Foto: Roald, Berit

Hva tenker Erna Solberg om at Per Sandberg unnlater å varsle fordi han frykter at hun skal sladre til ekskona?

Med det som umiddelbart så ut som en litt klønete håndtert ferietur, har fiskeriminister Per Sandberg (Frp) viklet seg selv og sin sjef, Erna Solberg (H), inn i et uoversiktlig nett av sikkerhetsbrudd og mistillit.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nærmest daglig kommer nye små drypp med nye detaljer i saken. Nærings- og fiskeridepartementet nekter blant annet å opplyse om Sandberg har unnlatt å følge PSTs klare råd om telefon- og eventuelt pc-bruk på tidligere turer. Det skaper spekulasjoner. På fredag avdekket TV 2 at Sandberg skal ha takket nei til sikkerhetsbrief fra PST før han reiste på turer til høyrisikoland som Kina og Russland. Det er heller ikke tillitvekkende.

Da han kom hjem fra den omstridte ferieturen til Iran, var han selvsikker og arrogant. Offentligheten hadde ingenting med å blande seg inn i hans private ferieturer. Det var ikke statsråden eller Frp-nestlederen som hadde vært på ferie i Iran, det var privatpersonen Sandberg som hadde vært der. Og ingen skulle komme her og belære han om sikkerhet. Dette kunne han, var budskapet. Men nei, han kunne ikke det.

Lørdag kom foreløpig siste kapittel i sikkerhetsskandalen rundt landets fiskeriminister. Per Sandbergs datter, Charlotte Sandberg, har holdt en lav profil i offentligheten, men velger i dag å ta sin far i forsvar i et intervju med TV 2. Og det hun forteller, beskriver et regjeringskollegium preget av manglende tillit.

Ifølge datteren unnlot Sandberg å varsle Statsministerens kontor om sin feriereise til Iran fordi han var redd for lekkasjer til ekskona, Line Miriam Sandberg. Hun er nemlig statssekretær i Helsedepartementet.

Hva tenker Erna Solberg om at Per Sandberg unnlater å forhåndsvarsle i tråd med sikkerhetsreglene, fordi han frykter at statsministeren skal sladre til ekskona? Er dette riktig, sier det sier noe om tillitsforholdet internt i regjeringen, mellom en statsråd og statsministeren.

Når Sandberg åpenbart ikke har tillit til at statsministeren eller betrodde medarbeidere på Statsministerens kontor kan håndtere det som for han er sensitiv informasjon, hvordan kan da statsministeren ha tillit til Per Sandberg? Men det har hun altså. Erna Solberg uttrykte tillit til sin fiskeriminister så sent som etter medarbeidersamtalen de to hadde for noen få dager siden.

Per Sandberg er midt i et opprivende skilsmisseoppgjør etter at han i mai separerte seg fra ekskona, som er statssekretær i Helsedepartementet og dermed en sentral politiker i samme regjering. Det sitter langt inne for norske medier å omtale private forhold, som detaljene rundt en vond skilsmisse. Det hører privatlivet til. Når et ektepar er sentrale aktører i landets regjering, er de mer utsatt for offentlighetens søkelys enn andre ektepar. Det sier seg selv. Det kan være fint og hyggelig å jobbe på samme sted som ektefellen, men det kan bli krevende for hele arbeidsplassen hvis forholdet tar slutt. Når man på toppen av det hele er statsråd og statssekretær i landets regjering, krangler så busta fyker og stevner hverandre for retten, påvirker det arbeidet til landets regjering, til styringen av landet.

Det er en offentlig sak at en sittende statsråd stevner en sittende statssekretær for retten, og at statssekretæren sender et søksmål i retur.

Det fremstår som ganske åpenbart at minst én av de bør tre ut av regjeringen så raskt som mulig, og i hvert fall før de eventuelt møter hverandre ansikt til ansikt i et bittert skilsmisseoppgjør i en norsk rettssal.

Og timingen på den pikante sikkerhetsskandalen kunne knapt vært dårligere for regjeringen enn nå. Erna Solberg forbereder seg på enda en kontrollhøring i Stortinget, etter nok en knusende rapport fra Riksrevisjonen om regjeringens manglende evne til å terrorsikre sentrale bygg og objekter. Innbyggernes sikkerhet er regjeringens aller viktigste ansvarsområde. Det er derfor svært alvorlig for en regjerings omdømme å få kritikk for å svikte på dette området. Det er heller ikke like lett å forsvare seg mot denne type kritikk, siden en del informasjon er hemmeligstemplet.

Det siste statsministeren trengte før en ny runde med krevende spørsmål fra Kontrolkomiteen, var en statsråd som ikke tar nasjonal sikkerhet på alvor. Per Sandbergs omstridte Iran-tur avdekket en slumsete omgang med informasjonssikkerhet. Han brøt regjeringens egne regler da han unnlot å varsle statsministeren om reisen og han tok med seg jobbtelefonen på turen, stikk i strid med klare råd fra PST.

Sikkerhetseksperter kaller dette grenseløst naivt og PST undersøker nå hvorvidt sensitiv informasjon kan ha kommet på avveie. Dette bidrar til å skape et inntrykk av en regjering som ikke tar sikkerhet på alvor. Det er alvorlig, selv om det skulle vise seg at ingen informasjon kom på avveie. En regjering er avhengig av folks tillit.

Per Sandberg har i tillegg viklet seg inn i problemer etter at han har fremsnakket Iran som et flott ferieland og deltatt på den offisielle feiringen av Irans nasjonaldag. KrF reagerer på at han som statsråd var med på feiringen av nasjonaldagen som markerer den islamske revolusjonen i Iran og innføringen av sharialover i landet. Internt i eget parti og velgergruppe reagerer enkelte på at han han reiste til Iran med en tidligere asylsøker som i sin tid flyktet fra det samme landet. Det hjelper ikke at hun for lengst er blitt norsk statsborger og at hun ikke flyktet fra regimet, men fra et potensielt tvangsektskap.

Sandberg får nå kjenne på stigmatiseringen og rasismen som andre er blitt utsatt for, fra de mest hatefulle islam- og innvandringsmotstanderne her til lands. Kommentarfeltene syder av usaklig kritikk mot Sandberg. Flere har antydet at han bør slå følge med Sylvi tilbake til Stortinget.

Men Per Sandberg vil uansett ikke kunne gå tilbake til Stortinget. I hvert fal ikke i denne stortingsperioden. For han tok ikke gjenvalg i fjor. Han er riktignok valgt til nestleder i Frp frem til våren 2019.

Men forsvinner Per Sandberg ut av regjeringen, kan han være på vei ut av norsk politikk for godt.