Letnes i Iran-intervju:

– Jeg spurte Per om det virkelig var mulig

Bahareh Letnes forteller at det var Per Sandberg som presset på for Iran-ferien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samme dag som Sandberg trakk seg fra stillingen som fiskeriminister, ble kjæresten Bahareh Letnes intervjuet av den persiske tv-kanalen Bayan i London.

I det nesten timelange intervjuet forteller Letnes om deres forhold, som hun sier er blitt styrket gjennom den siste tiden, og nordmenns forhold til Iran.

– I Norge har de feil oppfatning av Iran og iranere. De har feiltolket oss, sier hun.

– Det var helt tilfeldig

Videre forteller Letnes i intervjuet at turen til Iran kom brått på paret.

– Det var som når du sitter i bilen, og plutselig svinger du. Slik skjedde det. Det var helt tilfeldig. Vi hadde avtalt å reise til Tyrkia sammen i en uke. Fordi nyheten om hans reise til Tyrkia ble kjent i media, og fordi sikkerheten hans var i fare, reiste vi heller til Iran. Derfor reiste vi ikke til Tyrkia, forsetter hun.

Datteren til Per Sandberg har tidligere sagt at faren avlyste Tyrkia-ferien på grunn av uenighet mellom han og hans fraseparerte kone, Line Miram Sandberg, som er statssekretær i regjeringen.

Ifølge Letnes var det Sandberg som presset på for Iran-ferien.

– Han likte seg veldig godt, og han ville bli bedre kjent med meg, min familie og mitt hjemland. Han ville bli mer kjent og lære mer om landet. Han mente vi skulle reise til Iran. Jeg ble veldig overrasket, og spurte om det virkelig var mulig. Han sa: «Ja, det er fullt mulig».

– Jeg var hos broren og søstrene mine. De voksne i familien måtte treffe oss. Vi elsker hverandre og har seriøse fremtidsplaner. På grunn av dette var et møte med familien viktig, fortsetter hun.

Nå planlegger paret å skrive bok sammen.

– Vi skal skrive bok om oss og vår historie. Fra det året vi ble kjent med hverandre, i 2015, frem til nå. Per og jeg skal snart begynne på boken. Gjennom boken kan vi nå iranere, nordmenn og andre med vår side av saken. Slik kan vi formidle det med våre egne ord, sier Letnes.

– Ville på offisielt besøk

I intervjuet sier Bahareh Letnes også at Per Sandberg varslet iranske myndigheter om at han ville komme på offisielt besøk som fiskeriminister til Iran i oktober.

Sandberg hadde indirekte kontakt med iranske myndigheter i forbindelse med ferieturen til Iran, ifølge Letnes.

Da paret søkte om visum ved den iranske ambassaden i Oslo fire dager før reisen 21. til 27. juli, oppga hun sin brors telefonnummer i Iran som kontakt på reisen.

Sandberg kommuniserte med iranske myndigheter gjennom hennes bror, sier Letnes.

– Vi informerte dem gjennom min bror om at de ville foreta et offisielt besøk som fiskeriminister i oktober.

Fiskeridepartementet aviser overfor TV 2 at det er foreligger planer om et offisielt besøk til Iran i oktober.

– Det har siden fiskeriministerens besøk til Iran i 2016 vært planer om et nytt besøk, men det foreligger ingen konkrete planer eller program for et slikt besøk, sier kommunikasjonsrådgiver Lisa Nordøen i Nærings- og fiskeridepartementet til TV 2.

I ettertid sier Bahareh Letnes at det trolig ikke ville ha blitt noe av Sandbergs planer om et offisielt besøk i Iran i oktober, selv om han hadde fortsatt som fiskeriminister, på grunn av de amerikanske sanksjonene mot Iran.

President Donald Trump kunngjorde 8. mai i år at USA trakk seg fra atomavtalen og at sanksjonene skulle gjeninnføres. En rekke vestlige selskaper har siden trukket seg ut av Iran, i frykt for at også de skulle rammes av sanksjoner, og på grunn av betalingsproblemer i Iran.

Bahareh Letnes og Per Sandberg skal etter planen møte pressen i Arendal tirsdag kveld.