ALVORLIG ULYKKE: En 80 år gammel mann er alvorlig skadd etter at han kjørte utfor veien og traff et tre på Askøy. Foto: Askøy Brann og Redning
ALVORLIG ULYKKE: En 80 år gammel mann er alvorlig skadd etter at han kjørte utfor veien og traff et tre på Askøy. Foto: Askøy Brann og Redning

reagerer på oppførselen:

80-åring alvorlig skadd i ulykke – folk strømmet til for å ta bilder

Mens den 80 år gamle sjåføren satt hardt skadet og inneklemt i bilvraket, sto publikum på utsiden og filmet og tok bilder. Ambulansepersonell forteller at stadig flere åstedsfotografer forstyrrer redningsarbeidet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En hører stadig oftere om trafikkulykker hvor personer som dukker opp er mest opptatt av å ta bilder eller filme vrak og skadde.

Mandag skjedde det igjen. På Askøy i Hordaland mistet en 80 år gammel sjåfør kontrollen over bilen i en 90 graders sving.

En kraftig smell førte til alvorlig personskade, og sjåføren ligger fremdeles alvorlig skadd på Haukeland universitetssykehus.

Tok bilder tett på vraket

– Rett her borte lå vraket med sjåføren fastklemt. Vi registerte tidlig at det var mye folk i området, flere tok bilder ganske tett opp i bilen, forklarer Sveinung Sivertsen, leder for beredskapsavdelingen ved Askøy Brann og Redning.

– Er dette et økende problem?

– Ja, det er noe vi har sett mye mer av de siste årene, forklarer Sivertsen.

Han mener man primært skal sikre skadestedet, hindre nye ulykker, varsle og drive livreddende førstehjelp.

– Det vi ikke ønsker er at det første du gjør er å ta bilder. Bruk heller telefonen til å varsle, oppfordrer beredsskapslederen.

– Strømmer til

– Dessverre ser vi mer og mer at folk strømmer til med telefoner i stedet for å bistå og hjelpe til på skadestedet, sier Ola Yttre, som er leder i Ambulanseforbundet i Delta.

Han forteller at før var folk nysgjerrige, men ikke så opptatt av å ta bilder og filme så mye som nå. Nå er problemet at det finnes et fotoapparat i nær sagt hver eneste lomme.

– Det er en fare ved dette. Det kan hindre eller forstyrre oss i å utføre viktig livreddende arbeidet. Det danner seg fort kø når folk stimler sammen og det kan fort hindre nødetatene i å komme raskt frem til ulykkesstedet, sier Yttre til TV 2.

– Bør vurdere lovforbud

Sverige har innført restriksjoner i forhold til filming og foto på skadested og det går mot et lovforbud i vårt naboland, ifølge Yttre.

– Vi bør se om vi skal gå samme veien og vi vil ta dette videre inn til myndighetene, sier Yttre til TV 2.

– En borgerplikt å hjelpe

– Hvis du kommer til et ulykkessted, er det en borgerplikt å hjelpe. TV 2 er ikke interessert i å motta tipserbilder som er tatt før man forsikrer seg om at tilstrekkelig hjelp er på plass, fastslår nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække.

Medias rolle er å informere, jevnlig også fra ulykker. Det vil i den sammenheng kunne være viktig å dokumentere fra ulykkesstedet med bilder.

– Vi ønsker derfor tipserbilder, men forventer at de tas på tilstrekkelig avstand, og at man ikke er til hinder for redningsmannskapet, oppfordrer Solbrække.