Sp-topp stiller spørsmål ved om Sandberg er egnet som statsråd

Departementet vil ikke svare på om om Per Sandberg fikk PST-briefer om Kina og Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er en blid og omgjengelig fyr, så vi får tro at salget går opp, sa Per Sandberg til TV 2 da han var blitt ny fiskeriminister.

Etter at han ble statsråd i desember 2015, har Per Sandberg reist til mange land for å promotere norsk fisk.

Han var blant annet på offisielt besøk til Iran høsten 2016. Iran er en av få stater som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) advarer mot i sin årlige trusselvurdering.

Derfor gir PST tilbud om råd til medlemmer av regjeringen som skal til høyrisikoland. Per Sandberg sier at han takket ja til en sikkerhetsbrief før Iran-turen i 2016.

– Foran nesten samtlige reiser som vi har, særlig når det går på denne type risikoland, har vi en brief. Jeg har ikke fått det hver eneste gang vi har vært ute på reise, men vi får det med jevne mellomrom, sier Sandberg til TV 2.

Tause om briefer

Det er to land som bekymrer PST mer enn Iran: Kina og Russland. Fiskeriministeren var i Russland i juni 2016. Han var i Kina i mai 2017. Så ble det en ny reise til Russland i september 2017, og senest i mai 2018 var han igjen i Kina.

TV 2 har i flere dager spurt om Sandberg sa ja eller nei til å få en sikkerhetsbrief fra PST før disse fire turene. Det nekter departementet hans å svare på. Til tross for gjentatte henvendelser får vi samme setning som svar:

«Statsråder har jevnlige sikkerhetsbriefer. Vi ønsker ikke å gå i detalj om dette.»

Fiskeriminister Per Sandberg, som ikke ønsker å kommentere denne saken, innrømmer sikkerhetsbrudd da han var på feriereise i Iran med sin nye kjæreste, norsk-iranske Bahareh Letnes (28).

– Sikkerhetsrisiko

I et brev til Stortinget mandag skriver Sandberg at han som statsråd hadde fått en sikkerhetsbrief om Iran før det offisielle besøket i 2016.

– jeg synes det er veldig bra at han endelig innser at han også var statsråd da han var på reise i Iran. Så er det interessant å se at han har fått årlige briefer fra sikkerhetsmyndigheter. Han har fått spesielle briefer om Iran, og så har han ikke fulgt det, sier stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til TV 2.

I brevet fremkommer det at Sandberg har hatt tilgang til departementets saksbehandlingssystem fra sin telefon, men ikke til systemene i andre departementer.

– Han har rett og slett gjort seg selv til en sikkerhetsrisiko. Hvis det stemmer at hans telefon gir ham tilgang til viktige dokumenter, graderte og sensitive opplysninger for Norge. Har han gjort det, og utsatt for fare at noen kan hacke det, da begynner dette å bli veldig alvorlig, fortsetter Fylkesnes.

Svarene til Sandberg reiser flere nye spørsmål. Nå vil SV vite om han er den eneste, eller om også andre statsråder har hatt med seg telefoner til høyrisikoland.

– Begrunnet mistanke

– Det er en begrunnet mistanke etter at Erna Solberg sa at det var ulike rutiner i ulike departement knyttet til sikkerhet. Da er det neste spørsmålet: Hva er de ulike rutinene i de ulike departementene, og hvorfor har man ikke fulgt de entydige rådene fra sikkerhetsmyndighetene, sier Fylkesnes.

Samtidig skriver VG at Sandbergs kjæreste Bahareh Letnes i 2016 sendte en epost til Fiskeridepartementet, og spurte om å bli Per Sandbergs Iran-assistent eller tolk. I brevet til Stortinget skriver Sandberg at den åpne søknaden ble avslått, og at han ikke var en del av saksbehandlingen. Statsråden skriver videre at de mange spørsmålene som er stilt om Letnes' bakgrunn har gjort at han har bedt om en samtale med Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet, kommenterer Sandberg-saken slik:

– Dette er en alvorlig sak. Jeg forventer at statsministeren kanskje var mer kontant og tydelig, og at hun også sa at hun måtte vurdere denne statsrådens stilling.

– Mener du at han er egnet til å fortsette som statsråd?

– Jeg må si at jeg nå begynner å sette store spørsmålstegn ved hans plass i regjeringen, når han nå har gjennomført en reise som dette, sier Marit Arnstad til TV 2.

Per Sandberg har i dag takket nei til TV 2s intervjuforespørsel.