VARSLER OPPGJØR: Bahareh Letnes og Per Sandberg sa mandag at de vil møte pressen for å komme med nye opplysninger rundt den såkalte Iran-saken og Per Sandbergs avgang. Foto: Espen Sand/NTB scanpix.
VARSLER OPPGJØR: Bahareh Letnes og Per Sandberg sa mandag at de vil møte pressen for å komme med nye opplysninger rundt den såkalte Iran-saken og Per Sandbergs avgang. Foto: Espen Sand/NTB scanpix.

vil møte pressen i dag:

Sandberg bekrefter samtale om lekkasjer i juni

Per Sandberg bekrefter overfor Adresseavisen at lekkasjer fra hans kalender var tema i samtaler mellom ham og Statsministerens kontor i juni.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avisen skrev søndag at Sandberg hadde meldt inn bekymring til Statsministerens kontor (SMK) om sin egen sikkerhet, og at bekymringen skal ha dreid seg om Sandbergs ekskone, som er statssekretær i Helsedepartementet.

Mandag avviste Sandberg flere ganger at han «hadde sendt inn noen bekymringsmelding» om ekskona. Tirsdag bekrefter han overfor Adresseavisen at problemene med lekkasjer ble tatt opp med SMK i juni.

– Men det er en vesentlig forskjell på «bekymringsmelding» og samtaler om dette med SMK, sier Sandberg. Han sier også at han ikke kan dokumentere «hvem som hadde lekket all info».

Frykten for lekkasjer er hovedgrunnen Sandberg har gitt for at han ikke varslet SMK om ferien til Iran med kjæresten Bahareh Letnes. Det var denne reisen som utløste saken som endte med at han mandag gikk av som fiskeriminister og Frp-nestleder.

Skal holde pressekonferanse

Under pressekonferansen statsminister Erna Solberg (H) holdt for å informere om at Per Sandberg har bedt om å få trekke seg som fiskeriminister, sa Sandberg at han og kjæresten vil Bahareh Letnes ville holde en pressekonferanse tirsdag.

– Jeg har opplevd dette som en ren heksejakt. Dette er trist, jeg er veldig lei meg for at en av Norges beste politikere i dag må gå av på grunn av en heksejakt, sa Letnes til TV 2 mandag.

Til Dagens Næringsliv sa Letnes at møtet med pressen skal finne sted enten klokken 15 eller 16 tirsdag, men tirsdag morgen har paret ikke satt noe tid eller sted for det planlagte møtet.

– Ikke bestemt, skriver Sandberg i en tekstmelding til TV 2 klokken 08.30 på spørsmål om hvorvidt tidspunktet eller stedet er satt.

Både tyske, britiske, italienske og spanske medier omtaler tirsdag Sandbergs exit fra posten som fiskeriminister, men selv har han ingen kommentar.

– Ingen kommentar, men registrerer økende internasjonal oppmerksomhet, skriver Sandberg i en SMS til TV 2 i 11-tiden tirsdag.

Varsler nye opplysninger

Da Per Sandberg (Frp) trakk seg som fiskeriminister mandag varslet han samtidig at han og kjæresten Bahareh Letnes vil komme med nye opplysninger tirsdag.

– Jeg varslet tidlig i forrige uke at jeg ønsket å gå av som fiskeriminister, sa Per Sandberg på pressekonferansen i regjeringens representasjonsbolig etter at hans avgang var blitt bekreftet mandag ettermiddag.

Avgangen kommer etter at det i slutten av juli ble kjent at Sandberg hadde reist til Iran på ferie, uten å orientere sitt eget departement og Statsministerens kontor i forkant, slik det er påkrevd at statsråder gjør.

Senere ble det også kjent at Sandberg tok med seg jobbtelefonen sin til Iran, noe som strider mot sikkerhetsråd fra Politiets sikkerhetstjeneste.

Tidligere mandag, kort tid etter at det ble kjent at Sandberg ville trekke seg, sa Sandberg og hans iranskfødte kjæreste Bahareh Letnes at de vil møte pressen tirsdag.

– Behov for å konfrontere pressen

Under pressekonferansen i regjeringens representasjonsbolig sa Sandberg at årsaken til at han ønsket å gå av som minister, er sammensatt.

– Men jeg skal love alle at dere vil få svar på det på tirsdag. Det er litt andre dimensjoner i denne saken, og det har jeg og ikke minst Bahareh Letnes behov for å konfrontere dere med, sa han med henvisning til pressen som hadde møtt opp i representasjonsboligen.

– Hvis dere har litt tålmodighet til å vente på undertegnede og Bahareh Letnes, så skal vi stille oss disponible til å svare på alle spørsmål, spekulasjoner og påstander i denne saken, sa Sandberg.