KOMMENTAR. Trine Skei Grande mener NRK ikke skal være landets mest tabloide nyhetsmedium, og refererer til dekningen av Sandberg-saken.
KOMMENTAR. Trine Skei Grande mener NRK ikke skal være landets mest tabloide nyhetsmedium, og refererer til dekningen av Sandberg-saken. Foto: Åserud, Lise

Ber Skei Grande være forsiktig etter NRK-kommentar

Etter Per Sandbergs utblåsning mot pressen ber kulturminister Trine Skei Grande (V) NRK om ikke å være for tabloid. Det får redaktørforeningen til å reagere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag gikk avgått fiskeriminister Per Sandberg (Frp) hardt ut mot norske medier for hvordan de har dekket saken om hans sikkerhetsbrudd i forbindelse med reiser til Iran og Kina og hans forhold til kjæresten Bahareh Letnes.

– Dere har nærmest henrettet denne kvinnen, raste Sandberg.

Videre angrep dro han frem både NRK og TV 2 som «verstinger» og hevdet blant annet at TV 2 løy og at NRK var «totalt kompetanseløs når det gjelder Iran».

– Statskanalen vår har vært verst og TV 2 har vært nummer to, sa Sandberg under seansen, et PR-arrangement i Arendal.

Les TV 2-redaktør Karianne Solbrækkes svar til Sandberg her.

Skei Grande ut mot NRK

I et intervju med Dagens Næringsliv onsdag melder kulturminister Trine Skei Grande (V) seg på saken. I intervjuet sier hun blant annet følgende:

– Jeg tror at allmennkringkasterens rolle ikke er å stå øverst på de listene, sier Skei Grande med henvisning til Sandbergs rangering.

På avisens spørsmål om det ikke er NRKs rolle å være kritisk mot maktpersoner, svarer hun slik:

Bahareh Letnes: – Hva skal jeg med Per nå, hvis jeg var spion

– Jo, men det er ikke allmennkringkasterens rolle å være mest tabloid. Men det er allmennkringkasterens rolle å være blant de mest gravende, fordi de har ressurser til det.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier til Dagens Næringsliv at han ikke har opplevd innblanding fra eiere eller politikere i det redaksjonelle arbeidet i NRK.

Likevel mener generalsekretær i Norsk redaktørforening, Arne Jensen, at Skei Grande bør veie sine ord nøye.

– Kulturministeren er jo veldig generell, og jeg registrerer at kringkastingssjefen har sagt at han ikke opplever dette som problematisk. Samtidig må statsråden være forsiktig, slik at hun ikke blir oppfattet som om hun ønsker å påvirke NRKs redaksjonelle vurderinger. Særlig er dette viktig fordi hun både er regulatorisk myndighet og generalforsamling i NRK, sier Jensen til TV 2.

Torsdag kveld sier Grande at hun ikke burde sagt det hun sa.

– Dette burde jeg ikke ha sagt, for dette har skapt et «haraball», sier kulturminister Trine Skei Grande (V) under Dagsnytt 18 torsdag, ifølge NRK.

Ber Solberg beklage «blodtørstig»-karakteristikk

Tirsdag kalte statsminister Erna Solberg (H) norske journalister for «blodtørstige» i forbindelse med dekningen av Per Sandbergs sikkerhetsbrudd på utenlandsreiser.

Dette gjorde hun i et intervju med NTB. Aftenposten krever på lederplass onsdag en beklagelse fra statsministeren for ordbruken.

– Erna Solberg er en veldig nøktern kvinne og et nøkternt politisk menneske og derfor jeg overrasket over at hun bruker et uttrykk som blodtørstig, som gir så sterke assosiasjoner, sier Harald Stanghelle, som har lang fartstid som redaktør i blant annet Aftenposten, og er leder for Norsk redaktørforening, til TV 2.

Stanghelle er forbauset over ordene som falt i intervjuet med Solberg.

– Det er meningsløst og forkastelig av en statsminister å bruke det generelt om norske medier ute å konkretisere, og jeg skulle gjerne ha sett at Erna Solberg ba om unnskyldning for dette. Det er ikke slik norske medier bør stemples av statsministeren, sier Stanghelle.

Omdømme-ekspert Elisabeth Hartmann i kommunikasjonsbyrået Siste Skrik er enig i at Erna Solbergs ordvalg kom overraskende.

– At Per Sandberg snakker om heksejakt stemmer med hans vokabular, men når statsministeren vår sier blodtørstig så er det å ta i ganske hardt i forhold til hvordan hun vanligvis snakker. Jeg skjønner at media reagerer, sier Hartmann til TV 2.

Modererte seg

Erna Solberg sa torsdag at hun ikke mener norsk presse er blodtørstig, og forklarte at det hun mente var at hun mente noen journalister hadde vært for ivrige på å stille spørsmål om sikkerhetsspørsmål.

– Nei, det mener jeg ikke. Og det er det ingen grunn til å ta ut av det sitatet. Men pressen må huske at det er grenser for hva en statsminister kan svare på. Det ikke av vrang vilje, men faktisk av hensyn til norsk sikkerhet, sier Solberg til NRK.