Blytung norsk dag – italiener vant landeveisrittet i EM

230 kilometer skulle tilbakelegges i Glasgows gater, og Alexander Kristoff skulle forsvare Europamester-tittelen fra ifjor, slik ble det ikke. Den nye mesteren er Matteo Trentin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se spurten i vinduet øverst

Alexander Kristoff har flottet seg i den hvite Europamester-trøyen i et snaut år, nå er det over.

– Jeg følte meg aldri helt topp, men det tror jeg gjaldt for samtlige av rytterne i felte. Det var en tung dag, men jeg ser at det glipper når den gruppa går av gårde. Da tenker jeg: Nå er det kjørt. Og det var det jo og, sier Kristoff til TV 2.

– Hva tenker du om å måtte gi fra deg trøya?

– Jeg var litt innstilt på det, jeg vet det er vanskelig å vinne løp. Jeg hadde jo ikke forventet å vinne her sånn sett. Men jeg visste at løypa kunne passe, men nå ble det tøffere enn vi hadde trodd, forteller Kristoff.

Den nye Europamesteren er Matteo Trentin fra Italia, og det etter at han kom seg med i det avgjørende bruddet.

Bruddets dag
​For med rundt 50 kilometer igjen til mål, klarte en gruppe på 11 mann å etablere seg. Der satt blant andre ryttere fra Belgia, Italia, Frankrike, Nederland og Tyskland.

På den siste runden ble det drama. I en sving med kun 10 kilometer igjen til mål, gikk fem av de elleve rytterne i bruddet i bakken.

Det åpnet opp for de gjenværende bruddkameratene, som avgjorde det hele i en spurt. Og etter et herlig lite opptrekk fra Davide Cimolai, kunne Matteo Trentin strekke armene i været.

På plassene bak fulgte Mathieu Van der Poel fra Nederland og Wout Van Aert fra Belgia.

Kristoff punkterte etter halvkjørt ritt, men ble kjørt opp igjen. Det på bekostning av nesten hele laget.

– Er det mulig å nå til topps når alle hjelperytterne forsvinner?

– Det er mulig, men jeg måtte vært med den gruppa som gikk der. Da kunne det kanskje vært en sjanse, men det hadde vært vanskelig uansett, konkluderer en sliten Kristoff.

For med de største nasjonene i front, var det liten dravilje å spore i hovedfeltet.

Skadeskutt Sagan
Med 16 runder på 14,5 kilometer i Glagows gater, med krappe svinger og bratte bakker, var den regjerende verdensmesteren Peter Sagan, en av favorittene.

Men mannen som sikret seg sin sjette grønne trøye i årets Tour de France, så ikke ut til å være sitt sanne jeg fra start.

Med rundt 90 kilometer igjen av dagens løp kom de første tegnene på svakhet. Sagan havnet i gruppe to, da feltet deltet seg.

Så måtte Sagan slippe, og få kilometer senere stod slovaken av rittet, tydelig preget av den stygge velten i årets Tour de France.

Blytung norsk dag
Og tungt ble det også for det norske laget. For av seks ryttere på startstreken, var det kun Alexander Kristoff som fullførte rittet.

Sondre Holst Enger fikk tidlig problemer med setepinnen som seg nedover. Det kostet for mye krefter for Hortens-gutten, som måtte kaste inn håndkleet først av nordmennene.

Så fikk Kristoff en punktering. Sven Erik Bystrøm var raskt på plass og gav hjulet sitt til lagkameraten, men fikk ikke nytt hjul av servicebilen.

Den samme skjebnen led August Jensen, og ytterligere to nordmenn var ute av mesterskapet.

Kristoffer Halvorsen og Rasmuss Fossum Tiller brukte sine siste krefter på å kjøre Kristoff opp i front av feltet. Og etter den siste kraftanstrengelsen i det som var en blytung løype, var også deres arbeidsdag over.