10 menn tiltalt for grov dopingkriminalitet:

Hovedmistenkt (35) i norsk dopingliga fengslet i Russland

FENGSLET I RUSSLAND: Den norske mannen (35) ble etterlyst internasjonalt for dopingkriminalitet. Han ble pågrepet og fengslet i Bryansk-regionen i Russland.
FENGSLET I RUSSLAND: Den norske mannen (35) ble etterlyst internasjonalt for dopingkriminalitet. Han ble pågrepet og fengslet i Bryansk-regionen i Russland. Foto: Google Street View
De siste ti årene er vestlandsmannen registrert med 88 kroner i inntekt. Ifølge politiet har han vært en av ti menn som har styrt omsetningen av dopingmidler til kroppsbyggere for flere titalls millioner kroner.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mars i år la en 35 år gammel mann fra Vestlandet ut følgende melding på Facebook: «Free like the bird» (Fri som fuglen, journ.anm.)

Da hadde han først sittet i over ett år i et russisk fengsel etter at han ble pågrepet i i Bryansk-reigionen i Russland for snart to år siden.

Deretter ble han utlevert til Norge hvor han igjen ble varetektsfengslet med brev- og besøksforbud i flere måneder.

Nå er han tiltalt for å være en av ti tiltalte hovedmenn i Norges største dopingliga.

Oppholdet i fengselet i Russland startet da russisk politi pågrep ham da de fant ut at han var ettersøkt av norsk politi.

BEKREFTET: Den russiske riksadvokaten skrev i et brev til TV 2 i januar 2017 at nordmannen ble pågrepet med bakgrunn i en internasjonal etterlysning. De bekreftet at 35-åringen var mistenkt for dopinglovbrudd og hvitvasking.
BEKREFTET: Den russiske riksadvokaten skrev i et brev til TV 2 i januar 2017 at nordmannen ble pågrepet med bakgrunn i en internasjonal etterlysning. De bekreftet at 35-åringen var mistenkt for dopinglovbrudd og hvitvasking. Foto: TV 2

– Dette var en person som vi så var knyttet til nettverket, så han ble internasjonalt etterlyst. Vi fikk treff i Russland, hvor han ble fengslet og utlevert rundt ett år senere, sier Hege Garborg Natland, etterforsker i Vest politidistrikt, til TV 2.

TV 2 var i lengre tid kjent med fengslingen av mannen og at han var identisk med en mann fra Sogn og Fjordane som også tidligere er dømt for omfattende dopingkriminalitet.

Mannen ble i 2009 betegnet som en hovedmann i sakskomplekset som ble kalt «Prosjekt gullfugl», der 63 personer ble pågrepet for omsetning av enorme mengder dopingpreparater.

Den gang innrømmet han befatning med 4,8 kilo anabole steroider og 29.000 efedrin-kapsler, skrev Bergens Tidende da mannen var tilbake i Norge i desember 2017.

Mannen ble satt i varetekt i Fengsel nr. 2 i Bryansk-regionen i Russland.

Under tre måneder senere, i januar 2017 fikk TV 2 i et brev fra den russiske riksadvokaten bekreftet bakgrunnen for fengslingen og at de hadde fått utleveringsanmodning fra norsk politi. I brevet til TV 2 opplyste riksadvokaten at 35-åringen også var mistenkt for hvitvasking av penger i Norge.

Overføringen fra Russsland til Norge ble blant annet omtalt av NRK i januar i år.

Politiet: Drev en av Norges største doping-nettbutikker

I tiltalen statsadvokaten nå har tatt ut mot mannen, fremgår det at han blant annet mistenkes for å ha drevet en av Norges største nettbutikker hvor brukere, ved hjelp av kryptert mail og bitcoin, kan bestille og kjøpe dopingpreparater og andre legemidler.

Tall fra norske skattemyndigheter viser at mannen har en registrert inntekt på 88 kroner fra 2008 til 2016.

Politiet tror han som en av hovedmennene i dopingligaen har hatt befatning med dopingmidler for millioner i nettbutikken han skal ha ha driftet sammen med en mann (36) fra Hordaland.

Nå står han sammen med ni andre menn, de fleste fra Hordaland, tiltalt for omfattende lovbrudd knyttet til produksjon og omsetting av dopingmidler til flere hundre brukere over hele landet.

Mannens forsvarer, Ingvill Boe Hornburg, sier mannen ikke ønsker å la seg intervjue om sin rolle, men han avviser at han er så sentral som politiet mener.

TV 2 forklarer: Slik avslørte de nettverket

– Han har lagt kortene på bordet og erkjent befatning med doping etter tiltalen. Han har også erkjent at det har vært flere involverte, men han er verken enig i volum, inntjening eller det bildet politiet tydeligvis tegner av han og de andre som «hovedmenn». Nå ønsker han å bli ferdig med saken, sier Boe Hornburg til TV 2.

Flere titalls pågrepet

Mannen, som i lange perioder har hatt opphold i et asiatisk land, oppholdt seg etter det TV 2 kjenner til i Russland fordi han visste at han var etterlyst og at nettverket var i ferd med å bli avslørt.

– Jeg har konferert med min klient og han sier at han skal forklare seg utfyllende både om oppholdet i Russland og sin rolle i saken når saken kommer opp for retten i januar. Han ønsker ikke å uttale seg i media før det, sier forsvareren.

Fakta: Dette er de ti hovedmennene

De ti mennene som er tiltalt for grov dopingkriminalitet drev ifølge politiet fire store nettbutikker på nettstedet Hushboard.

Butikk 4 ble driftet fra Hokksund, mens de tre andre var basert på Vestlandet.

Flere av mennene arbeidet som vektere eller vakter på utested. En har jobbet som helsefagarbeider, mens en har arbeidet som bankkonsulent.

Butikk 1: Mann (30), Hordaland Mann (30, Hordaland

Butikk 2: Mann (25), Hordaland Mann (27), Hordaland Mann (25), Hordaland

Butikk 3: Mann (36), Hordaland Mann (35), Sogn og Fjordane (satt fengslet i Russland i over ett år før han ble utlevert)

Butikk 4: Mann (27), Buskerud Mann (29), Buskerud Mann (32), Buskerud

I september i 2016, under en måned før 35-åringen ble pågrepet i Russland, ble 23 personer pågrepet i en storaksjon mot flere treningssentre i Hordaland.

I forbindelse med aksjonen, bekreftet visepolitimester Olav Valland i Hordaland at regionen har et stort dopingproblem.

– Gjennom etterforskningen har vi avdekket mistanke om et relativt omfattende dopingbruk i Bergens-området, sa Valland den gang.

26 medhjelpere avslørt

TV 2 vet at flere av de som nå står tiltalt for å ha vært del av en kriminell organisasjon, er knyttet til treningssentre og utelivsbransjen i Bergen.

I tillegg til 35-åringen fra Sogn og Fjordane er de ti tiltalte fra henholdsvis Hordaland (6 menn) og Buskerud (3 menn),

I hierarkiet under hovedmennene har politiet kartlagt 26 personer. Av disse er 13 tilhørende i Hordaland. Dette inkluderer også tre polske og en latvisk statsborger.

De resterende mistenkte medhjelperne kommer fra Buskerud, Oslo, Sogn og Fjordane, Nordland, Vest-Agder, Buskerud, Trøndelag og Østfold.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook