KONTROVERSIELL: Michael Andrew etter å ha vunnet 50 meter fri i Pan Pacific-mesterskapet i august.
KONTROVERSIELL: Michael Andrew etter å ha vunnet 50 meter fri i Pan Pacific-mesterskapet i august. Foto: Koji Sasahara

Verdensmester (19) hetses: – De føler seg truet av ham

Michael Andrew engasjerer og provoserer – på grunn av religion, faren og treningsmetoder.

Som 14-åring ble Michael Andrew holdt frem som «den nye Michael Phelps».

Han blir nok aldri det, spesielt siden han svømmer helt andre og kortere distanser, men Andrew (19) lager mer enn nok bølger på egen hånd.

Allerede som 17-åring ble han verdensmester på 100 meter medley på kortbane, men det virkelige gjennombruddet kom denne sommeren.

Andrew ble amerikansk mester på fire forskjellige øvelser (50 meter fri, bryst og butterfly, samt 100 meter bryst) på mer prestisjetunge langbane.

Det er nærmest uhørt bra for en så ung utøver – og resultatene i ung alder er grunnen til at mange har nevnt ham i samme åndedrag som Phelps.

Splitter svømmeverden

Men der de fleste unge talent blir hyllet, har det amerikanske svømmesamfunnet vært splittet i synet på ham. Mange har møtt unggutten med skepsis og hets.

– Jeg synes Michael Andrew er blitt behandlet urettferdig, sier den amerikanske svømmetreneren og meningsbæreren Chris DeSantis til TV 2.

Kommentarfeltene på amerikanske nettsider har blitt fylt opp av negative og nedsettende kommentarer. Til tross for de overbevisende resultatene har svømmeren splittet meningene blant de interesserte.

Mange har spådd at det var et spørsmål om tid før South Dakota-gutten ville mislykkes.

DeSantis har skrevet mye på sin blogg om behandlingene Andrew har fått.

I august 2017 skriver han om at «Michael Andrews svømming gjør folk gale» mens han i «2018-guiden til å hate Michael Andrew» ramser opp sju punkt som kan vekke de negative kommentarene – alt fra det banale til det dyptgående.

– Hans suksess trigger mange folk innen svømming. De føler at han truer deres måte å gjøre ting på, forklarer DeSantis.

– Jeg tror folk er kritiske til at han blir trent av sin far, noe som ikke er vanlig på elitenivå. I tillegg er han svært åpen om at han er veldig religiøs. Det har sine egne negative assosiasjoner i det amerikanske samfunnet.

Spesiell ungdomstid

At Michael Andrew ble profesjonell som 14-åring gjennom å signere en sponsoravtale, og dermed sa fra seg retten til å få stipend for å studere på college, har selvsagt også vært kontroversielt.

– Svømming på collegenivå er nærmest som en religion. Så det var helligbrøde. Han og foreldrene fikk ekstraordinær kritikk, men han stod stødig, sier svømmekommentator og OL-vinner Mel Stewart.

Det er likevel særlig når det kommer til måten å trene på at den kontroversielle svømmeren utfordrer det etablerte.

Det nevnte også Andrew etter gjennombruddet i sommer.

– Jeg føler dette er en slags kickstart på min voksne karriere, sier han.

– Dette gir meg definitivt troverdighet, spesielt siden vi trener så annerledes. Dette viser at det vi gjør fungerer, og at det er ulike måter å gjøre ting på.

Revolusjonerende trening

Michael Andrew blir trent av sin far, Peter, som har bygget et eget tobanersbasseng i hagen, så de to trener alene sammen stort sett hele tiden.

I tillegg gjør de det på en helt særegen måte: «Ultra short race pace training», eller USRPT. Kort fortalt svømmer han kortere pr. trening enn hva som er vanlig, i kortere intervaller, og med høyere fart og intensitet.

Tradisjonell svømmetrening baserer seg på å svømme langt med mye i lav intensitet og lengre intervaller. Derfor ønsker mange seg at Andrew mislykkes, for på den måten å få bekreftelse på at de har gjort det riktig.

– Jeg tror ikke at noen prestasjon vil føre til at kritikken stilner. Folk som er fans, vil forbli fans, og de som ikke er det vil avfeie prosessen som har ført til resultatene som talent, sier Chris DeSantis.

– Jeg tror hans fremtid er uten grenser, og at han kan bli en av de største gjennom alle tider. Han er verdensklasse i tre av fire 100-metere, og på alle 50-metere, og han jobber seg fra å være sprinter til å svømme lengre distanser. Jeg gleder meg til å se hva han kan oppnå fremover.

Møtet som endret alt

Det var etter et møte i 2009, der Peter Andrew møtte idrettsfysiologen Brent Rushall, at han adopterte USRPT-metoden.

– Når det er en etablert praksis i samfunnet, så vil de som har gjort det godt under de praksisene motsette seg endring, sier Brent Rushall om treningen.

– I svømming gjorde de mye som ikke forbedret prestasjonene, så jeg søkte hva vitenskapen sa om riktig trening. Det var intervaller og god teknikk.

– Alt handler om å kode hjernen til å gjøre hva den trenger å gjøre i et løp. Det er mye likt med koding i en datamaskin. Alt handler om å skape de nevrologiske mønstrene, sier Michael Andrew.

Rushall mener det må trenes på det man gjør i konkurranse: Svømming i høy hastighet.

Skeptikerne til treningsmetoden har spådd at den manglende mengdetreningen vil innhente Michael Andrew til slutt, og at han aldri vil kunne svømme lengre distanser. Nå er unggutten i verdensklasse i flere grener. Mye skal til om han ikke kommer til OL i Tokyo.

Takker for kritikken

Det har også fått flere til å vende om.

Flere og flere trenere har hevdet at de har brukt denne typen trening over lang tid, men da som en bit av treningskaken – og ikke som Michael Andrew.

Deriblant er Washington State-trener og olympisk sølvmedaljevinner på 50 meter fri fra 1988, Tom Jager.

– Jeg syns det er et fantastisk konsept, sa Tom til ESPN Jager i 2016.

– Å ta en utøver i en ung alder og bare lære dem den perfekte måten å svømme eller gjøre noen sport og la en utøver vokse inn i det. Det virker for Michael.

Hovedpersonen selv nekter å se på kritikken han har fått som et problem.

– Det er faktisk en velsignelse at vi gikk gjennom noe negativ feedback, fordi nå er jeg i stand til å påvirke andre positivt, sier Michael Andrew.

Trener og pappa Peter Andrew er optimist for fremtiden:

– Det føles som om dette er begynnelsen på karrieren hans, så vi skal bygge og bygge fra dette. Og ser man på kroppen hans, så er han en liten gutt enda, så om vi gjør ting riktig, hvem vet hva vi kan oppnå?