DØD: Kofi Annan er død, 80 år gammel.
DØD: Kofi Annan er død, 80 år gammel. Foto: Joel Saget/AFP

Kofi Annan (80) er død: – En fantastisk mann, leder og visjonær

Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, er død, 80 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser FNs internasjonale organisasjon for migrasjon, IOM, på Twitter.

– I dag sørger vi over tapet av en fantastisk mann, leder, og en visjonær. Et liv vel levd. Et liv verdt å feire, skriver IOM på Twitter.

Hans bortgang bekreftes også gjennom Kofi Annans egen Twitter-konto, i en felles uttalelse fra familien og The Kofi Annan Foundation.

– Det er med dyp sorg at Annan-familien og The Kofi Annan Foundation annonserer at Kofi Annan, tidligere generalsekretær i FN og fredsprisvinner, sovnet stille inn lørdag 18. august etter kort tids sykdom, skriver de.

Hans kone Nane Annan og tre barn, Ama, Kojo og Nina, var ved hans side i løpet av hans siste dager, som ble tilbrakt i hans hjem i Sveits.

– En inspirasjon

I uttalelsen blir han beskrevet som en ivrig forkjemper for fred, bærekraftig utvikling og menneskerettigheter.

– Annan var en global statsmann og en dypt forpliktet internasjonalist som kjempet gjennom hele livet sitt for en mer rettferdig og fredelig verden, står det videre i uttalelsen.

Etter at han ga seg som leder i FN, fortsatte han å arbeide for fred gjennom The Kofi Annan Foundation og som leder for The Elders, en gruppe grunnlagt av Nelson Mandela.

– Han var en inspirasjon for både unge og eldre. Hvor enn det var lidelse eller nød, strakte han ut en hånd og berørte så mange mennesker med sin dype medfølelse og empati. Uselvisk satte han andre foran seg selv, og utstrålte omtanke, varme og briljanse i alt han gjorde, skriver de videre.

Den syvende generalsekretæren

Kofi Atta Annan ble født 8. april 1938 i Kumasi i Ghana, der han også studerte på universitetet.

Han begynte å arbeide i Verdenshelseorganisasjon i 1962. På 70-tallet begynte han i FN, og i 1996 ble han innvalgt som FNs generalsekretær, en rolle han tiltredte 1. januar 1997. Han ble i den i to perioder, fram til 31. desember 2006.

Annan var FNs syvende generalsekretær, og den første svarte mannen til å lede organisasjonen.

Han ble sammen med FN tildelt Nobels fredspris i 2001 for arbeidet for en bedre organisert og fredeligere verden.

– Et tap for verden

Statsminister Erna Solberg beskriver Annan som en leder med en mild stemme, et klart budskap og en utrettelig innsats for en internasjonal verden preget av internasjonal lov og humanisme.

– Han bortgang er et tap for verden, hans livsverk vil lyse også for fremtidige generasjoner, skriver Solberg på Twitter.

NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg sier at både FN og verden har mistet en av sine giganter.

– Trist å høre om Kofi Annans bortgang. Hans varme burde aldri feiltolkes som svakhet. Annan viste at man kan være en fantastisk humanitær og en sterk leder samtidig. FN og verden har mistet en av sine giganter, skriver Stoltenberg på Twitter.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Annan revolusjonerte FN i løpet av sin tiårsperiode som generalsekretær.

– Kofi Annan fornyet FN. Han gjorde FNs arbeid for fred og utvikling mer treffende gjennom nye allianser med alle deler av verdenssamfunnet. Med sin milde og klare stemme snakket han tydelig ut mot maktmisbruk og krenkelser, helt til det siste. Fortjente sin fredspris. Hvil i fred, skriver Støre på Twitter.

Direktør ved Nobelinstituttet, Olav Njølstad, hyller også Annan.

– Kofi Annan var den mest betydningsfulle Generalsekretæren FN har hatt siden Dag Hammarskjøld. Begge gjorde en formidabel innsats for å skape en mer fredelig og bedre organisert verden, og bidro sterkt til å styrke FNs prestisje. Det fremsto som veldig riktig og fortjent da Kofi Annan ved 100 årsjubileet for Nobelprisen i 2001 delte fredsprisen med FN, sier Njølstad til TV 2.

Nær venn av Thorvald Stoltenberg

Kofi Annan skulle i utgangspunktet vært til stede under Thorvald Stoltenbergs begravelse 2. august, men kunne av helsemessige årsaker ikke være med.

Aftenposten har publisert talen han hadde planlagt å holde for å hedre Stoltenberg.

– Thorvald var først og fremst en venn. Han hadde en utrolig kapasitet som venn, med sin smittende entusiasme og nysgjerrighet. Både min kone Nane og jeg satte stor pris på hans selskap. Vi vil bære med oss i hjertene våre alle minnene om timene sammen med diskusjoner og latter, skrev han blant annet i talen.