Arendal  20180817.
Monica Mæland, kommunal- og moderniseringsminister (H)  og Tarjei Jensen Bech, varaordfører i Finnmark i debatt om fylker og regioner.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Arendal 20180817. Monica Mæland, kommunal- og moderniseringsminister (H) og Tarjei Jensen Bech, varaordfører i Finnmark i debatt om fylker og regioner. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Mæland frykter at Finnmarks-opprør kan velte hele regionreformen

Hele regionreformen kan ryke dersom sammenslåingen mellom Finnmark og Troms havarerer, frykter kommunalminister Monica Mæland (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg tror det kan få konsekvenser for resten av landet. Da må nok Stortinget drøfte hva de vil gjøre, sier Mæland om hva som skjer dersom Finnmark lykkes i kampen mot å bli slått sammen med Troms.

Prosessen med å slå sammen de to nordligste fylkene er i øyeblikket helt fastlåst. Mandag møter Troms til et møte på Mælands kontor for å diskutere veien videre, mens Finnmarks fylkesordfører ikke stiller.

Folkeavstemning

Varaordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) viste til at 87 prosent stemte mot sammenslåing i en folkeavstemning i Finnmark i mai, da han møtte Mæland til duell under Arendalsuka fredag.

– Jeg har et sterkt mandat fra finnmarkingene som sier et klart og tydelig nei. Vi risikerte å måtte flytte all makt ut av Finnmark, og det er ikke akseptabelt, sa Jensen Bech.

To stortingsvedtak

Mæland viste på sin side til at regionreformen – og dermed også sammenslåingen – er vedtatt av Stortinget to ganger.

– Det handler om prinsipper. Du kan være rivende uenig, men når Stortinget har fattet vedtak, må det følges opp, sier statsråden.

Når Stortinget samles i oktober er det duket for en tredje runde om Finnmark-Troms som et nytt storfylke. Senterpartiet har varslet et forslag som tar sikte på å parkere sammenslåingen.

– Stortinget bestemmer selv hva de vil vedta. Og ja, det er varslet en ny sak i høst, sier Mæland.

(©NTB)