TROLLHÄTTAN, SWE 20180813.
Biler i brann i Trollhättan i Sverige sent mandag kveld..
Foto: Joachim Nywall/TT / NTB scanpix
BRANN: Rundt 80 biler er vandalisert og brent i Gøteborg mandag kveld. Foto: Expressen

Nær 80 biler satt i brann:

Statsminister Löfven: – Hva faen holder dere på med?

Rundt 80 biler har enten blitt satt fyr på eller blitt utsatt for hærverk i og utenfor Göteborg mandag kveld. Svartkledde og maskerte ungdommer skal stå bak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bilder og videoer som er blitt publisert på sosiale medier viser biler i brann flere steder i Göteborg og litt lenger nord, i Trollhättan. Man kan også se flere svartkledde skikkelser som setter fyr på bilene.

Redningstjenesten opplyste først i 21-tiden mandag at det dreide seg om mellom ti og fjorten bilbranner i området, ifølge avisa GT. Deretter har antallet bare økt. ​

– Jeg så tre-fire svarkledde gutter. En av dem kastet en molotovcocktail mot en bil som tok fyr med en gang. Så var det kraftig smell, forteller et øyenvitne til avisa.

– Dette var organisert. De ville gjøre så mye skade som mulig. Jeg var redd.

Statsministeren rasende

Til Sveriges Radio sier statsminister Stefan Löfven at ungdommene ødelegger både for seg selv og for sine naboer.

– Jeg blir forbannet. Mitt spørsmål til dere er: Hva faen holder dere på med, lyder Stefan Löfvens klare melding til de svartkledde og maskerte gjerningspersonene.

Justis- og innenriksminister Morgan Johansson reagerer også sterk på meldingene om at nærmere 80 biler ble påtent og vandalisert i byer som Göteborg, Trollhättan, Stockholm og Uppsala natt til tirsdag.

– Leser om de sjofle angripe med bilbranner i Göteborg akkurat nå. I fjor skjerpet regjeringen straffen for grovt skadeverk, som nå kan gi opptil seks års fengsel, tvitrer han.

– Jeg håper at kjeltringene kan pågripes slik at de kan få den straffen de fortjener, fortsetter Johansson.​

Planlagt på sosiale medier

Statsministeren sa tidligere at det er urovekkende at nattens branner skjer med en koordinasjon som nesten ligner en militær operasjon, skriver Expressen.

– Det her ser veldig organisert ut, sier Löfven.

Dette synspunktet støttes av svensk politi, som mener hærverket muligens er planlagt via sosiale medier.

– Det finnes vitnemål som peker mot at det er koordinert i sosiale medier, sier politiets pressetalsperson Hans Lippens. Det skriver Aftonbladet.

Svartkledde

De første meldingene gjaldt påtente biler ved Frölunda Torg i Göteborg. Det er også kommet meldinger om bilbranner i Kronogården i Trollhättan. Flere kilder beskriver gjerningspersonene som svartkledde ungdommer.

Ifølge SVT ble ungdommene observert bærende på dunker med en form for væske som de helte på bil etter bil for så å tenne på.

Til Expressen forteller et øyenvitne at det var utrolig med røyk i begynnelsen, og mye aktivitet med brannbiler og politibiler overalt.

Kastet stein mot politiet

Så langt skal ingen ha blitt pågrepet. Politiinspektør Claes Dahlström sa til kanalen at da politiet møtte opp ved ett av stedene, kastet ungdommene stein mot dem.

– De var maskert med hettegensere og med caps ned over ansiktet slik at det gjorde det vanskelig å klare identifisere dem, sa Dahlström.

Ifølge politiets pressetalsperson Ula Brehm har det ikke kommet inn meldinger om personskade.

I 22-tiden mandag kveld meldte redningstjenesten at de hadde fått bukt med de fleste av brannene.