Da Jannicke (53) ble dement, fridde kjæresten

Bare 51 år gammel fikk Jannicke Granrud beskjed om at hun hadde Alzheimer. Hun er en av landets yngste demente.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jannicke Granrund klarer ikke huske når hun forstod at ting ikke stemte. At hun begynte å glemme.

– Det er veldig vanskelig for meg å svare på det, men jeg har blitt fortalt det flere ganger. Jeg tror kanskje det er tre år siden, sier Granrud.

Egentlig er det nesten fem år siden. Det var kjæresten gjennom flere år, Hildegunn Fredheim, som først merket det.

– Hvis vi hadde vært ute og handlet mat men glemt en ingrediens, kunne Jannicke gå ut igjen og komme tilbake med akkurat de samme varene, forteller Fredheim.

Granrud kunne også spørre flere ganger om når sønnens konsert skulle starte, selv om hun akkurat hadde blitt fortalt det.

Merket det gjennom jobben

Både Granrud og Fredheim jobbet som terapeuter og underviste for kommende terapeuter da Granrud ble syk. Det var gjennom jobben det først var merkbart for henne selv.

– Jeg kunne stå foran en klasse voksne mennesker som hadde betalt penger for å få undervisning og oppleve at jeg besvimte. Jeg falt ikke av stolen, bokstavelig talt, men det var akkurat som det svartnet. Det var skummelt, forteller Granrud.

Også Fredheim begynte å stusse da kjæresten ba henne om å rette oppgavene hun selv skulle gi tilbakemeldinger på.

Demens:

Rundt 100.000 nordmenn har demens i dag
Hvert år får 10.000 diagnosen
​Antallet kommer til å doble seg de neste ti årene

Fridde til kjæresten

Fredheim husker godt dagen de satt på legekontoret og fikk beskjeden. Kjæresten hadde fått alzheimer, det var ikke lenger noen tvil.

– Det var en katastrofe. Det er jo ingenting kan kan gjøre for å stoppe det, sier Fredheim.

Da bestemte hun for å gjøre noe. Hun fridde. De hadde snakket om å gifte seg tidligere, men det hadde aldri passet.

– Men for meg ble det enda viktigere å gjennomføre det etter at hun fikk diagnosen. Det er i gode og onde dager, ikke sant, forteller Fredheim.

Bryllupet stod Januar i fjor i Oslo Tinghus.

Vil kanskje ikke huske kona

– Hvordan er det å tenke på at Jannicke kanskje ikke kommer til å huske deg?

– Jeg kan ikke tro at det skal skje, sier Fredheim.

– Det kan ikke jeg heller. Det kan jeg ikke forestille meg, skyter Granrud inn.

– Men da vi giftet oss sa jeg til Jannicke at dersom jeg tar hånden din og holder den, så vet du at alt er ok. Selv om vi ikke kan prate med hverandre, sier Fredheim.

Statsministeren møtte "Demensvenner"

Torsdag lanserte Nasjonalforeningen for folkehelsen den nye kampanjen «Demensvenn». Allerede finnes det 14 millioner demensvenner i 36 land. Nå er det Norge sin tur. De ønsker å øke kunnskapen om sykdommen, slik at flere vet hvordan de skal håndtere både å leve med sykdommen selv, og dersom pårørende blir rammet.

– Livet for de som har demens bli mye lettere, hvis vi alle har litt kunnskap sånn at vi kan møte folk med forståelse, åpenhet og respekt, sier Lisbeth Rugtvedt, generalsekretær i Nasjonalforeningen.

Statsminister Erna Solberg var også med på lanseringen i dag. Hun sier det må bli et økt fokus på utfordringene personer med demens står overfor.

– Et av de viktige budskapene inn til vår demensplan er jo aktivitet og deltakelse, å ikke bli isolert. Og det er jo der vi må jobbe i lokalsamfunn. Både med dagsenter som bygges ut, tilbud for aktivitet, men også at andre organisasjoner og frivillige finner måter å bidrar til den aktiviteten, sier hun.

Tenker ikke på fremtiden

Ekteparet Fredheim og Granrud har bestemt seg for å ikke tenke på hva som venter dem. De forsøker i stede å gjøre hver dag til den beste.

– Det gjør ingen nytte å tenke på det som kommer. Da blir det bare verre. Vi setter pris på den tiden vi har, sier Fredheim.

Og selv om hverdagen er krevende for ekteparet, klarer de å se det positive i erfaringene de får.

– På en måte er det en gave å få holdt speilet opp mot seg. Vi setter pris på tiden vi har her og nå. Det er viktig for meg å si at jeg ikke lever noe trist liv. Det er så mye hyggelig som kompenserer for det vanskelige, sier Granrud.

Ønsker mer åpenhet

Med den nye kampanjen håper de flere vil tørre å snakke om det å være dement.

– For oss er det viktig med åpenhet. Det å være åpen om Jannickes sykdom og utfordringene det medfører, gir en slags mening i alt det uforståelige, sier Fredheim.

For fortsatt er demens noe man ikke snakker om, mener Granrud selv.

– Jeg vet at demens fremdeles er et stigma. Mange snakker ikke om det og sier det ikke til noen. Det må komme av skam, sier Granrud.