KRITISERES: Disse bildene publisert av den svenske politikeren Hanif Bali har tiltrukket seg oppmerksomhet av den negative sorten i Sverige.
KRITISERES: Disse bildene publisert av den svenske politikeren Hanif Bali har tiltrukket seg oppmerksomhet av den negative sorten i Sverige. Foto: @hanifbali / Twitter / @hanifb / Instagram

Svensk politiker vekker harme med dette bildet

Den svenske riksdagspolitikeren Hanif Bali får kritikk i Sverige etter å ha lagt ut et bilde av seg selv med halvautomatvåpen i en skolebygning, der han direkte henvender seg til en svensk avis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bali har lagt ut flere bilder der han poserer med halvautomatvåpen i forbindelse med en feide han har med den svenske avisen Dagens Nyheter.

Det startet med at han 30. juli la ut et bilde på Instagram med ansiktet sitt redigert inn i et cover for skytespillet «Call of Duty: World at War».

På bildet stod teksten: «Hanif & DN at war». Han la også ved teksten «Press E to destroy DN».

Innlegget var en reaksjon på en faktasjekk Dagens Nyheter hadde utført av Balis uttalelser om Sveriges asylprognoser. Bali mente at faktasjekken var utført på helt feil grunnlag.

Bali har vært innvalgt på riksdagen for partiet Moderaterna siden 2010, og er også innvalgt i partiets sentralstyre.

– Tenkte å gi de hjerteinfarkt

Fredag 17. august la han ut et nytt bilde. Denne gangen av seg selv på en skytebane på en skole med et AR-15-gevær.

I innlegget poengterer Bali at det er nettopp å provosere han ønsker å gjøre:

– Ser at Dagens Nyheter er opprørte over at Skyttedal poserer med våpen. Tenkte å gi de et hjerteinfarkt ved å posere med en AR-15. Riktig fin skytebane hos Högsätra skole, skriver Bali på Twitter.

Bakgrunnen for det siste innlegget er ifølge Aftonbladet en DN-artikkel der avisen politiske redaktør Amanda Sokolnicki skriver om at Kristdemokraternas (KD) politiker Sara Skyttedal poserte med våpen – og at hun mener at det ville ikke vært greit hadde det vært en «ung mann fra forstaden».

– Sokolnickis hypotese er at om en innvandrergutt fra forstaden hadde posert med et våpen som Skyttedal så hadde KD gått i taket. Tullprat, KD har ikke hatt noen synspunkter på mine bilder, skriver Bali på Twitter.

Han har selv innvandrerbakgrunn, og kom til Sverige fra Iran da han var fire år gammel.

– Helt tankeløst

Men bildene hans har ikke fått oppmerksomhet for den årsaken han selv ønsket. I stedet har det haglet kritikk for at han poserer med et automatvåpen inne på en skole, og for at han bruker våpen i kritiske innlegg rettet mot Dagens Nyheter.

AR-15-våpenet som Bali poserte med har blitt brukt av flere skoleskyttere i USA. En av disse er Parkland-skytteren, som drepte 17 personer under en skoleskyting i Florida i februar.

Liberalernas partileder Jan Björklund reagerer sterkt på våpenposeringen til Bali.

– Jeg har arbeidet med våpen i mange år. Det er helt tankeløst av en riksdagspolitiker å posere i sosiale medier med et automatvåpen i en skolebygning, skriver Björklund på Twitter.

Politimannen Viktor Adolphson maner til beherskelse i kritikken av Bali, men medgir at innlegget var uheldig.

– Nå skal man ikke overtolke alt. Men er enig, det ga ubehagelige assosiasjoner til skoleskytinger. Trodde dog det mest var jeg som er yrkesskadet, skriver han på Twitter.

Bali har gått ut og beklaget at bildet hans vekker assosiasjoner til skoleskytinger.

Press E to destroy DN. . Cred @mjolbypartiet.

Et innlegg delt av Hanif Bali (@hanifb)

– Beklager virkelig at bildet gir slike assosiasjoner, det ville jeg virkelig ikke. Poenget er at svensk skyting, akkurat som innebandy og andre sporter, er en del av svensk foreningsliv. I dette tilfellet foregikk skytingen i kjelleren på gymsalen til en skole, skriver Bali på Twitter.

– Kan lede til katastrofe

Nå krever også medieorganisasjonen Tidningsutgivarna å få snakke med Moderatarnas partileder Ulf Kristersson, skriver Aftonbladet.

– Det er direkte upassende og veldig uheldig at en riksdagspolitiker poserer med våpen, i dette tilfellet rettet direkte mot Dagens Nyheter. Truslene er alvorlige allerede i dag. Og en forverret situasjon, med snakk om medier som fiender og motstandere, kan lede til en katastrofe, sier Jeanette Gustafsdotter, direktør i Tidningsutgivarna, til avisen.

Hun er nysgjerrig på hvordan Kristersson ser på oppførselen til sin partifelle, og krever å få et møte med ham.

– Vi tar disse våpenreferansene på største alvor. Det er bare noen uker siden en mann i Sundsvall ble tiltalt for drapsplanlegging. Og vi vet at fra tidligere at enkelte finner støtte til slike hatoppførsel når de ser eksempler på hvordan riksdagspolitikerne, som faktisk er våre lovgivere, oppfører seg. Dette vil vi snakke med Ulf Kristersson om, sier hun.