SIKKER: Mohammad Mostafaei, som er advokat og flyktning fra Iran, er helt sikker på at Per Sandbergs bevegelser ble fulgt tett i Iran.
SIKKER: Mohammad Mostafaei, som er advokat og flyktning fra Iran, er helt sikker på at Per Sandbergs bevegelser ble fulgt tett i Iran. Foto: Thierry Charlier / AFP // Aage Aune / TV 2

advokat ble selv overvåket i iran:

– Selvfølgelig ble Per Sandberg kontrollert

Advokat og flyktning fra Iran, Mohammad Mostafaei, mener det er helt utenkelig at Per Sandberg og hans norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes (28) har kunnet reise rundt i Iran – uten å bli overvåket av iranske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) har fått kritikk etter at han la årets sommerferie til Iran sammen med sin norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes, uten å orientere statsministerens kontor tilstrekkelig i forveien.

Statsråden har også innrømmet at han hadde med seg jobbtelefonen til Iran, noe som har fått flere sikkerhetseksperter til å uttrykke bekymring.

Tidligere sjef for Etterretningstjenesten, Kjell Grandhagen, har sagt til NRK at man man må ta utgangspunkt i at telefonen til Sandberg er blitt hacket.

– Det er jobben deres å kontrollere

Mohammad Mostafaei er en anerkjent menneskerettighetsforkjemper og advokat fra Iran, som blant annet har jobbet med å redde barn fra dødsdommer i hjemlandet.

I 2010 måtte han flykte, ettersom hans kamp for menneskerettigheter førte ham inn i stadige konflikter med iranske regimet. I dag bor Mostafaei i Drammen sammen med familien.

– Jeg ble straffedømt i Iran. Politiet arresterte meg, forteller han til TV 2.

Advokaten har fått med seg oppstyret rundt Per Sandberg og turen til Iran. Han mener det er helt utenkelig at Sandberg og Letnes har kunnet reise rundt i Iran, uten at myndighetene fulgte hvert eneste skritt de tok.

– Det er den iranske sikkerhetstjenestens jobb å kontrollere politiske personer. Selvfølgelig ble de kontrollert, sier Mostafaei.

– Den iranske staten er intelligent

Menneskerettighetsforkjemperen sier de iranske sikkerhetsmyndighetene har gode muligheter for å overvåke de som besøker landet. Selv fant han flere ganger små mikrofoner da han jobbet der som advokat.

– Jeg kunne finne mikrofoner på soverommet eller bak bilder. Ofte hørte jeg rare lyder mens jeg snakket med kolleger eller klienter på telefonen, og jeg følte andre kunne høre hva vi snakket om, sier Mostafaei.

Han kan ikke være sikker på at Per Sandberg ble overvåket mens han var på tur i Iran, men sier det ville vært normalt for iranske sikkerhetsmyndigheter. Advokaten er uansett overbevist om at det iranske regimet var klar over at Sandberg reiste til Iran med Bahareh Letnes.

– Den iranske staten er intelligent, og er mye bedre på sikkerhet enn sine naboland. Og hvis Iran kan kontrollere telefoner, hvorfor skulle de ikke gjøre det? Da vet at de vil få muligheter.

– Kan bruke henne til å oppnå sine mål

Under et intervju med Dagsnytt 18 på NRK uttalte Letnes at det ikke praktiseres så mye Sharia-lover i Iran.

Mostafaei er ikke enig med Bahareh Letnes i at myndighetene ikke praktiserer Sharia-lovene strengt. Da TV 2 besøker advokaten, leser han rett fra lovteksten hvor det står at en mann og en kvinne ikke kan kysse eller gå sammen på gaten hvis de ikke er i et lovlig forhold.

– Straffen vil være 99 piskeslag, sier Mostafaei.

Kvinner som går uten hijab blir også straffet. Om politiet arresterer en kvinne, kan straffen ifølge Mostafaei bli på ti dager til to måneder i fengsel.

Enhver kontakt med Israel er også forbudt. Til og med å få en tekstmelding derfra straffes hardt, men likevel har Bahareh Letnes lagt ut bilder av seg selv sammen med Miss Israel, uten at det har fått konsekvenser.

Mostafaei tror Letnes slipper problemer og er helt trygg fra det iranske regimet, så lenge hun er kjæreste med en norsk statsråd.

– Vi kan si at hun er trygg fordi iranske myndigheter vet at de kan bruke henne til å oppnå sine mål, sier advokaten.

Støtte fra statsministeren

Foreløpig har det ikke blitt noen politiske konsekvenser av Sandbergs tur til Iran. Statsråden må nå svare på spørsmål fra Stortinget, før saken blir tatt videre derfra.

– Det er fortsatt en del ubesvarte spørsmål når det gjelder sikkerhetssituasjonen rundt den omstridte turen til Iran. PST har tatt beslag i telefonen til Per Sandberg, så gjenstår det å se hva de eventuelt finner der, og i hvilken grad vi får vite noe om det, sier TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud.

Mange har stilt spørsmål rundt statsminister Erna Solbergs håndtering av saken. Solberg har så langt uttrykt full tillit til sin statsråd, til tross for at han har brutt sikkerhetsrutiner og tatt med seg jobbtelefonen til Iran.

– Jeg tror det ligger i ryggmargsrefleksen til statsminister Erna Solberg å støtte sine statsråder. Det så vi også i Listhaug-saken, som faktisk endte med at Listhaug måtte gå av som statsråd.

– Skal være forsiktige med å konkludere

Eriksrud sier en statsminister som regel enten må gi full støtte til en statsråd, eller uttrykke mistillit. Derfor er det vanskelig for Solberg å være nyansert.

– Det skal bli spennende å se om det dukker opp mer i denne saken, og hvor det eventuelt ender når den kommer i Stortinget. Jeg vet ikke hva slags informasjon det iranske regimet kan få tak i dersom telefonen til Per Sandberg er hacket, men vi skal være forsiktig med å konkludere med at rikets sikkerhet har vært truet, sier Eriksrud.

Det er likevel brakt på det rene at Sandberg har brutt sikkerhetsregler, blant annet ved å ikke si fra hvor han skulle på ferie.

– Jeg er ingen sikkerhetsekspert selv, men jeg registrerer at en del sikkerhetseksperter mener at det Per Sandberg har gjort er grunnleggende naivt og at informasjon kan komme på avveie, sier Eriksrud.