Blåbærsnurrer med vanilje- og sitronkrem

Hva er vel bedre enn lun bakst når kveldene blir kjøligere?

Lag lune blåbærsnurrer med vanilje- og sitronkrem i langpanne.

Se egen oppskrift for glutenfri variant eller bruk glutenfri bolleblanding.

For melkefri snurrer, erstatt melk med vann og smør med margarin uten melk.

Vanilje- og sitronkrem lages mens deigen heves.

Best resultat får du om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok.

Du trenger:

  • 1 kg hvetemel
  • 180-200 g sukker
  • 1 egg (kan sløyfes for de som ikke tåler egg)
  • 1 ½ pakke fersk gjær
  • 3 ts kardemomme
  • 1 ts salt
  • 6 dl hel melk
  • 175 g mykt smør

Ha alt det tørre i bakebollen. Fersk gjær smuldres opp i melet. Varm melken og egget til fingervarm (ca 30°C). Tilsett væsken i melblandingen mens maskinen går. Tilsett mel til passe konsistens, heller litt for lite enn for mye. Elt deigen i kjøkkenmaskin i 8-10 min.

Tilsett mykt smør, 1- 2 ss av gangen. Elt deigen til alt smør er eltet inn og elt videre i ca 10 min.

Dekk til bakebollen og sett til heving i minst 1 time, gjerne 1 ½ time.

Hjemmelaget vaniljekrem

  • 1 ½ dl melk
  • 2 dl fløte, du kan bruke matfløte
  • 3 eggeplommer
  • 50 g sukker
  • 30 g maisennamel
  • 1 vaniljestang (frø og stang) eventuelt 1 ts vaniljesukker
  • for sitronsmak: Finrevet skall og saft av 1 sitron (helst økologisk)

Hell melk og fløte i en kasserolle og kok opp, ikke fosskoke, pass på at melken ikke legger seg ved i bunnen på kasserollen. Skrap ut «frøene» fra vaniljestang og tilsett i «frøene» og stangen melkeblandingen

Pisk sammen eggeplommer, sukker og maisenna i en egen bolle.

Hell den varme melkeblandingen i en tynn stråle med eggeblandingen mens du rører godt. Hell så melk og eggeblandingen tilbake i kasserollen og varm opp under omrøring til det tykner. La det komme 2-3 «bobler» mens du rører godt.

Ikke la det fosskoke, da vil det blir som «eggerøre». Tilsett finrevet skall av sitron og saft fra sitron. Sett kasserollen i kaldt vann og rør om til vaniljekremen en tykk og avkjølt.

Slik gjør du:

  • Kjevle ut deigen
  • Fordel over avkjølt vanilje og sitronkremkrem
  • Dryss over blåbær
  • Rull sammen og skjær ca 2 cm tykke skiver og sett i langpanne (dekket med bakepapir) med litt mellomrom, slik at de vil ese sammen ved etterheving.
  • Dekk med et klede og etterhev ca. 1 time.
  • Pensle med egg (kan sløyfes)
  • Stek på midterste rille i varm stekeovn 200°C i 15-20 min.

Se glutenfri oppskrift under bildet.

BLÅBÆRSNURRER: Lun bakst til kjøligere kvelder. Foto: TV 2
BLÅBÆRSNURRER: Lun bakst til kjøligere kvelder. Foto: TV 2

Glutenfrie boller på 1-2-3

  • 1 boks kesam
  • 3 dl varmt vann
  • 2 ss fiberhusk
  • 70 g (3 ss) jyttemel
  • 1 1/2 dl sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 50 g gjær
  • 6 ss rapsolje til baking
  • 1 ts salt
  • 1 pk Semper finmel (uten fiber til fine boller m/fiber til grovere)

Ha kesam i en arbeidsbolle og tilsett varmt vann (bruk kesam boksen, nesten full. Ikke for varmt.) Rør sammen. Tilsett fiberhusk og jyttemel og la kjøkkenmaskinen gå i ca 5-8 min og få en fin struktur på deigen.

Blandingen skal nå være «fingervarm». Tilsett gjær, olje, salt, semper mel, sukker og kardemomme. Elt godt sammen, dekk til og sett til heving i 30 min.

Smør bakebord og hendene med litt rapsolje, trill ut en lang pølse og del opp i passe biter til boller. Trill til runde boller og legg dem på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og la heve i ca 40 min.

Pensle med egg, melk eller vann tilsatt litt sukker for å få gylden farge på bakverket. Stek ved 225°C på midterste rille i 12-15 min.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook