TV 2 har i løpet av sommeren satt fokus på bemanningen ved norske fødeavdelinger.
Det fødes i gjennomsnitt fem flere barn i døgnet i sommeren, i forhold til vintermånedene, men bemanningen forblir den samme året rundt.
– Alvorlig
Politisk leder i Jordmorforeningen, Kirsten Jørgensen, har tidligere uttalt at jordmødre gruer seg til å gå på jobb om sommeren. Flere velger også å slutte fordi presset er så høyt, at de ikke klarer å stå i det.
Dette mener Tellef Inge Mørland (Ap) i helse- og omsorgskomiteen er alvorlig.
– Det skal være like trygt å føde om sommeren, som på vinteren. De kommende mødrene og fedrene skal heller tenke på andre ting, enn at de ikke ønsker å føde i fellesferien, sier Mørland.
Helseministeren sier til TV 2 at de har nasjonale kvalitetskrav til fødselsomsorgen som skal sikre et godt og forutsigbart fødetilbud – også om sommeren.
– Helseforetakene har satt i gang tiltak for å tilfredsstille disse kvalitetskravene, og melder tilbake at de vurderer fødetilbudet som godt og forsvarlig gjennom sommeren, sier Høie.
Store utfordringer
Politisk leder i Jordmorforeningen, Kirsten Jørgensen, sa til TV 2 før sommeren at hun opplevde at sykehusene hadde tatt det alvorlige problemet om bemanningen på fødeavdelinger på alvor, og at hun var positiv før de gikk inn i de travle sommermånedene.
To måneder senere er ikke stemningen like god. Tilbakemeldingene fra jordmødrene viser at utfordringene ved fødeavdelingene fortsatt er mange, og alvorlige.
– Det har vært mange travle vakter, og jordmødrene forteller at de ikke får gitt kvinnen en-til-en omsorgen som de har krav på. De sier også at de må springe fra kvinne til kvinne, og at de må ta harde prioriteringer, sier Kirsten Jørgensen.
– Svært bekymringsverdig
Nå innrømmer hun at det var for tidlig å juble før sommeren. Etter tilbakemeldingene å dømme, har ikke de siste månedene vært noe bedre enn tidligere år.