spektakulært syn i nordland:

– Vi er helt i hundre over det vi har sett

– Jeg så noe stort som lå i vannskorpen, og det var et helt utrolig syn, forteller Kevin Christensen (32) fra Narvik. Haien han filmet er et sjeldent syn i norske fjorder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kevin Christensen fra Narvik var på tur til hytta i Fiskefjorden utenfor Lødingen i Nordland i slutten av juli, da han fikk øye på noe stort som svømte i havoverflaten.

Han og samboeren Kaia Hagen stoppet bilen og sprang ut.

– Først trodde vi det var en nise vi så, men jeg skjønt fort at dette var noe helt annet. Den var mye større og lignet på en hai, forteller 32-åringen.

Et sjeldent syn

Han sprang tilbake til bilen hvor han hadde kamera og ei drone liggende.

Fra luften fikk han filmet en naturopplevelse av de sjeldne. I det blikkstille havet svømte skapningen helt rolig frem og tilbake. Av og til med den store kjeften på vidt gap.

– Jeg og samboeren min ble helt i hundre over det vi så, en naturopplevelse av de sjeldne. Samboeren min ville til og med hoppe ut i havet og svømme sammen med haien, forteller Christensen til TV 2.

Haien er en brugde

Etter å ha filmet og studert haien på nært hold en god stund, dro de videre. Først da de kom frem til hytta fikk de konstatert at det var en brugde de hadde sett.

– Jeg har aldri sett noe slikt før. Pappa, som bor tett ved havet i Lødingen, har sett brugde kun en gang i sitt liv så det vi var vitne til er nok et svært sjeldent syn, forteller Christensen.

Christensen har helt rett.

Brugde er i slekt med haifamilien og er den nest største fiskearten på kloden etter hvithaien. Brugder er harmløse og lever av plankton – til tross for at den trolig er det mest skremmende synet du kan få langs norske kysten.

Brugde – den vennlige kjempen

Ifølge Havforskningsinstituttet, som omtaler haitypen som den «vennlige kjempen», lever brugden i nokså varme havområder og finnes både på sørlige og nordlige halvkule. Brugden kan bli opp til 13 meter lang og veie opptil 19 tonn.

– Hvor stor var brugden du så?

– Jeg vil anslå at den var rundt seks meter lang og den svømte i vannskorpa med kjeften åpen, forteller Christensen.

– Den lå rolig og enset ikke meg eller dronen i det hele tatt. Den var nok sulten og opptatt av og få i seg mat. Det var en opplevelse for livet å få studere bevegelsene på denne måten, sier Christensen.

Det er ingen tvil om at brugde er et sjeldent syn.

Er du så heldig å komme i nærheten av en brugde er det bare å nyte synet av den langsomme elegansen til denne kjempen, sitt skremmende utseende til tross, forteller Havforskningsinstituttet.