40 barn blant de drepte i flyangrep mot skolebuss i Jemen

Hele 40 barn var blant de 51 som ble drept i det saudiledede flyangrepet mot en skolebuss i Jemen i forrige uke, bekrefter Røde Kors.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) var det også 56 barn blant de 79 som ble såret i flyangrepet i Sadaa-provinsen nord i Jemen.

En talsmann for den saudiledede koalisjonen bekreftet at de sto bak torsdagens bombing av skolebussen ved det travle Dahyan-markedet, men avviste før helga all kritikk og kalte det «et legitimt militært angrep» rettet mot militante.

Kynisk spill

FNs sikkerhetsråd har krevd «en troverdig gransking» av hendelsen, men lar det være opp til koalisjonen selv å gjennomføre dette.

– Man vet jo fra tidligere at den type granskinger ikke fører til noe som helst. Det hele er et kynisk spill, sier seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty til NTB.

Amnesty International og Human Rights Watch anklager Saudi-Arabia for mulige krigsforbrytelser i Jemen, og det samme har FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein gjort.

Propaganda

Saudi-Arabia har tidligere gransket anklager knyttet til landets krigføringen i Jemen og konkluderte i 2017 med at samtlige mål som var bombet, med unntak av tre, var «legitime militære mål».

Menneskerettighetsorganisasjoner avviste rapporten som «ensidig propaganda», og det samme gjorde norske diplomater i Saudi-Arabia.

– Rapporten er en del av den intense informasjons- og propagandakrigen som føres regionalt og internasjonalt og hvor koalisjonsstyrkene hevder å holde seg godt innenfor internasjonal humanitærrett, slo de fast i et notat NTB fikk tilgang til.

Mange drept

Over 10.000 mennesker er drept siden Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen i mars 2015, i spissen for en regional koalisjon som støttes av USA.

Ifølge Verdens helseorganisasjonen (WHO) er over 50.000 mennesker såret i krigshandlingene., flertallet av dem sivile.

Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt fra sine hjem siden konflikten brøt ut, og over 22 millioner trues av sult.

(©NTB)