VÅTT: Det solide avtrykket kommer sørfra og feier over Sør-Norge på fredag.
VÅTT: Det solide avtrykket kommer sørfra og feier over Sør-Norge på fredag. Foto: StormGeo

Her kommer uværet rett mot Norge

Fredag er ingen dag å planlegge båttur eller grilling – for nå blir det vått.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den intense sommervarmen er over for Norges del. Denne uka preges av små og store lavtrykk som gir bygevær over store deler av landet.

Det beste været er på Sør- og Østlandet, men også her kan det kommer byger og torden fra tirsdag ettermiddag.

Liten storm

Det store værskiftet kommer imidlertid på fredag.

Torsdag kveld utvikles et nytt og kraftig lavtrykk over nordlige deler av kontinentet og slår inn over Sør-Norge i løpet av fredag morgen.

– Det vingler fortsatt fra prognose til prognose, men det siste per nå, tirsdag, viser sterk kuling og opp mot liten storm nederst i Oslofjorden, Østfold og langs svenskekysten fredag formiddag, sier vakthavende meteorolog Lillian Bergheim til TV 2.

Det for tidlig å si med sikkerhet nøyaktig når og hvor kraftig uværet blir, men det blir et markant værskifte.

Vått

Det blir mye nedbør både i indre strøk av Vestlandet, på Sørlandet og på Østlandet. Vestlandet får de største nedbørsmengdene.

Det kan bli mellom 30 og 60 millimeter nedbør i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane. På Østlandet kan det bli opp mot 30 millimeter nedbør de våteste stedene fredag morgen og formiddag.

– Det blir intenst når det holder på, så forsvinner lavtrykket videre nordover, sier Bergheim.

Temperaturfall
– Temperaturene faller i forbindelse med nedbøren. Oslo og Østlandet får behagelige 22-25 grader denne uken, men fredag er det usikkert om den i det hele tatt når 20-tallet. I Kristiansand blir det kanskje 15-16 grader på fredag, sier Bergheim.

Uværet passerer i løpet av et døgn, og det blir stort sett opphold og perioder med sol på Sør- og Østlandet på lørdag, men så er det i gang igjen. Et nytt lavtrykk vest for Skottland sender front inn mot Sør-Norge med ny nedbør inn over Rogaland, Agder, Telemark, Vestfold og Østfold i løpet av lørdagskvelden.

Bygevær

Ellers i landet blir det vekslende med opphold og bygevær. Et lavtrykk ligger torsdag trolig over Troms og Finnmark. Dette gir perioder med regn og regnbyger de fleste steder fra Finnmark til Rogaland på torsdag, men stort sett opphold i Trøndelag torsdag ettermiddag og kveld.

Lavtrykket fortsetter nordover og blir erstattet av høytrykksrygg lengst nord på Fredag.

Lørdagsprognosene er noe usikre, men lavtrykket i Norskehavet gir trolig regn og regnbyger mer eller mindre hele veien fra Finnmark til Rogaland. Det blir nordlig til nordøstlig kuling utsatte steder nord for lavtrykket og vestlig til sørvestlig kuling fra Helgeland til Stad.