka når vi må stå i møkka

I Sarpsborg går fansen mann av huse for å se laget spille playoff til Europaligaen. Forvandlingen fra en klubb med brukket rygg og liten oppslutning er enorm.

Det snekres, sages og bygges på Sarpsborg stadion. Frivillige er hentet inn på kort varsel for å bygge nye tribuner til møtet med Maccabi Tel Aviv.

– Vi er i rute. Akkurat nå er vi 14 mann fra støttegruppa her og jobber. Det er veldig bra, sier frivillig, Roar Eriksen.

Da Sarpsborg landet en sterk borteseier mot Rijeka, kastet fansen seg rundt og på et døgn var billettene til torsdagens playoff revet bort.

– Vi solgte ut stadion på et døgn og skjønte at vi måtte prøve å få inn enda flere. Vi gjorde om ståplassene vi uansett ikke kan bruke i Europa-kvalifisering til sitteplasser og fikk inn 500 til, sier en fornøyd styreleder i Sarpsborg 08, Cato Haug.

Og dersom de slår Maccabi Tel Aviv over to kamper og sikrer plass i gruppespillet i Europaligaen, må flere stadionendringer til. Egentlig vil UEFA at Sarpsborg finner en annen stadion å spille på.

– UEFA har strenge krav. Vi er per nå en kategori 3-stadion, men må opp på nivå 4. De ønsket at vi skal spille andre steder, men det gjør vi ikke. Vi er et Sarpsborg-lag og skal spille her. UEFA kommer og inspiserer til uka. Vi må opp i 8000 plasser. I dag er det 6800, men det skal vi klare, sier Haug.

Lå med brukket rykk

Situasjonen Sarpsborg nå er oppe i er ganske fjern fra hva som var tilfellet for bare ti år siden da klubben ble stiftet. Sarpingene lå med brukket rygg, økonomisk og spillere måtte si i fra seg lønn. Sarpsborgs svenske trener, Conny Karlsson trakk seg etter halvspilt 2009-sesong.

Da kom Roar Johansen inn, men klubben slet med å engasjere publikum i hockeytown.

– Da jeg tok over laget i 2009, var fotball for de spesielt interesserte. Da kom 200-300 folk på kamp, sier Roar Johansen.

I 2010 ledet han guttene til opprykk for første gang i byen på 36 år.

– Det har vært en eventyrlig reise, men klubben har bygd stein for stein med en stabil organisasjon.

I 2015 tok Geir Bakke over roret sammen med Tom Freddy Aune og kan skilte med en seriebronse og to cupfinaler.

– Det har vært mange folk innom og bygd opp dette konseptet. Mange har et eierforhold til klubben og nå er vi der vi er og har klart å samle klubben rundt Sarpsborg 08. Det er veldig bra, sier Bakke.

– Må gjøre alt riktig

Han gleder seg stort over Europaliga-eventyret de har vært en del av denne sesongen.

– Vi har det helt utmerket. Fra første runde i europacupen så vi på dette som et eventyr. Vi har lagt opp en stil og hatt en formening om hvordan man skal spille to kamper for å få de tre timene til å gå i vår favør. Det har vi klart og nå har vi et hinder igjen. Nå må vi gjøre alt riktig. Ting skal klaffe for laget og enkeltspilleren og så må vi ha en liten porsjon flaks.

Hva må dere stå igjen med etter hjemmekampen for å ha en sjanse i Israel?

– Vi burde nok holde nullen og helst hatt et par mål å gå på, sier Bakke.

Han er stolt over hvor rutinerte spillerne har fremstått i denne kvaliken.

– Mest av alt har det overasket meg at spillergruppa har spilt med så stor ro. Den ureddheten og fremoverlentheten har vært helt fortreffelig, sier Bakke.

I garderoben er de stolte over de stegene laget har tatt.

– Hva tror du er grunnen til at dere lykkes her?

– Her er alle like. Enten det er kokken, styrelederen, kapteinen eller han som sitter på benken. Vi skal ikke leke storklubb, for vi er fra arbeiderklassebyen Sarpsborg. Her står vi i møkka når vi må stå i møkka, og soler oss i glansen sammen når vi har mulighet til det, sier kaptein, Joachim Thomassen.

50 millioner kroner i potten

Han tror ikke Maccabi Tel Aviv blir noe tøffere hinder enn kroatiske Rijeka.

– Vi skal se litt på laget etter hvert nå. Det eneste jeg vet er at Vidar Örn Kjartansson, som jeg spilte med i VIF, spiller der. Han er en målscorer han, så da vet vi om lag hvilket nivå de ligger på. Vi er fremoverlente og har ingenting å tape. Vi har slått ut et klasselag fra Kroatia, så vi trenger ikke å stoppe her, gliser han.

Økonomisk også har det også en del å si om klubben når gruppespillet eller ikke.

– Helt konkret kan det bli om lag 50 millioner kroner. Vi pleier å si at vi er en 70 millioners klubb i omsetning. Det bør være budsjettet vårt, så det er nesten et årsbudsjett som kan seile inn. Det betyr enormt mye, sier styreleder, Haug.

Han fryder seg over den økende entusiasmen i klubben.

– Jeg tror vi kunne doblet antall supportere dersom vi hadde hatt kapasitet igjen. Nå er Sarpsborg en fotballby igjen.