KNUST: Kristin Størmer Steira er i sorg etter Vibeke Skofteruds dødsfall.
KNUST: Kristin Størmer Steira er i sorg etter Vibeke Skofteruds dødsfall. Foto: TV 2

– Vi har gjort mye galskap sammen

Torsdag ble Vibeke Skofterud begravet. Slik minnes Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hun var først og fremst en utrolig god venninne. Vi snakket sammen etterpå her om at vi har delt utrolig mye, og gjort mye galskap i lag. Vi har hatt det veldig fint sammen, sier Størmer Steira til TV 2.

Bjørgen var svært rørt etter begravelsen.

– Vibeke var så lett å bli glad i. Hun tok seg aldri så høytidelig at hun ikke kunne le av seg selv, minnes en svært beveget Bjørgen.

– Jeg har personlig kjent henne siden vi møttes på hovedlandsrennet som 14-åringer. Vi har opplevd mye sammen – ikke alt egner seg å fortelle her, legger hun til.

– Vi fikk leve gjennom henne

Bjørgen skildrer videre en lagvenninne som kom godt overens med de fleste.

– Uansett hvilket miljø hun var, i så fikk hun gode venner. Hun var flink til å oppdatere oss andre om det hun opplevde. Vi fikk «snaper» hvor hun en kveld var på fest med Jan Åge Fjørtoft, før hun sendte «snap» med Christian Ringnes, forteller Bjørgen.

– Hun levde livet fullt ut og elsket det. Vi som er litt kjedeligere, fikk leve gjennom henne. Vibeke var en solstråle som gledet alle rundt seg, fortsetter hun.

– Viktig for hele Norge

Størmer Steira, som tok gull på stafett med Skofterud både under Vancouver-OL i 2010 og Oslo-VM i 2011, forklarer at hennes tidligere lagvenninne var viktig for flere enn bare de norske skijentene.

– Jeg tror for laget, og for hele Ski-Norge og Norge, har Vibeke vært veldig viktig. Hun var så åpen om alt. Hun var tøff og gjennomsiktig, og turte å være rett fra levra. Det tror jeg mange har noe å lære av, konstaterer Størmer Steira.

– Hun var råtøff, og tøff nok til å være svak og vise de sidene. Jeg kommer til å savne henne vanvittig mye, følger hun opp med tårer i øynene.

På spørsmål om hvilket Skofterud-øyeblikk Størmer Steira husker best, trekker hun frem et i forkant av OL i 2006.

– Det er så mange å ta av. Men jeg tror på Idrettsgallaen før vi skulle reise til Torino – da var Vibeke i sitt ess. Det kommer jeg til å huske veldig godt, minnes hun.

– Hva skjedde?

– Det er her inne, og det skal det få lov til å være.

38 år gamle Skofterud omkom i en tragisk vannscooterulykke i slutten av juli.

Dødsfallet har preget hele Norge, og torsdag tok familie, venner og en rekke idrettsprofiler farvel med den tidligere langrennstjernen. Begravelsen foregikk i Eidsberg kirke.