Mange av oss trer en ekstra plastpose over oppskåret brød for å holde på ferskheten. Men det finnes langt bedre måter å oppbevare brødet på. Foto: TV 2.
Mange av oss trer en ekstra plastpose over oppskåret brød for å holde på ferskheten. Men det finnes langt bedre måter å oppbevare brødet på. Foto: TV 2.

Gjør du denne brød-tabben?

Å fryse ned porsjonspakker med brød, er kanskje praktisk, men ikke særlig miljøvennlig. Med et par enkle grep kan du lett sørge for at brødet holder seg lengre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stadig flere nordmenn er opptatt av å være miljøvennlige forbrukere. Fokus på plastreduksjon og reduksjon av matsvinn har nok aldri vær høyere her i landet, men vi har fremdeles mye å lære.

Sofie Østergaard fra Norgesmøllene/Cernova er en av de som kan mest om dette. Hun er industridesigner og forsker, og har ledet et forskningsprosjekt kalt «Breadpack».

I forskningsprosjektet er norske forbrukeres brødvaner kartlagt og analysert. Målet er å minimere mengden brød som kastes.

200 millioner ekstra plastposer

Samlet kaster nemlig norske familier svimlende 39 millioner brød hvert år, og ifølge Østergård gjør norske forbrukere noen klare tabber.

– Det er for eksempel en veldig dårlig idé å skjære opp brødet i butikk. Da ber man om at brødet tørker fort ut, sier hun.

I tillegg til bruk av ekstra plast, ligger det ofte igjen skalker etter brødene som blir skåret opp i brødskjæremaskinene.
I tillegg til bruk av ekstra plast, ligger det ofte igjen skalker etter brødene som blir skåret opp i brødskjæremaskinene.

Mange forbrukere vil nok tenke at å kutte opp brødet i butikk er praktisk. På denne måten kan man jo også fryse ned poser med skiver og ta opp etter behov, slik at man unngår å kaste tørt brød. Forbrukeren glemmer ofte at det blir liggende to skalker igjen i brødskjæremaskinen.

– Jeg forstår at det er praktisk og det er bra at man spiser opp brødet, men miljøvennlig er det ikke. Hvert år brukes nemlig anslagsvis 200 millioner ekstra plastposer når kundene trer plastpose over papirposen i butikken for å sikre holdbarheten. I tillegg bruker man ekstra plastposer når man fryser ned småpakker med brødskiver, sier Østergaard.

  • Ikke kutt opp brødet i butikken
  • Ikke frys ned porsjonspakker med brød
  • Oppbevar brødet med skjæresiden ned mot skjærebrettet
  • Unngå å bruke bærepose fra butikken, da disse avgir usunne stoffer
  • Er brødet blitt tørt kan du riste det, lage krutonger eller arme riddere
  • Tørt brød kan fuktes og varmes en kort stund i ovnen for å bli som nytt

Sett brødet på høykant

Forskningsprosjektet viser også at plastposer ikke den mest ideelle måten å oppbevare brødet for å holde på kvaliteten. Posen er for tett og derfor blir skorpen myk.

Det beste er derimot å bruke en emballasje som holder brødet ferskt, samtidig som man unngår unødvendig bruk av plast.

– Behold heller papirposen eller bruk en tøypose. Testene våre viser at dette er de beste alternativene, sier Østergaard.

Man kan også sette brødet på høykant med skjæresiden ned på skjærebrettet. Slik forhindrer man på en effektiv måte at brødet tørker ut.

– Skorpen holder fuktigheten inne i brødet, og forsvinner ut på skjæresiden, sier Østergaard.

Det aller verste alternativet er å bruke bæreposen fra butikken. Disse posene er ikke godkjente for oppbevaring av mat, og kan avgi usunne stoffer til brødet.

Utvikler ny brødemballasje

97 prosent av forbrukere i Breadpack-studien sier de synes dagens brødpose ikke holder mål med tanke på holdbarhet. Det ønsker produsentene gjøre noe med. Det jobbes konkret med å utvikle og lansere en ny emballasje til brød som er langt mer egnet i forhold til økt holdbarhet.

Produsentene er avhengig av å kunne garantere matsikkerhet. Det vil si at varen skal være trygg å spise, med tanke på sporer, allergener og bakterier – samt at de forplikter seg til en nøyaktig varedeklarasjon. Samtidig må man tenke på holdbarhet, frakt og miljøhensyn.

I tillegg har forbrukerne blitt mer bevisste, og krever at leverandørene tenker miljøhensyn.

– Jeg er ikke tilhenger av unødvendig bruk av plast, men jeg er heller ikke motstander av bruk av nødvendig plast, sier Østergaard.

Med det mener hun at god gjenvinnbar plastemballasje kan være mer miljøvennlig enn en emballasje som vil forårsake mye svinn, enten under transport, i butikk eller hos forbruker. Matsvinn er nemlig den desidert største miljøsynderen.

Forbrukere har blitt flinkere

Hun er positiv til at forbrukere er mer tydelige i sine krav til produsenter, men hun sier at det også har blitt lettere å kreve ting av forbruker.

– «Best før, ofte god etter»-kampanjen er en kjempesuksess. Folk har blitt mer bevisst på at det går an å lukte og vurdere om matvarer er OK å spise, selv om de har gått ut på dato, sier hun.

Mange er også mer bevisst på at man kan bruke tørt brød til å riste, bruke som krutonger, eller lage arme riddere, sier Østergaard. Et annet triks er å fukte et tørt brød, og varme det en kort stund på 100 grader i stekeovnen. Da blir det så godt som nytt.