MÅTTE GÅ AV: Tidligere fiskeriminister Per Sandberg måtte gå av som statsråd som følge av brudd på sikkerhetsregler.
MÅTTE GÅ AV: Tidligere fiskeriminister Per Sandberg måtte gå av som statsråd som følge av brudd på sikkerhetsregler. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

– Sandberg-saken øker sjansen for et mistillitsforslag mot regjeringen

Politisk kommentator i Dagsavisen, Arne Strand, mener tilliten til regjeringen er svekket etter oppstyret rundt Per Sandberg: – Dette er nok den vanskeligste høsten Erna Solberg har opplevd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Per Sandbergs ferietur til Iran ble skjebnesvanger, og endte med at han så seg nødt til å gå av som fiskeriminister.

Politisk kommentator i Dagsavisen, Arne Strand, er ikke i tvil om at tilliten til statsministeren og regjeringen er svekket i lys av den siste tidens hendelser.

– Saken har vist at regjeringen ikke har tatt sikkerheten på det alvoret det fortjener, sier Strand.

– KrF tar dette veldig alvorlig

Strand mener saken om Per Sandberg kommer på toppen av Riksrevisjonens rapport, som slo fast at sikringen av sentrale bygg i Norge er altfor dårlig.

– Den svekkede tilliten til regjeringen når det gjelder sikkerhet og beredskap kan ha betydning for hvordan Stortinget reagerer når de går i gang med behandlingen av Riksrevisjonens rapport.

Kommentatoren tror det kan ende med at Stortinget fremmer mistillitsforslag mot hele regjeringen, og mener det heller ikke er usannsynlig at et slikt forslag kan få flertall. Han peker på at Knut Arild Hareide var leder for Stortingets 22. juli-komité, som kom med forslag til hvordan landets sikkerhet skulle ivaretas.

– KrF tar dette veldig alvorlig. Hvis de kommer til at regjeringen ikke har fulgt opp punktene i oppfølgingen av terrorangrepene 22. juli, ser jeg ikke bort fra at KrF vil stemme sammen med de rødgrønne for kraftig kritikk, og kanskje til og med for et mistillitsforslag, sier Strand.

Forventer dramatisk høst

Den politiske kommentatoren anslår omtrent 50 prosents sjanse for at det fremmes et mistillitsforslag mot regjeringen i løpet av høsten. Dersom det først blir fremmet et slikt forslag, tror han sjansen for at det får flertall også ligger på rundt 50 prosent.

– Dette er alvorlig for velgerne, ettersom bedre beredskap var en av hovedsakene da Solberg gikk til valg i 2013.

Strand forventer en spennende og dramatisk politisk høst. Med beredskapssaken som ligger og ulmer, og uten en samarbeidsavtale med KrF, mener Strand at regjeringen står svakt.

– Dette er nok den vanskeligste høsten Erna Solberg har opplevd. Regjeringen kan ikke ta for gitt at KrF vil støtte dem, så det blir spennende å se hva som skjer når statsbudsjettet kommer, sier Strand.

Blitt for absurd

Men det er ikke alle som er enige i at Sandberg-saken vil få noen stor betydning. Professor i statsvitenskap, Janne Haaland Matlary, kan så langt ikke se at saken har bydd på store problemer når det gjelder tilliten til statsminister Erna Solberg og hennes regjering.

– Det viser seg at statsministeren har gått frem metodisk, og vi må huske på at det er svært mye vi ikke vet og heller ikke kan få vite i offentligheten om denne saken, sier Matlary.

Professoren mener oppstyret rundt Per Sandberg har blitt så absurd – hvor det toppet seg med tirsdagens presseseanse – at den ikke har noen særlig politisk slagkraft igjen i seg.

– Det at opposisjonen krever innsyn i hva PST finner, er et slag i luften. Sikkerhetsloven setter begrensninger for hva som skal offentliggjøres, også av regjeringen. Jeg tror ikke dette vil føre til noen regjeringskrise, selv om jeg er helt enig i analysen om at Støre har stor interesse av å bli statsminister snarest mulig, og derfor vil gripe en anledning.

For at Støre skal ha noen sjanse til å velte regjeringen, er han avhengig av støtte fra KrF, sier Matlary. Hun tror uansett de fleste i regjeringen er lei av Sandberg-saken, og heller ønsker seg tilbake til reelt politisk arbeid.

– Trenger sårt å markere seg

En annen som heller ikke har noen tro på at regjeringen vil ta nevneverdig skade av Sandberg-saken, er ekspert på norsk politikk, Anders Todal Jenssen. Han tror derimot saken vil bety svært lite for velgerne, fordi folk oppfatter den på bakgrunn av hvilken politisk retning de allerede tilhører.

– De som er mest opphisset er de som aldri ville stemt på Frp i utgangspunktet. De som har sympatier med Høyre, vil stort sett mene at Erna Solberg har løst situasjonen på en elegant måte, mens de som støtter Ap, mener dette ser fryktelig ut, sier Jenssen.

Ifølge eksperten skal det ekstremt viktige politiske spørsmål til før skandaler knyttet til enkeltpolitikere fører til at velgere skifter parti. Når det gjelder sjansen for et mistillitsforslag mot regjeringen, påpeker han at Ap ikke har noen sterk tradisjon for å ville bytte regjering i stortingsperioden.

– Men de trenger sårt å markere seg. De trenger også noen gode argumenter i striden om hvem som er best til å styre, for når Høyre og Ap har såpass lik politikk som de har nå, begynner de å konkurrere om hvem som har best kompetanse til å styre landet, sier Jenssen.