Souldronningen Aretha Franklin (76) er død

^
Aretha Franklin har hatt en lang og rik musikkarriere.
Den amerikanske superstjernen Aretha Franklin er død, 76 år gammel.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aretha Franklin døde i sitt hjem i Detroit torsdag, opplyser hennes talskvinne Gwendolyn Quinn til nyhetsbyrået AP.

Franklin døde som følge av kreft i bukspyttkjertelen. Hun ble 76 år gammel.

– Har mistet vår klippe

Hun har de siste dagene vært omgitt av sine nærmeste, og familien uttrykker stor sorg over tapet.

– I det som er en av de mørkeste stundene i våre liv, greier vi ikke å finne passende ord for å uttrykke smerten i våre hjerter. Vi har mistet vår families matriark og klippe. Kjærligheten hun hadde for sine barn, barnebarn, nieser, nevøer og søskenbarn kjente ingen grenser, skriver de.

I uttalelsen står det også at familien er dypt rørt over all den kjærlighet og støtte de har fått fra både nære venner, støttespillere og fans over hele verden.

Planer for begravelsen vil bli offentliggjort i løpet av de nærmeste dagene.

Lang karriére

Franklin ble født 25. mars 1942 i Memphis, og debuterte som sanger allerede som 14-åring.

Da ga hun ut albumet «The Gospel Soul of Aretha Franklin», som var starten på en lang og suksessfull karriére.

Hun slo gjennom på 1960-tallet, men den 76 år gamle artistens karriere strekker seg over flere tiår.

Hun har inspirert generasjoner med låter som «Respect» (1967), «Think» (1968) og «I Say a Little Prayer» (1968) og er tildelt hele 18 Grammy-priser.

I soul-miljøet og musikkverden var hun en legende. Hun var selv demokrat, og deltok under innsettelsesseremonien for Barack Obamas. I 2015 rørte hun eks-presidenten til tårer med framførelsen av «You make me feel» under Kennedy Honors.

Ikon

Den avdøde souldronningen Aretha Franklin var en fantastisk sanger, men også et ikon for borgerrettighetsbevegelsen, sier musikkekspert Anne Danielsen.

– Aretha Franklin var en av soul-æraens mest markante profiler. Hun var en fantastisk sanger med utrolig musikalitet og en flott og stor stemme som var veldig uttrykksfyll, sier Danielsen, professor i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo og med doktorgrad om soul og funk, til NTB.

– Hun var også et ikon for borgerrettighetsbevegelsen i kraft av at hun var en sterk og selvstendig afroamerikansk artist. I tillegg til at hun var veldig respektert som en fremragende representant for den afroamerikanske musikktradisjonen, hadde hun også bred appell til poprock-publikummet. Hun var for eksempel den første kvinnen som ble innlemmet i Rock & Roll Hall of Fame, sier Danielsen.

Alvorlig syk

Mandag 13. august ble det kjent at stjernen var alvorlig syk. Familievenn og nyhetsanker Evrod Cassimy bekreftet nyheten da han twitret:

«Jeg er lei meg for å rapportere at dronningen av soul og min gode venn, Aretha Franklin, er alvorlig syk»

Etter dette har flere artister hyllet den kjente soulstjernen, og hun har hatt besøk av både sangeren Stevie Wonder og borgerrettsforkjemperen Jesse Jackson.

Kirken i Detroit der faren hennes var prest og der hun selv sang og opptrådte som lita jente, holdt onsdag en gudstjeneste der menigheten ba for Franklin.

Pensjonert fra turnélivet

I 2010 gikk det rykter om at Franklin var blitt diagnostisert med kreft etter en sykehusinnleggelse. Dette benektet sangeren senere, men informerte om at hun hadde operert ut en svulst.

I mars kansellerte artisten flere planlagte konserter etter råd fra legen, skriver Rolling Stone. Da fortalte hun Cassimy at hun hadde tatt valget med å pensjonere seg fra turnélivet.

– Jeg kommer til å fortsette å spille inn plater, men dette blir mitt siste år på scenen, sa stjernen til musikkbladet.

Artisten hadde planlagt å pensjonere seg fra artistlivet februar 2019, skriver Independent, etter å ha fullført et nytt album med Stevie Wonder.

Hennes siste opptreden var i november 2017 i New York på et arrangement i regi av Elton Johns Aids-stiftelse, og hennes siste offentlige opptreden var i Philadelphia i august 2017.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook