REKORDMANN: Sondre Guttormsen. Foto: Hagen, Fredrik
REKORDMANN: Sondre Guttormsen. Foto: Hagen, Fredrik

Junior Guttormsen satte norsk rekord

Sondre Guttormsen slettet Trond Barthels 22 år gamle norske rekord under stavfinalen i friidretts-EM søndag. Unggutten svingte seg over 5,75 på dramatisk vis.

Ski-gutten kom til lørdagens finale med en bestenotering på 5,61 meter. Den stammet fra kvalifiseringen i EM. Da Guttormsen svingte seg over 5,65 i andre forsøk søndag, forbedret han sin egen rekord og hadde samtidig god klaring til lista.

Det ga grunn til håp om at stortalentet kunne utfordre Trond Barthels norske rekord på 5,72. Den ble satt helt tilbake i 1996.

Og Guttormsen tok rekorden i første forsøk på 5,75, men ikke uten dramatikk. 19-åringen, som fortsatt er junior, svingte seg med nød og neppe over lista, som ble liggende igjen å dirre.

– Nå er det bare «sky’s the limit». Før tenkte jeg på 5,70 og kanskje å kvalifisere meg til OL en gang. Jeg tenkte ikke jeg kunne gjøre dette som 19-åring. Alt er mulig, tror jeg nå, sier Guttormsen til TV 2.

Gledestårer

Umiddelbart etter hoppet kom det opp at rekordhoppet likevel var underkjent som følge av at Guttormsen brukte hånden for å bidra til at lista ble liggende. Dermed ble glede snudd til skuffelse for Ski-gutten.

Sekunder senere kom så kontrabeskjeden om at dommerne hadde sett på hoppet på nytt og likevel godkjent det. Dermed var den nye norske rekorden et faktum.

– Jeg sa bare (til dommerne) at jeg forsøkte å ta hendene mine bort fra lista. Jeg var nok borti med fingrene, men den hadde blitt liggende uansett, sa rekordholderen.

TV-bildene viste en overlykkelig Guttormsen som felte gledestårer til tross for at stavkonkurransen på langt nær var ferdig.

Også på 5,80 gjorde Guttormsen et godt forsøk, før han forsøkte seg én gang på 5,85. Det endte med riv. Dermed var konkurransen over for det norske håpet. 19-åringen hadde samtidig all mulig grunn til å være fornøyd med finaleinnsatsen.

Fasiten ble personlig rekord med formidable 14 centimeter.

Svensk sensasjon

Stavkonkurransen i Berlin ble for øvrig minneverdig på mange måter. Gullet gikk til den svenske 18-åringen Armand Duplantis. Han svingte seg over 6,05 og ble den første svensken i historien som brøt drømmegrensen på seks meter.

Sølvet gikk til russiske Timur Morgunov, mens den franske stjernen Renaud Lavillenie måtte nøye seg med bronse.

Guttormsen endte på delt sjetteplass.

(©NTB/TV 2)