Lag sunt sjokoladepålegg og matmuffins med barna

Ernæringsfysiolog Margit Vea lagde supergod mat for jenter og gutter med Wenche i dag.

La barna være med på matlagingen, er dagens oppfordring fra kjøkken. I dag fikk Wenche besøk av trebarnsmor og faglærer i ernæring, helse og miljøfag, Margit Vea, og Stellef (9) og Norunn (11).

Sammen lagde de sunt sjokoladepålegg, matmuffins og kakao- og bananshake.

Oppskrift fra Margit Veas bok «Supergod mat for jenter og gutter».

Se videovindu for gode tips til barn og mat!

Sjokoladepålegg

  • ca. 1 dl mandler eller hasselnøtter
  • ca. 2 dl dadler (helst myke)
  • 3 ts kakao
  • 1 ts vaniljesukker eller frø fra 1/2
  • vaniljestang
  • 2 ss kokosolje

Mos mandlene eller nøttene med en blender eller stavmikser.

Fjern steinene fra dadlene. Hvis dadlene er tørre, kan du koke dem i 1/2 dl vann.

Mos dadlene med blender eller bruk stavmikser.

Bland inn finmalte mandler eller nøtter, kakao, vaniljesukker og kokosolje.

Rør alt godt sammen, og ha det i et glass med lokk.

Matmuffins

  • 1 håndfull ferdig rensede reker
  • 2–3 egg
  • 1 kokt potet
  • 1/4 rød paprika
  • 1/2 avokado
  • 3 cm purreløk
  • 5 små tomater
  • 1 håndfull spinatblader

Vask alle grønnsakene.

Rens rekene og legg dem til side.

Rør sammen eggene med gaffel.

Skjær potet, paprika og avokado i terninger, purren i skiver og

tomatene i biter. Spinaten kan du rive med hendene eller skjære i strimler.

Ha alle grønnsakene i eggeblandingen, og rør godt.

Sett ovnen på 200°C.

Fordel blandingen i muffinsformer.

Stek dem midt i ovnen i ca. 15 minutter, til egget har stivnet.

Kakaoshake

  • 2 modne bananer
  • 6–8 dadler
  • 2 ss kakao
  • 5 dl melk (mandelmelk eller vanlig melk)

Skrell bananen og del den i mindre biter.

Ha banan, dadler og kakao i en blender – eller bruk stavmikser.

Mos til bananen og dadlene er godt blandet med kakaoen.

Ha i melk, og mos til alt er godt blandet. Ha i litt mer melk hvis du synes bananshaken er for tykk.

Hell shaken i store glass og fin frem sugerør!