Lag sunt sjokoladepålegg og matmuffins med barna
Ernæringsfysiolog Margit Vea lagde supergod mat for jenter og gutter med Wenche i dag.
La barna være med på matlagingen, er dagens oppfordring fra kjøkken. I dag fikk Wenche besøk av trebarnsmor og faglærer i ernæring, helse og miljøfag, Margit Vea, og Stellef (9) og Norunn (11).
Sammen lagde de sunt sjokoladepålegg, matmuffins og kakao- og bananshake.
Oppskrift fra Margit Veas bok «Supergod mat for jenter og gutter».
Se videovindu for gode tips til barn og mat!
Sjokoladepålegg
- ca. 1 dl mandler eller hasselnøtter
- ca. 2 dl dadler (helst myke)
- 3 ts kakao
- 1 ts vaniljesukker eller frø fra 1/2
- vaniljestang
- 2 ss kokosolje
Mos mandlene eller nøttene med en blender eller stavmikser.
Fjern steinene fra dadlene. Hvis dadlene er tørre, kan du koke dem i 1/2 dl vann.
Mos dadlene med blender eller bruk stavmikser.
Bland inn finmalte mandler eller nøtter, kakao, vaniljesukker og kokosolje.
Rør alt godt sammen, og ha det i et glass med lokk.
Matmuffins
- 1 håndfull ferdig rensede reker
- 2–3 egg
- 1 kokt potet
- 1/4 rød paprika
- 1/2 avokado
- 3 cm purreløk
- 5 små tomater
- 1 håndfull spinatblader
Vask alle grønnsakene.
Rens rekene og legg dem til side.
Rør sammen eggene med gaffel.
Skjær potet, paprika og avokado i terninger, purren i skiver og
tomatene i biter. Spinaten kan du rive med hendene eller skjære i strimler.
Ha alle grønnsakene i eggeblandingen, og rør godt.
Sett ovnen på 200°C.
Fordel blandingen i muffinsformer.
Stek dem midt i ovnen i ca. 15 minutter, til egget har stivnet.
Kakaoshake
- 2 modne bananer
- 6–8 dadler
- 2 ss kakao
- 5 dl melk (mandelmelk eller vanlig melk)
Skrell bananen og del den i mindre biter.
Ha banan, dadler og kakao i en blender – eller bruk stavmikser.
Mos til bananen og dadlene er godt blandet med kakaoen.
Ha i melk, og mos til alt er godt blandet. Ha i litt mer melk hvis du synes bananshaken er for tykk.
Hell shaken i store glass og fin frem sugerør!