Ishockey-legenden som skal redde Stjernen

– Vi trodde ikke det var mulig å få inn et så stort navn som Bengt-Åke Gustafsson.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Stjernen Ishockey var på fisketur etter ny trener før den kommende sesongen, var det få som så for seg at fangsten skulle bli så enorm.

Bengt-Åke Gustafsson er et velkjent navn i hockeyverdenen. Svensken spilte ikke mindre enn 629 kamper i NHL på 80-tallet, flesteparten av dem for Washington Capitals, og han står notert med 555 målpoeng fra verdens beste hockeyliga.

Mannen som har målt hockeykrefter med stjerner som blant annet Wayne Gretzky, har skrevet under på en to-års-kontrakt med klubben fra plankebyen.

– Jeg kjente at jeg var klar for noe helt nytt, og jeg liker litt utfordringer på mine eldre dager. Å komme til Norge og ta på seg en slik oppgave føltes riktig, sier Gustafsson til TV 2.

Hall of fame

60-åringen kan ikke bare se tilbake på en fantastisk karrière som spiller. Også som trener har svensken en stor stjerne internasjonalt, men kanskje spesielt i hjemlandet.

Som sjef for Tre Kronor har svensken VM-gull og OL-gull i 2006 under beltet. Han er dessuten den første treneren gjennom tidene som har tatt både VM- og OL-gull samme år.

Han har selv representert landslaget ved 117 anledninger som spiller, og fikk med seg blant annet to VM-gull, ett sølv og en bronse på veien.

For hans prestasjoner både som spiller og trener, har han rettmessig fått en plass på både den svenske og den internasjonale ishockeys hall of fame.

Kjenner ikke Get-ligaen

På tross av hans meritter, må han bruke tid på å bli kjent med den norske ligaen, før han vet hva den naturlige målsettingen til Stjernen bør være.

– Jeg har nettopp kommet hit, og jeg må innrømme at jeg ikke har fulgt den norske ligaen så veldig nøye oppigjennom. Så jeg må bruke litt tid på å bli kjent med mitt eget lag, de andre lagene og ligaen generelt før jeg vet hvor vi bør ligge, sier han og legger til:

– Jeg vet hvordan det endte med Stjernen i fjor, og hvordan det har vært de siste sesongene, så forhåpentligvis vil vi ta et stort steg allerede i år og enda et neste år. Men vi skal ikke tro at vi blir et topplag med en gang bare fordi jeg er her. Dette er et prosjekt.

Gustafsson forteller at han foreløpig er imponert over nivået på Stjernen-spillerne, og trekker spesielt frem at tempoet er overraskende bra. Det eneste han umiddelbart vil sette fingeren på er at spillerne ofte gjør det litt for vanskelig for seg selv ved å prøve å være kreative over evne. Jobben hans blir å få dem til å gjøre ting enklere.

Gode kontakter

Så kan man lure på hvordan en klubb som Stjernen, med all respekt, har klart å overbevise en så profilert trener til å lede dem fremover.

– Her må vår sportssjef, Rune Gulliksen, få mye av æren. Han kjenner Thomas Rundqvist litt fra før, som også er en av de virkelig store historisk sett. De hadde en samtale om en ny trener til stjernen, og da dukket navnet Gustafsson opp. Da var det bare en telefonsamtale som skulle til, og så gikk det slag i slag til han signerte kontrakten, sier daglig leder, Trygve Skøien til TV 2.

– Vi hadde aldri tenkt tanken på å få inn et så stort navn før da, for vi trodde ikke at det var mulig. I hvert fall økonomisk sett. Men Gustafsson ville ha denne utfordringen, noe som til slutt gjorde det mulig, legger han til.

Ifølge sportssjefen merker allerede både styret og spillerne effekten av å ha fått en så stor profil til klubben, og han har kun positive ting å si om svenskens metoder og egenskaper.

– Han er utrolig flink med mennesker. Han er rolig og avbalansert i nesten alt han foretar seg, og han prater med hver enkelt spiller om hva han forventer av dem. Han vil også gi alle en like stor sjanse til å skinne. Nå i begynnelsen har han fått hjelpetrener Darren Treloar til å sette opp tilfeldige femmere på isen. Jeg har aldri sett en trener som ikke har en klar første- og andrerekke før. Men det er sånn han ønsker å jobbe. Så vil han helt sikkert til slutt se at noen skinner mer enn andre, og dermed sette sitt lag, sier Skøien.

Forbilde

Også spillerne skryter uhemmet av sin nye trener. Nysigneringen fra Storhamar, Hampus Gustafsson, trekker frem landsmannen som en stor grunn til at han valgte å komme til nettopp Stjernen.

– Bengt-Åke er et enormt navn i Sverige, og i verden. Selv om jeg er for ung til å ha sett han spille, er det en person jeg har sett og ser opp til. Det han har oppnådd i karrièren sin er beundringsverdig og noe å sikte etter, sier han til TV 2.

– Nå har vi ikke hatt så mange treninger med han enda, men til nå har det vært veldig lærerikt og givende. Han står ikke å skriker til oss, som mange andre, men han tar oss til siden og forklarer nøyaktig hva vi kan gjøre bedre. Det er veldig motiverende, legger han til.

– Og vi vet jo hvordan CV han har, så vi hører på det han sier, skyter målvakt Tommy Johansen, inn.

Lik TV 2 Sporten på Facebook