RÅDGIVER: Donald Trump og Omarosa Manigault sammen under en gudstjeneste i Detroit.
RÅDGIVER: Donald Trump og Omarosa Manigault sammen under en gudstjeneste i Detroit. Foto: Carlo Allegri

Får kritikk for å ha gjort lydopptak i beredskapsrommet i Det hvite hus

Donald Trumps tidligere ansatte, Omarosa Manigault Newman, får krass kritikk for å ha brutt sikkerhetsreglene i Det hvite hus med sine hemmelige opptak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lederen for det republikanske partiet nasjonalkomité, Ronna McDaniel, har sendt en rasende twittermelding.

– Er det noen som med hodet på rett plass, kan si det er greit å gjøre hemmelige opptak med stabssjefen i Det hvite hus, spør McDaniel.

Ned Price, som var talsmann for det nasjonale sikkerhetsrådet under Obama, sier han aldri har hørt om noe lignende brudd på sikkerhetsprosedyrene.

– Det er ikke bare noe utenom det vanlige, det har rett og slett aldri skjedd før. Beredskapsrommet er nærmest et slags hellig sted, det aller sikreste av sikre steder, sier Price.

I 2016 og 2017 var Newman politisk rådgiver og en offentlig støttespiller for Trump. Hun ble sparket fra Det hvite hus i desember i fjor, og hun hevder å ha opptak av selve hendelsen. Hun sier Det hvite hus er et arbeidssted der «alle» lyver konstant.

Opptak

– De sender meg inn til beredskapsrommet, dørene er låst, de sier jeg ikke kan gå og begynner å true meg, skremme meg og presse meg, sier hun i et intervju med NBC. I intervjuet avspilles et lydopptak som Newman hevder å være stabssjef John Kelly som opplyser at hun sparkes på grunn av «betydelige integritetsspørsmål».

Beredskapsrommet, der beslutninger av nasjonal sikkerhet blir fattet av USAs politiske og militære ledelse, er underlagt strenge regler, blant annet er det totalforbud mot å bringe med seg elektronisk utstyr.

– Jeg måtte beskytte meg fordi Det hvite hus er et sted hvor alle lyver. Presidenten lyver til det amerikanske folket, Sarah Huckabee Sanders står foran landet og lyver hver eneste dag. Du må beskytte din egen rygg, ellers så vil du se deg tilbake og ha 17 kniver i ryggen, sier hun.

Newman ber også Det hvite hus offentliggjøre personalmappen hennes slik at hun kan renvaske seg selv.

Reagerer

Talskvinne Sanders går søndag hardt ut mot Newman.

– Bare tanken på at en ansatt skulle ha sneket med seg opptaksutstyr inn i beredskapsrommet i Det hvite hus, viser ringeakt for arbeidet med å øke USAs sikkerhet, sier Sanders i en pressemelding.

– Og deretter skryte av det på en landsdekkende fjernsynskanal viser ytterligere mangel på karakter og integritet hos denne misfornøyde tidligere ansatte i Det hvite hus, heter det videre i meldingen.

I boken «Unhinged» som kommer i bokhyllene tirsdag, skriver Newman at presidenten ofte brukte ordet «neger» i sin omtale av mørkhudede personer. Fredag avviste Sanders påstandene i boken som hun hevdet var fylt med løgner og falske anklager.

Selv har Trump svart på anklagene i boken ved å kalle Newman en «skurk».

(©NTB)