Klesgiganten vekker oppsikt: – En hån mot kvinner som blir tvunget til å dekke håret

Klesgiganten Zara kler opp modellene sine med skaut i årets høstkampanje. Det blir ikke like godt mottatt av alle.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Europas største kleskjede, Zara, setter skaut på agendaen i sin høstkampanje. Kampanjen fronter ulike kvinner med ulike etnisiteter iført skaut som dekker håret. Moteeksperter spår at hodeplagget er in i motebildet, men ikke alle er like begeistret for dette.

Dana Manouchehri er generalsekretær i organisasjonen Likestilling, Integrering og Mangfold (LIM). Hun jobber for å fremme innvandreres deltakelse i samfunnet.

Hun forteller til TV 2 at Zara føyer seg inn i rekken av andre og dyrere motehus som har tatt inn skautet som en del av motebildet. Det er først nå LIM har valgt å ta opp problemstillingen.

– Grunnen til at dette er på vår agenda nå er at Zara er tilgjengelig for alle. Når det blir lett tilgjengelig, blir det også mer normalisert.

Det var NRK som først omtalte saken.

– Et element som tvinger kvinner

Manouchehri har blandede følelser rundt kampanjen. Hun syns kampanjen er flott for de som selv velger å dekke til håret sitt. Derimot påpeker hun at det er viktig å skille forskjellene på skaut og hijab.

– Når man tar av hijaben kan man bli straffet for det. Skautet får man ingen straff for å ta av. I den store vestlige verden er dette greit, men i den største delen av den muslimske verden er det tvangstildekning. Da er det ikke greit å gjøre dette til en frihetskamp i vesten.

Manouchehri er negativ til at hijab i en kontekst skal bli trendy og moteriktig når det i mange land er noe kvinner tvinges til å bruke.

– Jeg syns det er en hån mot de damene som blir tvangstildekt, sier hun.

TV 2 har vært i kontakt med både Zara Norge og Zara Skandinavia, men har ikke fått svar på våre henvendelser.

Inspirert av dronning Elizabeth

Dana Manouchehri er generalsekretær i organisasjonen Likestilling, Integrering og Mangfold (LIM).
Dana Manouchehri er generalsekretær i organisasjonen Likestilling, Integrering og Mangfold (LIM).

Kine B. Jartz, sjefsredaktør i motemagasinet Costume, ser ikke like alvorlig på saken.

– Sånn som jeg tolker det er det ikke noen referanser direkte til hijbaen. Det er mer et skaut slik jeg ser det.

– Men håret er tildekt?

– Ja, men jeg får mer assosiasjoner til det katolske og nonner, sier Jartz.

Jartz tror at kleskjeden Zara er inspirert blant annet av designeren Stella McCartney, som allerede i fjor brukte plagget som styling på catwalken. Ifølge Jartz skal McCartney ha latt seg inspirere av Dronning Elizabeth, som alltid har på skaut når hun er ute i naturen.

Åpner nye dører

Manouchehri forstår at de som tenker profitt velger å kjøre denne kampanjen. Hun tror det kan åpne dører for helt nye markeder. Men hun håper at motebransjen tar et moralsk ansvar.

– Vi snakker om at vi ikke skal bruke barnearbeid og slike ting. Vi må stille dem til veggs og fortelle dem hva som foregår. Det gjelder moteverden som en helhet.

Går langt tilbake i tid

Ragnhild Brochmann er kunst- og motekulturhistoriker. Hun forteller til TV 2 at skautet har kommet og gått i mange år.

– Skautet har blitt brukt siden gamle gamle tider. Plagget kan leses både politisk, kulturelt, sosialt eller religiøst, forteller hun.

Ifølge Brochmann har utslått hår i mange år vært tolket som et fruktbarthetstegn og noe veldig ladet.

Skautet har gjennom tidende også vært brukt i forbindelse med arbeid, for å dekke håret for vær og vind. I muslimske land er referansene til hodeplagget noe helt annet

– I muslimske land er det forbundet med en æreskultur. For kvinner er det ofte et materielt påbud. Det er en måte å være unna mennenes blikk og en måte å regulere kontakten mellom kjønnene. Noen oppfatter det som en frihet, noen som et uønsket påbud.

Heller ikke Brochmann syns kampanjen er kodet innenfor en muslimsk tradisjon.

– Skautene er bundet og draktene er kledd slik man ser i Sør-Europa. Det er en moteorientert indre logikk som handler om å trekke fram gamle referanser, sier hun.