BEKYMRET: De endeløse filtermulighetene på apper som Instagram og Snapchat er ikke bare uskyldig moro. Skjønnhetsfiltrene driver folk til klinikker som tilbyr plastisk kirurgi, fordi de ønsker å se slik ut permanent. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix / @jlo / Instagram
BEKYMRET: De endeløse filtermulighetene på apper som Instagram og Snapchat er ikke bare uskyldig moro. Skjønnhetsfiltrene driver folk til klinikker som tilbyr plastisk kirurgi, fordi de ønsker å se slik ut permanent. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix / @jlo / Instagram Foto: AFP / Lionel Bonaventure / @jlo / Instagram

Plastikkirurger i usa slår alarm:

Får kunder som vil ha Snapchat-operasjoner

Plastikkirurger i USA får flere og flere forespørsler fra kunder som ønsker å se ut slik de gjør når de tar i bruk selfiefiltre gjennom apper som Instagram og Snapchat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«En liten justering kan glatte ut huden, få tennene til å se hvitere ut og gjør øynene og leppene større. En rask deling på Instagram, og likes og kommentarer strømmer inn».

Slik åpner plastikkkirurgene Susruti Rajanala, Mayra Maymone og Neelam Vashi ved Boston University en artikkel publisert på Journal of the American Medical Association. De er bekymret over at stadig flere ønsker å se ut som de gjør når de tar i bruk selfiefiltrene på telefonene sine.

Det er dog ikke dyreørene eller blomsterkronene som etterspørres, men heller skjønnhetsfilter-effektene som gjerne følger med disse filtrene.

Skjønnhetsfilteret i apper gjør at det ikke lenger bare er modeller og skuespillere som kan se «perfekte» ut, skriver de.

SKJØNNHETSFILTER: Snapchats mange innebygde filtre har også innslag som blant annet fjerner ujevnheter i huden. Foto: @arianagrande / Instagram
SKJØNNHETSFILTER: Snapchats mange innebygde filtre har også innslag som blant annet fjerner ujevnheter i huden. Foto: @arianagrande / Instagram

– Dette perfeksjonsnivået er nå tilgjengelig for alle. Det er ikke lenger bare kjendiser som sprer disse skjønnhetsidealene: det er en i klassen, en kollega eller en venn. Disse filtrerte bildene kan få folk til å føle seg utilstrekkelige, og kan trigge dysmorfofobi, skriver de.

– En alarmerende trend

Problemstillingen har fått det foreløpig uoffisielle navnet Snapchat-dysmorfofobi. Dysmoforfobi (BDD) er en overdreven og sykelig opptatthet av det man selv oppfatter som en feil ved feil i utseendet sitt, uten at denne «feilen» nødvendigvis er merkbar for andre.

– Dysmorfofobi er mer enn usikkerhet og mangel på selvtillit. Personer som lider av BDD strekker seg ofte langt for å skjule disse feilene, noen ganger så langt som å besøke hudleger eller plastikkirurger for å rette på det, skriver de i artikkelen.

Snapchat-dysmorfofobi kan beskrives som en underart av BDD som trigges når man ser for mange urealistiske bilder på sosiale medier.

Boston-teamet skriver 55 prosent av plastikkirurger i USA har rapportert om pasienter som ønsker operasjon for å forbedre hvordan de ser ut i selfier. Og den prosenten er stadig økende.

I stedet for bilder av kjendiser som Jennifer Lopez eller hertuginne Meghan, tar folk nå med filtrerte bilder av seg selv til klinikken.

– Dette er en alarmerende trend fordi disse filtrerte selfiene presenterer et uoppnåelig utseende, og visker ut skillet mellom virkelighet og fantasi for disse pasientene, skriver kirurgene.

Hva med Norge?

TV 2 har snakket med to klinikker som tilbyr plastisk kirurgi i Norge for å undersøke om trenden også har nådd oss.

Ingen av klinikkene rapporterer å ha sett en økning i slike forespørsler, men ved Fornebuklinikken i Oslo har de fått inn noen få kunder av den typen.

– En håndfull gruppe pasienter har kommet til oss med photoshoppede bilder, eller bilder med diverse appfiltre som har endret utseendet på en måte de selv synes er optimalt, og ønsker at vi utfører de inngrepene slik at de blir seende slik ut, sier klinikksjef Pål Schistad ved Fornebuklinikken.

HUNDEØRER: Kendall Jenner viser fram en Snapchat-selfie med filter – et filter som også har innebygde
HUNDEØRER: Kendall Jenner viser fram en Snapchat-selfie med filter – et filter som også har innebygde "skjønnhetsfunksjoner". Foto: @kendalljenner / Instagram

Hilde Bugge er fagansvarlig platikkirurg ved Aleris Frogner. Hun har ikke sett en slik trend blant deres pasienter.

– De fleste pasientene som kommer til oss er voksne, vanlige mennesker som har tenkt lenge på å gjøre et kosmetisk inngrep, sier Bugge.

– De har et kroppsområde som plager dem, og for dem handler det om livskvalitet – ikke om å se ut som på et Snapchat-bilde.

Nektes operasjon

Dermed tyder mye på at trenden som bekymrer plastikkirurger i USA foreløpig ikke har ankommet Norge med samme kraft som over dammen. Og når det først kommer kunder med et ønske om å se ut som et skjønnhetsfilter, får de som regel nei.

– Ofte er deres ønsker urealistiske eller ikke gjennomførbare, og kirurgisk behandling blir derfor avslått, sier Schistad ved Fornebuklinikken.

Også ved Aleris forsøker de å være svært forsiktige hvis de mistenker at det ligger sykdom bak når de får inn nye kunder.

– Hvis vi mistenker at det dreier seg om syke mennesker, som for eksempel lider av en form for dysmorfofobi, opererer vi ikke. Enkelte kan vi gi råd om å oppsøke hjelp og søke andre løsninger enn kirurgi, sier Bugge.

Både Bugge og Schistad mener like fullt det er viktig at man er bevisst på effekten sosiale medier kan ha på hvordan folk ser seg selv i speilet.

– Jeg mener det er viktig at vi som jobber med dette, forstår hvilke implikasjoner sosiale medier potensielt kan ha for kroppspress hos særlig unge mennesker. Derfor er det viktig at vi som plastikkirurger er oss det bevisst i møtet med kundene våre, sier Bugge.

I de senere år norske plastikkirurger blitt mye mer oppmerksomme på problemene rundt kroppsdysmorfofobi, forteller Schistad.

– Mange i denne gruppen oppsøker oss med ønske om endringer av sitt utseende. Det er derfor viktig at man ved konsultasjonen luker disse ut, fordi det siste de trenger er et kosmetisk inngrep, men heller veiledning til å søke råd og behandling hos psykiater eller psykolog med erfaring fra feltet, mener han.

  • Har du eller noen du kjenner søkt hjelp hos en plastisk kirurg for å gjennomføre endringer som nevnt i denne artikkelen? Kontakt TV 2s reporter på epost her.