OMSTRIDT: Per Sandberg sin tur til Iran fortsetter å motta sterk kritikk.
OMSTRIDT: Per Sandberg sin tur til Iran fortsetter å motta sterk kritikk. Foto: TV 2

– Per Sandberg har alvorlig satt til side rikets sikkerhet

Kritikken rundt Per Sandbergs ferietur til Iran stilner ikke. Nå håper flere sikkerhetseksperter at norske politikere har fått seg en vekker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ettermiddag kunne TV 2 avsløre at fiskeriminister Per Sandberg har takket nei til PST-briefer før utenlandsreiser til Kina og Russland.

Tidligere etterretningsoffiser og Høyre-politiker Mahmoud Farahmand sier til TV 2 at det er svært alvorlig at Sandberg har takket nei.

– Det er vanskelig for meg å vite hvorfor han har takket nei, men det er uheldig, sier han.

​​Sandberg ønsket ikke å kommentere opplysningene overfor TV 2, men benekter innholdet i avsløringene i en tekstmelding til NTB.

«Utrolig, hvor tar de det fra???» skriver han i en tekstmelding til NTB.

På spørsmål om påstandene fra TV 2 ikke stemmer, svarer han «NEI, og i likhet med mange andre nyhetsoppslag fra TV 2 og NRK aner jeg ikke hvor de tar det fra??».​

– En vekker

Flere sikkerhetseksperter mener nå norske politikere og næringsliv bør ha fått seg en vekker når det gjelder sikkerhet og utenlandsreiser.

– Jeg tror nok det er helt avgjørende at man bruker denne hendelsen i en organisatorisk læring for politikere, for medlemmer av Stortinget og for regjeringsmedlemmene. På denne måten kan både politikerne lære av det, og Norge som nasjon, sier Farahmand til TV 2.

Tidligere ambassadør til Iran, Aud Lise Norheim, sier hun håper denne saken skaper en økt bevisstgjøring rundt sikkerhet, og en mindre blåøydhet blant offentlig og privat virksomhet.

Til Dovre faller

Natt til lørdag la statsråden ut et bilde av ham og norsk-iranske Bahareh Letnes (28) i et innlegg på Facebook.

Teksten som følger bildet er: «Vi står til «Dovre faller»».

Innlegget har i skrivende stund 503 likes, og 297 kommentarer. Flere kommenterer at statsråden burde gå av, og eventuelt komme tilbake når ting har roet seg.

Tror ikke Sandberg må gå

Minerva-journalist og tidligere Frp-politiker Jan Arild Snoen tror ikke bråket rundt fiskeriminister Per Sandberg er nok til at han må gå.

Snoen sier til Klassekampen at han ikke tror misnøyen mot Sandberg er like stor som den var mot Sylvi Listhaug da hun måtte fratre som justis-, beredskaps- og innvandringsminister.

– Det er ikke slik at han hele tiden går ut og provoserer, slik som Listhaug gjorde. Sandberg er ikke plettfri, men han er heller ikke samme type politiker når han har vært statsråd, som det Listhaug var. Da skal det nok en enda større sak til for å felle han, mener Snoen.

Flere har den siste tiden tatt til orde for at Sandberg må gå, men Minerva-journalisten mener det ikke er opp til dem.

Mulig hacket

– Det er opp til statsministeren og KrF nå. Om det kommer nye opplysninger om hva som skjedde med telefonen hans på reise, kan det være mulig. Men jeg synes ikke det ser slik ut nå, sier Snoen.

Sandbergs mobiltelefon kan ifølge eksperter ha blitt kompromittert etter at han tok med jobbtelefonen på en feriereise til Iran i juli.

Forelsket

Snoen tror ikke Sandbergs deltakelse i feiringen av den iranske nasjonaldagen har gjort at han vil bli skjøvet ut i kulda.

– Det at han har sagt og gjort andre ting enn det han er kjent for å gjøre, tror jeg en må tilskrive personlige årsaker. For å si det rett ut: Han er forelsket, sier Snoen.

Spørsmål om eventuell mistillit etter at fiskeriministeren brøt sikkerhetsrutinene da han tok med jobbtelefonen til Iran, besvares fortsatt med at den vurderingen, enn så lenge, ligger på statsministerens bord.

– Opptrådt naivt

Oslo-ordfører og SV-politiker Marianne Borgen sier til TV 2 at Sandbergs Iran-tur og opptredenen i ettertid har utviklet seg til å bli en veldig vanskelig sak.

– Jeg synes Per Sandberg har opptrådt ganske naivt og alvorlig satt til sides rikets sikkerhet, sier Borgen.

– Hvor ender denne saken?

– Det vet jeg ikke. Men jeg synes kanskje det er litt rart at Sandberg selv fortsetter som statsråd, og at han ikke har bedt om å tre av. Jeg har tidligere sagt denne uken at jeg lurer på hvor lenge han blir sittende, sier Borgen til TV 2.

Statsminister Erna Solberg ønsker ikke å kommentere saken, og Per Sandberg har ikke besvart TV 2s henvendelser.