Iden med verdenscupseier i triathlon, Blummenfeldt på pallen

Gustav Iden vant lørdagens verdenscupstevne i triathlon i Lausanne foran den britiske stjernen Johnny Brownlee. Kristian Blummenfelt ble nummer tre.

VANT: Gustav Iden gikk til topps i Lausanne. Foto: Roald, Berit

De norske har denne sesongen prioritert verdensserien, som er de aller gjeveste konkurransene i triathlon, framfor verdenscupen som er neste nivå. Lørdag valgte Norge å stille med landslaget i Sveits for å teste neste års VM-løype.

Det norske laget viste igjen styrke med fire mann blant de 14 beste. Casper Stornes, som vant på Bermuda tidligere i år, ble nummer åtte og Jørgen Gundersen nummer 14.

Det ble konkurrert i olympisk distanse, 1,5 km svømming, 40 km sykling og 10 km løping.

Umulig å rykke

Ingen greide å skaffe seg noe avgjørende overtak i vannet. Bare 30 sekunder skilte mellom de 34 første. Blummenfelt og Gundersen var blant de fremste, mens Stornes og Iden var mer beskjedent plassert.

I syklingen gjorde Blummenfelt og Iden forsøk på å rykke fra, verken de eller noen andre greide å stikke fra klyngen.

– Det var mye vanskeligere å komme av gårde enn vi trodde det skulle bli. De ble tatt igjen i nedoverbakken av det store feltet, sa sportssjef Arild Tveiten. Dermed ble oppgaven å holde jevn høy fart for å mørne konkurrentene før løpingen.

Løp rett forbi

Det skilte bare 10 sekunder mellom de 32 beste inn i skiftesonen. Blummenfelt, Brownlee, Iden og ungarske Bence Bicsak dannet raskt en kvartett som løp sammen i tet. På den tredje av fire runder skrudde briten opp tempoet, og ungareren måtte slippe. Iden løp derimot rett forbi Brownlee og fikk en luke.

Den økte han inn mot mål, og han vant med 30 sekunder. Blummenfelt prøvde å rykke fra Brownlee, men måtte se seg slått i spurten om 2.-plass.

– Gustav har hatt god tid til å trene godt. Han har ikke konkurrert mye i år, og det ble en styrke i dag, sa Tveiten.

Neste oppgave for nordmennene er verdensseriestevnet i Montreal neste helg.