FENGSLET I ÅTTE ÅR: Nordmannen satt fengslet i blant annet Mile 2-fengselet utenfor Banjul i Gambia inntil han skal ha blitt benådet.
FENGSLET I ÅTTE ÅR: Nordmannen satt fengslet i blant annet Mile 2-fengselet utenfor Banjul i Gambia inntil han skal ha blitt benådet. Foto: TV 2

dømt for overgrep mot barn:

Nordmann (53) benådet etter åtte år i afrikansk fengsel

En telemarking som i 2010 ble fengslet og senere dømt for å ha misbrukt flere barn seksuelt, er benådet av Gambias president.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bekrefter pressesjefen til president Adama Barrow til TV 2.

– Jeg kan bekrefte at nordmannen er en av de syv som ble benådet, sier Amie Bojang-Sissoho til TV 2.

– Vet du hva som skjer med ham nå?

– Det har jeg ikke informasjon om på nåværende tidspunkt, men han ble benådet i går, sier Bojang-Sissoho tirsdag ettermiddag.

Hun forteller at de syv som ble benådet satt i det statlige sentralfengselet Mile 2 utenfor Banjul i Gambia.

– Om han er løslatt allerede har jeg ikke kunnskap om, sier pressesjefen.

Det var det gambiske justisdepartementet som i en pressemelding opplyste at president Barrow har benådet nordmannen og gambiske og senegalesiske statsborgere.

BENÅDET: Dette dokumentet bekrefter at nordmannen (53) er benådet av Gambias president.
BENÅDET: Dette dokumentet bekrefter at nordmannen (53) er benådet av Gambias president. Foto: Gambias justisdepartement

Mannens norske advokat Sigurd Klomsæt sier til TV 2 tirsdag morgen at han ikke har vært i kontakt med sin klient på en god stund og at han ikke er informert om benådningen.

– Meg bekjent er han fortsatt siktet i Norge, og en del av dommen var, så vidt jeg husker, at han skulle utvises fra Gambia, sier Klomsæt til TV 2.

– Jeg er fortsatt hans oppnevnte advokat og følger opp saken, sier Klomsæt.

Fremdeles siktet for overgrep i Norge

Nordmannen var da han reiste til Gambia siktet for overgrep mot to barn under ti år. Dette er saker som, hvis de kommer for retten, har en strafferamme på 21 års fengsel i Norge.

– Vi er informert om benådning av en norsk statsborger i femtiårene via norsk presse i dag og jobber med å få verifisert disse opplysningene, sier pressesjef i Oslo politidistrikt til TV 2 tirsdag ettermiddag.

PÅGREPET MED GUTTER i 2010: På dette soverommet ble den da 45 år gamle mannen fra Telemark pågrepet av gambisk politi med flere mindreårige gutter. Soverommet er en del av en tomannsbolig som ligger i Brufut, en drøy times kjøretur utenfor Banjul i Gambia.
Foto: Tore Meek / Scanpix
PÅGREPET MED GUTTER i 2010: På dette soverommet ble den da 45 år gamle mannen fra Telemark pågrepet av gambisk politi med flere mindreårige gutter. Soverommet er en del av en tomannsbolig som ligger i Brufut, en drøy times kjøretur utenfor Banjul i Gambia. Foto: Tore Meek / Scanpix

Hun bekrefter at minst en av siktelsene mot mannen i Norge fremdeles er gjeldende.

– Han er siktet for overgrep mot ett barn under ti år. Det kan jeg bekrefte, sier Grøndahl.

Varslet etterlysning

Oslopolitiet har tidligere sagt at det vil være aktuelt å etterlyse mannen dersom han slipper ut av gambisk fengsel.

– Om han skulle bli løslatt fra varetekt, eller han slipper løs der etter eventuelt å ha sonet en dom i Gambia, vil vi vurdere å etterlyse ham og be om at han blir pågrepet og sendt til Norge. Dette som følge av at han er siktet for en svært alvorlig forbrytelse i Norge, sa Kari-Janne Lid, leder av sedelighetsavdelingen i Oslo politidistrikt, til Aftenposten i 2011.

Grøndal kan tirsdag ikke si noe om dette fremdeles er planen.

– Først må vi få oversikt over fakta i saken, sier Grøndal.

Ifølge gambiske medier er benådningen del av en tradisjon der landets president benåder utvalgte fanger under den muslimske høytiden Id.

Mannnen, som nå er 53 år gammel, ble pågrepet i sin egen bolig i den gambiske byen Brufut i desember 2010 etter at norsk politi hadde oversendt informasjon om mannen og en bekymringsmelding til gambisk politi via Interpol.

Dømt til straffearbeid

Da politiet slo til mot boligen hans, ble han funnet sammen med seks mindreårige barn. Nordmannen ble tiltalt for å ha utført overgrep og filmet og tatt bilder av overgrepene.

I desember 2012 ble telemarkingen, som tidligere er dømt for flere overgrep i Norge, dømt til tre års fengsel med straffearbeid for overgrep mot seks gambiske gutter i alderen tre til ti år.

Mannen har trolig måttet sone flere år ekstra fordi han ikke har betalt erstatningen han ble idømt å betale barna han misbrukte.

– Om han ikke betaler, blir fengselsstraffen forlenget med flere år, sa mannens gambiske advokat Sheriff Marie Tambadou til Aftenposten i 2012.

TV 2 har vært i kontakt med norsk UD om saken, som mandag formiddag ikke har opplysning om benådningen.