Unike bilder viser de enorme forskjellene mellom fattig og rik
Avstanden mellom folk kan være på få meter i luftlinje, men ufattelig stor i et velferdsperspektiv.
Fotograf Johnny Miller dronefotografier har fått oppmerksomhet verden over.
Det hele startet som et fotoprosjekt i Sør-Afrika for to år siden der han dokumenterte de enorme forskjellene på levestandard ved å ta oversiktsbilder av ulike bebyggelser, nabolag og bydeler ulike steder i det afrikanske landet. Siden har prosjektet blitt utvidet med langt flere land.
– Jeg har holdt på i to år nå, og responsen har vært overveldende. Det har utviklet seg til å bli et globalt prosjekt som har berørt de fleste land i verden. Prosjektet har fått større betydning enn jeg kunne forestille meg, sier han til TV 2 og TV2.no.
– Vi forsterker ulikhetene
Han har døpt prosjektet «Unequal Scenes», og det ligger i navnet av målet er å få frem ulikhetene som ofte er langt mer slående enn man tror.
– Vi bruker dronefoto for å illustrere historien om verden vi lever i på en ny måte. «Arrene» i vår tilværelse blir så utrolig tydelige sett ovenifra. Det kan overraske folk (jeg visste ikke at det var så ille!), men også avdekke hvordan vi er medskyldige i en systematisk skjevdeling. Vi bosetter oss i nabolag og deltar i økonomier som forsterker ulikhetene i samfunnet, skriver Miller i sin prosjektbeskrivelse.

Han mener droner gi fotografer som ham selv og andre unike muligheter til å dokumentere de åpenbare forskjellene for alle og hvermann, som hittil kun har vært synlig for de ressurssterke med tilgang til satellittbilder eller helikopter.
– Det er fantastisk å være i stand til å fly og se ting fra et nytt perspektiv. Se ting slik de virkelig er, sier han til TV 2.
Se video øverst, og scroll nedover i saken for å se bilder han har tatt!
Sterke reaksjoner
Han forteller at han flere ganger har vist bildene han har filmet til den lokale befolkningen på «begge sider» av klasseskillet han har dokumentert. Han forteller at folk overraskende ofte reagerer med et skuldertrekk.

Responsen fra mennesker som har sett arbeidet hans på nett, er imidlertid ofte sterk, og det er også målet med prosjektet.
– Hvis bildene fremprovoserer ukomfortable følelser, fortvilelse og en uggen følelse av medskyldighet, så er det bra. Det er det som er meningen, slår han fast.
Miller er grunnlegger av selskapet africanDRONE. Prosjektet startet i Sør-Afrika, men han har nå fotografert en rekke land som USA, India, Tanzania, Kenya og Mexico.
Du kan se flere bilder fra prosjektet på nettsiden Unequal Scenes.






