FULLE TRIBUNER; Sarpsborg-supportere i Europaleague-kvalifiseringen mellom Sarpsborg 08 og Rijeka.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FULLE TRIBUNER; Sarpsborg-supportere i Europaleague-kvalifiseringen mellom Sarpsborg 08 og Rijeka. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Har båret laget frem

Østfoldklubben har klart å få publikum til å bry seg om europacup. – En vesentlig grunn til den sportslige suksessen, sier Thomas Berntsen.

Norske tribuner under europacup-kamper har stort sett vært et begredelig skue de siste årene. Spesielt i de tidlige kvalikkampene har det norske publikum stort sett vært vonde å be.

Men i Sarpsborg har man klart å få publikum til å strømme til tribunene.

– Byen har vært sulteforet på et eventyr. Det er første gang siden 1970 at vi har europacup-kamper i Sarpsborg, sier Alexander Klaussen, som er salgssjef for privatmarked i klubben.

– Helt fra da det ble klart at vi skulle delta i Europa League, har vi prøvd å lage en hype rundt det. Vi sendte folk til trekningen i Sveits og skapte mye oppmerksomhet rundt det allerede da, sier Klaussen til TV 2.

Mot St. Gallen og Rijeka har det vært henholdsvis 5460 og 5944 tilskuere innenfor portene på Sarpsborg Stadion.

– Vi fikk et kult resultat i Sveits og spilte på det. Vi klarte å få med oss hele byen. Det var helt spinnvilt de siste ti minuttene. Det var helt sprøtt, sier Klaussen.

– Man merker det overalt
​Østfoldingene slo ut det sterke sveitsiske laget, og i neste runde mot Rijeka ble tribunene fylt til randen.

Norske tilskuertall i Europa i 2018

Sarpsborg 08:
Eliteserie-snitt: 5127
IBV: 3552
St. Gallen: 5460
Rijeka: 5944

Rosenborg:
Eliteserie-snitt: 17.084
Valur: 10.604
Celtic: 14.263

Molde:
Eliteserie-snitt: 6767
Glenavon: 5150
​Laci: 4179

Lillestrøm:
Eliteserie-snitt: 4771
LASK: 1975

Kilder: altomfotball.no, klubbenes hjemmesider

– Alle ville fylle stadion. Det er en helt ekstrem interesse nå, og det gjør noe med byen. Man merker det overalt hvor man går.

– Økonomien i det er ikke det viktigste. Det viktigste er å gi supporterne den spesielle opplevelsen.

Verken Rosenborg, Molde eller Lillestrøm har klart å fylle tribunene under sine kamper. Alle klubbene har riktignok en større kapasitet enn Sarspborg, men tilskuertallene har alle vært langt under klubbens gjennomsnittlige tilskuertall i Eliteserien.

– Publikum har båret laget frem
​Sportssjef Thomas Berntsen er sikker på at den enorme støtten fra publikum har hatt mye å si for de imponerende resultatene.

– Det har absolutt vært en vesentlig del av det. Hele klubben har vært flink til å bygge opp fokuset på europacup. Publikum har båret laget frem og vært et helt vesentlig bidrag for suksessen, sier Berntsen til TV 2.

Etter 1-1 hjemme mot Rijeka er ingenting umulig foran torsdagens returoppgjør på bortebane.

– Vi møter et lag som er et klart hakk opp. Det ville vært en ekstrem prestasjon om vi går videre. Men større undere har skjedd. Vi skal ha en del marginer med oss, men vi har en fair sjanse, sier Berntsen.

– Utrolig kult
​TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen er full av begeistring for det klubben har fått til.

– Det er en relativt liten by med en relativt liten stadion. Men det som er utrolig kult i Sarpsborg er at de klarer å fylle den. I mange andre norske byer er det sånn at: «Nei, europacupen, det passer ikke. I kveld skal ungene på turn. Vi må vente til søndag, da er det ny hjemmekamp.» I Sarpsborg går de mann av huse for å få med seg disse kampene. Det skal applauderes, de har virkelig klart å skape et engasjement, sa Mathisen under helgens FotballXtra.

Dersom Sarpsborg avanserer mot Rijeka, vil neste motstander bli vinneren av Pyunik og Maccabi Tel Aviv. Det oppgjøret endte 0-0 i første kamp. Playoff-kampen er det siste hinderet før gruppespillet.

Også Molde og Rosenborg kjemper om avansement i Europa League torsdag kveld.

Molde møter Hibernian hjemme etter 0-0 i Skottland, mens Rosenborg har et strålende utgangspunkt etter 2-0-seieren borte mot irske Cork. Den kampen ser du på TV 2 fra kl. 20.30.