Paul Simmons ble drept ved et uhell, slår retten fast. Det skjedde etter at han hadde blitt systematisk svindlet av Marius Groth (35) og kameraten hans, Eirik Vad (38).
Paul Simmons ble drept ved et uhell, slår retten fast. Det skjedde etter at han hadde blitt systematisk svindlet av Marius Groth (35) og kameraten hans, Eirik Vad (38). Foto: Privat / TV 2

Avdøde Paul (25) ga Marius Groth (35) én opplysning. Det kostet ham trolig livet

Marius Groth (38) utpekes som arkitekten bak en omfattende og detaljert plan som handlet om å svindle musikeren Paul Simmons (25) for penger han hadde arvet. Opplegget endte med å koste Simmons livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var tilfeldigheter som gjorde at sørlendingen Marius Groth møtte Paul Simmons fra Romerike.

Vinteren 2014 sonet Groth en dom i Ilseng fengsel. En dag havnet han i en opphetet diskusjon med en medfange. Det endte med at Groth ble slått med en planke.

Etter voldshendelsen ble han overført til lavsikkerhetsfengselet Bruvoll i Hedmark.

Her ble Groth kjent med musikeren Paul Simmons, som sonet en kortere voldsdom. De to fant tonen få dager før Simmons skulle ut.

På et tidspunkt fortalte Simmons at han hadde arvet nærmere 800.000 kroner. Denne opplysningen gjorde at Groth bestemte seg for å svindle Simmons. Det har sørlendingen selv forklart.

Detaljene i svindelopplegget er godt beskrevet i dommen som falt i Oslo tingrett mandag. Der ble Groth dømt til 15 års fengsel for svindel og uaktsomt drap på Paul Simmons. Kameraten til Groth, Eirik Vad, ble dømt til 10 års fengsel for det samme.

Eirik Vad (38) er en god kamerat av Marius Groth. Tirsdag ble han dømt til ti års fengsel for bedragerier og uaktsomt drap. (Foto: TV 2)
Eirik Vad (38) er en god kamerat av Marius Groth. Tirsdag ble han dømt til ti års fengsel for bedragerier og uaktsomt drap. (Foto: TV 2)

Ble «venner»

Etter at Groth var ferdig med å sone dommen i Bruvoll fengsel, kontaktet han kameraten sin Eirik Vad. Sammen la de en slagplan for hvordan bedrageriene skulle gjennomføres, mener Oslo tingrett.

De ble «venner» med Simmons, og de pleiet forholdet tett for å vinne 25-åringens tillit. Duoen uttrykte at de kunne hjelpe Simmons med hans musikkarriere, blant annet ved å videreutvikle selskapet til den unge mannen.

De lyktes etter hvert med å slå kloa i arvepengene til Simmons.

Det gjorde de først og fremst ved å få sentrale roller i 25-åringens selskap. Groth sørget også for å få prokura, noe som i realiteten ga ham full kontroll på Simmons økonomi.

Kredittlån på to mill.

For å pleie sitt nye «vennskap» til Simmons, leide Vad og Groth dyre biler og de skaffet til veie dyre klokker. Det 25-åringen ikke visste, var at enkelte av disse godene ble finansiert gjennom hans egen økonomi.

I tillegg til å svindle til seg arven på nærmere 800.000 kroner, forsøkte duoen å ta opp en rekke kredittlån i Simmons navn. Lånesøknadene beløp seg på til sammen to millioner kroner.

I rettssaken har både Groth og Vad erkjent at de gikk systematisk til verks for å svindle 25-åringen. I dommen utpekes Groth som arkitekten bak det omfattende opplegget.

Advokat Øystein Storrvik forsvarer Marius Groth.
Advokat Øystein Storrvik forsvarer Marius Groth. Foto: NTB Scanpix

– Min klient har erkjent bedragerier i stor stil der han tømte avdøde for midler. Det er forklart hvordan det er laget et omfattende bedragerisystem rundt ham, sier Groths advokat, Øystein Storrvik.

Politiet har flere ganger omtalt bedrageriene som «svært kyniske».

Simmons døde

En helg i februar i 2015 bestemte Eirik Vad og Paul Simmons seg for å feste på et hotellrom i Oslo sentrum. Marius Groth var også innom hotellrommet, og ifølge dommen hadde han «full kontroll på opplegget».

Planen til Groth og Vad var å fortsette bedrageriene av Simmons. De ville at Simmons skulle ruses på alkohol og narkotika, slik at evnenes hans ble redusert.

Lørdag 6. februar dro Eirik Vad ut for å kjøpe narkotika. Han kom tilbake med heroin. Selv har Vad forklart at han trodde det var kokain, men dette fester ikke retten lit til: De mener at heroinet ble kjøpt med viten og vilje.

Det var på dette hotellrommet at hjertet til Paul Simmons stanset. (Foto: Margrethe Solheim / TV 2)
Det var på dette hotellrommet at hjertet til Paul Simmons stanset. (Foto: Margrethe Solheim / TV 2)

Tilbake på hotellrommet skal stoffet ha blitt lagt frem. Vad sier at han forsynte seg med litt narkotika før han gikk i dusjen. Da han kom ut, fant han Simmons livløs på gulvet. Etter noe tid ringte han resepsjonen som kontaktet ambualanse.

Unngikk forvaring

Legene fikk startet hjertet til Simmons igjen, men skadene av overdosen var så massive at han døde etter to dager på Ullevål sykehus. Retten konkluderer med at 25-åringen døde grunnet en overdose heroin.

Påtalemyndigheten ville dømme Groth og Vad til henholdsvis 21 års forvaring og 17 års fengsel for forsettlig drap. Oslo tingrett mener imidlertid at det dreier seg om et uaktsomt drap: At duoen ikke mente å ta livet av 25-åringen.

Samtidig står følgende i dommen: «Retten mener likevel at begge de tiltalte må være ansvarlige for Simmons død».

Retten har ikke funnet det bevist at musikeren ble tvunget til å innta stoffet han døde av.

Mor varslet

I kjølvannet av Simmons dødsfall, oppdaget 25-åringens mor at noe ikke stemte. Arven var borte og hun oppdaget flere brev fra kredittkortselskaper i sønnens postkasse. Hun varslet politiet som innledet en skjult drapsetterforskning.

Da avdekket politiet at duoen var i ferd med å svindle en mann i 50-årene med noen lunde lik fremgangsmåte som de brukte på Simmons. Også dette offeret skal ha fått i seg rusmidler, og påtalemyndigheten ville først ha de dømt for drapsforsøk, men dette tiltalepunktet frafalt. De ble i stedet domfelt for ransforsøk.

Marius Groth ble mandag også dømt for å ha voldtatt en kvinne 2012, og for å ha misbrukt en mann seksuelt. Samme mann skal også ha blitt svindlet i 2014.

Skuffet og lettet

Øystein Storrvik, Marius Groths advokat, understreker at dommen på 15 års fengsel er alvorlig.

– Vi vurderer å anke, men det er ikke gitt vi gjør det. Jeg skal diskutere dommen med klienten min, sier Storrvik.

Benedikt de Vibe, som forsvarer Eirik Vad, sier at hans klient er lettet over at han ikke ble dømt for forsettlig drap. Nå vil de bruke tid på å lese dommen før de tar stilling til hva de gjør videre.

Advokat Benedict de Vibe forsvarer Eirik Vad.
Advokat Benedict de Vibe forsvarer Eirik Vad. Foto: NTB Scanpix

Moren til Paul Simmons har mottatt dommen med blandede følelser.

– Hun er skuffet over at de ikke ble domfelt for forsettlig drap. Samtidig er hun lettet over at retten har plassert ansvaret for sønnens død, sier bistandsadvokat Gunhild Lærum.

Domfelt flere ganger

Groth og Vad er flere ganger straffedømt for bedragerier. I 2015 ble de blant annet domfelt for å ha lånt fotoutstyr til en verdi av 276.345 kroner som de prøvde å selge på Finn.no. De lurte også et selskap til å låne seg en minigraver og en hjullaster som de aldri leverte tilbake.

I tillegg stjal de 106 Canada Goose-jakker fra Ferner Jacobsens lokaler på Fornebu. Disse hadde en verdi på 300.000 kroner.

Groth er også flere ganger domfelt for å ha vært voldelig og truende mot eks-kjærestene sine.