KJØLIG: Forholdet mellom Canada og Saudi-Arabia har blitt tynnslitt i løpet av den siste uken. Her representert ved Canadas statsminister Justin Trudeau (til venstre) og Saudi-Arabias kronprins Mohammad bin Salman, som anses som landets reelle leder.
KJØLIG: Forholdet mellom Canada og Saudi-Arabia har blitt tynnslitt i løpet av den siste uken. Her representert ved Canadas statsminister Justin Trudeau (til venstre) og Saudi-Arabias kronprins Mohammad bin Salman, som anses som landets reelle leder. Foto: AFP/AP

forholdet mellom de to landene på bunnivå:

Borgere nektes legehjelp, og tusenvis av studenter tvinges ut av landet

Canada ba i forrige uke Saudi-Arabia om å løslate fengslede menneskerettsaktivister. Det falt ikke i god jord hos oljelandet, som har tydd til drastiske grep for å uttrykke sin misnøye.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saudi-Arabia har stanset all behandling av saudiarabiske borgere på sykehus i Canada. Bakgrunnen er den diplomatiske krisen mellom landene.

Pasientene vil bli overført til sykehus i andre land, ifølge nyhetsbyrået Reuters, som viser til opplysninger fra Saudi-Arabias statlige nyhetsbyrå.

I tillegg har omtrent 16.000 saudiarabiske studenter i Canada fått kansellert sine stipend, og blitt beordret til å finne seg andre land å studere i.

Dermed ser ikke den diplomatiske krisen mellom Canada og Saudi-Arabia ut til å være i nærheten av en løsning.

Ifølge Reuters vil Canada prøve å få hjelp fra flere andre land til å løse krisen. Myndighetene i USA har imidlertid gjort det klart at de ikke vil blandes inn i konflikten.

– Partene må diplomatisk løse dette sammen. Vi kan ikke gjøre det for dem, sa det amerikanske utenriksdepartementets talsperson Heather Nauert nylig.

Fengslede aktivister

Den canadiske ambassaden i Saudi-Arabia uttrykte i forrige uke «alvorlig bekymring» over fengslingen av en rekke menneskerettsaktivister i Saudi-Arabia. Blant dem er Nassima al-Sadah og Samar Badawi.

– Vi oppfordrer myndighetene i Saudi-Arabia til umiddelbart å løslate dem og alle andre fredelige menneskerettighetsaktivister, skrev ambassaden på Twitter.

Det falt ikke i god jord, og svaret fra det saudiarabiske utenriksdepartementet kom kjapt.

– Kongeriket Saudi-Arabia vil ikke akseptere noen form for innblanding i landets interne anliggender eller direktiver fra andre land, skrev departementet på Twitter.

Ambassadør utvist

Den saudiarabiske regjeringen mener at Canada har blandet seg «i landets interne anliggender» ved å offentlig uttrykke støtte til de fengslede menneskerettsaktivistene.

Mandag valgte Saudi-Arabia å utviste Canadas ambassadør og samtidig kalle hjem sin egen ambassadør fra Canada. I tillegg har Saudi-Arabia lagt alle nye handelsavtaler med Canada på is.

Mandag er det stopp for flyselskapet Saudia sine flyvninger til og fra Toronto, Canadas største by.

Vurderer ytterligere sanksjoner

Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir sier at det ikke er noe rom for mekling, og at Canada selv vet hva som må til for å fikse «den store feilen» som er blitt begått.

– Det er ingenting å mekle over. En tabbe er gjort, og tabber bør rettes opp, sier al-Jubeir i en pressekonferanse onsdag.

Han opplyser også at det fortløpende vurderes ytterligere tiltak mot Canada, men spesifiserer ikke hva det i så fall kan bli.

Gir seg ikke

Men statsminister Justin Trudeau nekter å bukke under for presset fra Saudi-Arabia. På kun få dager har krisen mellom de to landene eskalert hurtig, men unnskyldningen oljelandet venter på vil trolig ikke komme med det første.

– Canadiere har alltid forventet at vår regjering skal snakke sterkt, strengt, tydelig og høflig om behovet for å respektere menneskerettigheter her hjemme og i hele verden, sier han ifølge Globe and Mail.

– Vi vil fortsette å stå opp for canadiske verdier, universelle verdier og menneskerettigheter når som helst. Det er noe jeg alltid vil gjøre, sier Trudeau.