FEIRING: Abortmotstandere i Buenos Aires feirer at senatet avviste forslaget om selvbestemt abort.
FEIRING: Abortmotstandere i Buenos Aires feirer at senatet avviste forslaget om selvbestemt abort. Foto: Reuters/Agustin Marcarian

Senatet i Argentina sier nei til selvbestemt abort

Et forslag om legalisering av selvbestemt abort er blitt avvist av senatet i Argentina.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en debatt som varte i over 15 timer, ble forslaget om å legalisere selvbestemt abort, nedstemt natt til torsdag lokal tid.

38 senatorer stemte mot, 31 støttet lovendringen, mens to avstod fra å stemme.

Titusener av tilhengere og motstandere av selvbestemt abort var til stede utenfor kongressbygningen i Buenos Aires mens debatten pågikk. På hver sin side av plassen foran bygningen fulgte de debatten på storskjermer.

Tilhengere gråt da resultatet var klart, mens abortmotstandere jublet og sendte opp fyrverkeri.

Sammenstøt

Etter en stund oppsto det sammenstøt mellom mindre grupper av demonstranter og politifolk. Tilhengere av lovendringen kastet steiner og flasker, og politiet svarte med tåregass.

Underhuset i den argentinske nasjonalforsamlingen vedtok i juni selvbestemt abort innen 14. uke. Avstemningen i underhuset var nervepirrende, og resultatet ble til slutt 129 mot 123 stemmer.

President Mauricio Macri har tidligere varslet at han ville godkjenne lovendringen hvis den fikk flertall i senatet.

– Uansett hva resultatet blir, så vinner demokratiet i dag, twitret Maci, som selv er abortmotstander, før avstemningen.

Politi måtte bryte ut da protester brøt ut etter at senatet i Argentina avviste forslage om lovlig selvbestemt abort.
Politi måtte bryte ut da protester brøt ut etter at senatet i Argentina avviste forslage om lovlig selvbestemt abort. Foto: Reuters/Marcos Brindicci

Katolsk motstand​

Per i dag er abort i katolske Argentina kun tillatt i tre tilfeller: Når det er snakk om voldtekt, hvis det er risiko for mors liv eller hvis fosteret har store skader.

De fleste andre latinamerikanske land har lignende lovgivning.​

Argentina – pave Frans' hjemland – har vært preget av en opphetet abortdebatt etter at Irland legaliserte selvbestemt abort i mai. Den katolske kirken har argumentert sterkt imot lovendringen, mens feminister og forkjempere for kvinners rettigheter har øynet en mulighet for endring.

Et av deres argumenter har vært at det uansett utføres mange ulovlige aborter i Argentina. Flere tusen kvinner, mange av dem fattige, blir hvert år innlagt på sykehus med komplikasjoner som følge av utrygge, provisoriske aborter.​

(©NTB)