TERRORDØMT: Kristian Michelsen (34) fra Nord-Trøndelag er dømt for terrordeltakelse.
TERRORDØMT: Kristian Michelsen (34) fra Nord-Trøndelag er dømt for terrordeltakelse. Foto: Privat

Sju år og tre måneders fengsel for terrordømte Kristian (34)

34-åringen fra Verdal dømt i ankesak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

34 år gamle Kristian Michelsen fra Verdal er dømt til sju år og tre måneders fengsel for å ha deltatt i IS og inngått terrorforbund med IS-medlemmer.

Borgarting lagmannsrett avsa dom mot mannen tirsdag.

Retten fester lit til noe av forklaringen til 34-åringen fra Verdal, og reduserer straffen for å ha deltatt i IS og inngått terrorforbund med IS-medlemmer.

Michelsen reiste fra Norge til Syria i november 2014, hvor han inngikk en avtale med en eller flere personer knyttet til terrororganisasjonen IS om å begå terror.

Michelsen er en av tre etniske konvertitter fra Trøndelag som reiste til Syria.

Han ble pågrepet 30. april 2016 på den tyrkiske grensen til Syria, etter at han hadde rømt fra terrororganisasjonen.

Senere ble han deportert fra Tyrkia, og pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Trønderen er den av norske fremmedkrigere som har vært lengst i Syria og kommet levende tilbake.

Borgarting lagmannsrett dømte tirsdag 34-åringen fra Verdal til sju år og tre måneders fengsel, og legger til grunn at han under sitt opphold i Syria var under IS' kommando og at han var IS-medlem. Domstolen har ingen tro på mannens påstand om at han dro til Syria for å drive nødhjelpsarbeid og hjelpe de sivile som led under Assad-regimets krigføring.

34-åringen hevder han raskt angret på at han dro, og at det vokste seg fram et stadig sterkere ønske om å rømme det borgerkrigsherjede landet. Retten tror ham til en viss grad på dette.

Nektet straffskyld

Straffen er tre måneder kortere enn det Oslo tingrett kom til og betydelig lavere enn de ni årene aktor la ned påstand om. Statsadvokat Frederik Ranke framholdt i sin prosedyre at mannen er den norske fremmedkrigeren som har oppholdt seg lengst hos IS.

Trønderen har hele tiden nektet straffskyld, men har ikke benektet at han har oppholdt seg i Syria.

– Han har hele veien vært åpen på at han har vært i Syria, og at han har oppholdt seg i et IS-kontrollert område, men han mener han ikke har gjort noe han er strafferettslig ansvarlig for, sier mannens forsvarer, advokat Elisabeth Myhre til Dagbladet.

Mannen ble fengslet i Tyrkia da han rømte fra IS i slutten av april 2016. Han ble deportert til Norge fra Tyrkia i 2016 og pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste da han ankom Gardermoen.

Konverterte til islam

Under behandlingen i Borgarting lagmannsrett forklarte mannen detaljert om hvordan han konverterte til islam i 2014, etter å ha blitt introdusert for religionen av et vennepar fra Levanger. Paret reiste etter hvert til Syria, og var ifølge dommen sentrale i å få 34-åringen til å gjøre det samme.

Retten har gitt noe fradrag i straffen for varetektsoppholdet etter pågripelsen i Tyrkia og isolasjonsbelastningen der. Retten legger også til grunn at 34-åringens straffbare forsett opphørte idet han i andre halvdel av 2015 gjorde flere forsøk på å flykte fra Syria.

Retten fester lit til mannens forklaring om at han et godt stykke ut i oppholdet ønsket å komme seg ut. Fra han tok seg til IS-hovedstaden Raqqa, angivelig under dekke av å trenge legebehandling, er det ikke bevist at han var å regne som IS-deltaker.

– Han var ikke i en katiba (en militær gruppe, red.anm.), foretok ingen aktive handlinger og planla flukten fra Syria, skriver retten. (NTB/TV 2)