KJØTTETENDE: For første gang er shewanella-bakterien påvist i Norge.
KJØTTETENDE: For første gang er shewanella-bakterien påvist i Norge. Foto: Wikimedia commons

Ny kjøttetende bakterie påvist for første gang i Norge

– Det er første gangen vi ser denne bakterien i Norge, sier Folkehelseinstituttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I sommer har den kjøttetende bakterien vibrio gjort flere alvorlig syke etter bad i sjøen. Nå er en lignende bakterie også påvist i sjøvannet – for første gang.

Fem personer er blitt alvorlig syke av en svært sjelden vibriobakterie. Alle skal ha badet med sår i Oslofjorden. Tirsdag fikk Folkehelseinstituttet varsel om at nok en person hadde blitt syk etter bading, denne gang av en ny bakterie i Fredrikstad, skriver NRK.

Bør ta forholdsregler

– Den heter shewanella, og det er første gangen vi ser denne bakterien i Norge. Den gir samme symptomer som vibriobakterien. Vi vet at disse bakteriene ofte opptrer sammen i varme somre, sier overlege Hans Blystad på Folkehelseinstituttet.

I tillegg til de alvorlige tilfellene, har det så langt blitt rapportert om 20 personer som har fått mildere vibrioinfeksjoner. Det viser ferske tall fra Folkehelseinstituttet.

Personer som har immunsvikt, leversykdommer og åpne sår – inkludert nye tatoveringer – bør ta forholdsregler når de bader i områdene hvor det har vært oppblomstring av vibriobakterier. Så langt er det kommet rapporter om oppblomstring i Oslofjorden samt ved kysten av Telemark og Sørlandet.

(©NTB)