SHOWMANN: Noah Lyles har mye til felles med Usain Bolt. 21-åringen er lynrask, og han elsker å lage litt show
SHOWMANN: Noah Lyles har mye til felles med Usain Bolt. 21-åringen er lynrask, og han elsker å lage litt show Foto: AFP PHOTO / Valery HACHE

Supertalentet vil bli Bolts arvtaker: – Jeg kan løpe på 9,41

Noah Lyles (21) vil fylle skoene til sprintkongen Usain Bolt.

Usain Bolt har lagt opp, men tronen står fortsatt ledig i jakten på arvtageren til verdens raskeste mann.

Den 21 år gamle amerikaneren Noah Lyles mener han er mannen friidrettsverdens har ventet på.

– Jeg vil forandre sporten. Friidrett er ikke så stort i USA før det er OL, og det vil jeg endre på, sier Lyles ifølge the Guardian.

9,41

Sprintsupertalentet tror faktisk det er mulig å slå Usain Bolts legendariske verdensrekord på 9,58, som jamaicaneren satte under friidretts-VM i Berlin i 2009.

– I 2016 hadde jeg en drøm der jeg løp og klokken viste 9,41. Jeg løp bort til min mor og sa: «Mamma, jeg løp akkurat på 9,41», ler Lyles og fortsetter.

– Hun sa: «Det er fint, Noah». Så begynte hun å snu seg rundt og sa: «Hva var det du akkurat sa? Det er verdensrekord». Men jeg tror virkelig at jeg kan løpe på 9,41. Jeg vet ikke når det kommer til å skje, men jeg kommer til å gjøre mitt beste for å klare det, sier 21-åringen.

Verdens raskeste (show-)mann

Han har et stykke igjen til det, men det er ingen tvil om at han er en rask mann.

I 2018 er han verdens raskeste mann på både 100 og 200 meter. Hans personlige rekorder, 9,88 på 100 meter og 19,65 på 200 meter, er begge bedre enn det Bolt hadde på samme alder.

I likhet med jamaicaneren er Lyles også en showman. På pressekonferansen før helgens Diamond League-stevne i Birmingham kjørte han en freestyle-rap.

I Doha i mai brukte han R2D2-sokker og svingte med en lyssabel for å feire Star Wars-dagen.

Det er bare noen av eksemplene på hans mange stunt. Lyles kan bli en skikkelig publikumsfavoritt, men om han klarer å fylle Bolts store sko vil tiden vise.

Men 21-åringen skulle ønsket at han bare kunne fått én sjanse til å konkurrere mot tidenes raskeste mann.

– Om jeg er trist fordi jeg ikke får løpe mot ham minst én gang? Ja. Nå hadde jeg kanskje vært i stand til å utfordre ham mot slutten av karrieren, men om vi snakker om da han var på topp tror jeg ikke noen kunne utfordret ham med unntak av Yohan Blake, sier Lyles.

Ser ikke ut som en sprinter

21-åringens beste distanse er 200-meteren. Bare sju menn har løpt distansen raskere enn hans personlige rekord på 19,65. Han innrømmer at 100-meteren er tøffere.

– Jeg kan ikke si jeg er dominerende, fordi jeg blir slått på 100-meteren, men det er greit for meg fordi det gjør løpene mer spennende, sier han.

– Om noen dominerer hele tiden kan folk bli mindre interessert. Når de ser konkurrerende rivaler blir det mer oppspilt, fortsetter Lyle.

Han ser ikke ut som en sprinter. Lyle er «bare» 178 centimeter og mer senete enn muskuløs.

– Jeg har ikke store, svulmende muskler og det er vanskeligere for meg på de første stegene enn noen av de andre gutta, forklarer han.

Men han har noen fordeler også.

– Jeg har en unik evne ved å ha mye utholdenhet og være i stand til å holde toppfarten min lenger enn de fleste, sier Lyle.