Jakob (17) med sensasjonelt gull

Jakob Ingebrigtsen ledet halve løpet og tok EM-gull med en margin på fire hundredeler. Han er tidenes yngste europamester på 1500 meter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se video av superløpet i vinduet øverst!

– Det skal ikke gå an. Jeg vet hva som skal til for å bli europamester. Jeg har sett hva Henrik og Filip har gått gjennom. Det er bare helt drøyt, sier Jakob til TV 2.

17-åringen varsler at det er mye mer i vente.

– Jeg hadde ikke regnet med det skulle komme så tidlig. Det er én ting jeg vet, og det er at jeg bare blir bedre herfra. Jeg tror vi må glede oss til de neste årene, varsler Sandnes-gutten.

Faren i sjokk

Pappa og trener Gjert Ingebrigtsen er nærmest forbauset etter sønnens sensasjonelle gull.

– Jeg er i sjokk. Jakob. Det var det minst sannsynlige scenarioet jeg hadde sett for meg. De lar ham jo bare vinne. Det er helt sykt, sier Gjert.

– Men jeg er bekymret for Filip, han har hatt vondt i ryggen. Det der likte jeg ikke, legger han til.

Fra start la alle brødrene seg på halen av feltet. Da de passerte 700 meter, var alle tre i tet med Jakob fremst.

Den ledelsen var det ingen som klarte å tukte. I siste sving fikk han en liten luke, men holdt på å bli tatt igjen. Til slutt vant han med fire knappe hundredeler foran Lewandowski, som kom lynraskt bakfra. I seiersintervjuet med NRK fikk han besøk av sølvvinneren.

– Han er et godt eksempel for meg. Han beviser at det går an å flytte fjell, roser polakken overfor statskanalen.

Selv forklarer Jakob at han var forvirret og lurte på om det egentlig var én runde til.

– Jeg begynte å tenke det verste. Det var et ett-tall på rundetelleren, så han tok meg nesten igjen. Det er helt sykt, sier Jakob.

Henrik: – Helt sykt

– Det er helt sykt når han allerede blir europamester i en alder av 17 år – det er helt sykt, jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg klarte det ikke før jeg var 21, sier Henrik Ingebrigtsen til NRK etter løpet.

Storfavoritt Filip Ingebrigtsen skuffet med tolvteplass, mens Henrik Ingebrigtsen kom på den sure fjerdeplassen.

Filip, som falt i forsøksheatet, er redd han kan ha kostet Henrik medalje.

– Jeg var ikke god nok i dag. Han hadde en nydelig posisjon i ryggen min, og jeg hadde ryggen til Jakob. Men Henrik fikk en lang vei rundt meg, og jeg bremset ham kanskje, sier Filip til NRK. ​​

Før løpet fortalte Gjert at han hadde etterlatt ansvaret om forberedelsene til brødrene selv.

– Jeg var veldig overrasket over måten de løste det på – at Jakob bestemmer seg for å gå opp og skru opp hastigheten, og lage det til et ordentlig løp. Og de løper 3.38, det er bra det til å være et EM, altså. Jakob får ikke noe gratis her. Han gjør jobben, roser Gjert.